Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Požáry v Kalifornii si vyžádaly už 25 obětí na životech, ohně se dál šíří

Svět

  9:02aktualizováno  10:46
Washington - Na severu Kalifornie objevili záchranáři těla dalších 14 obětí rozsáhlého lesního požáru, který oblast již několik dní sužuje. Dva další mrtvé nalezli na jihu Kalifornie nedaleko přístavu Malibu u Los Angeles, kde zuří dva jiné požáry, napsal v neděli server BBC News. Celkem si tak požáry, které jsou podle agentury AP třetí nejhorší v dějinách tohoto amerického státu, vyžádaly nejméně 25 obětí na životech.

Požár domu v kalifornském Malibu. foto: ČTK

Kalifornii sužují požáry, jejich rozsah se více než zdvojnásobil. O život už přišlo 11 lidí

Na severu Kalifornie plameny nejvíce zasáhly město Paradise, kde lehlo popelem přes 6700 domovů a firemních objektů a obchodů. Úřady nejdříve informovaly o devíti mrtvých v tomto městě a jeho okolí. Některé oběti byly nalezeny uvnitř nebo nedaleko svých ohořelých aut či v troskách a okolí vyhořelých domů, uvedla policie. Na jihu Kalifornie zahynuly dvě osoby.

Šerif okresu Butte County Kory Honea v sobotu uvedl, že policie stále pátrá po 110 lidech. Záchranáři původně obdrželi více než 500 zpráv o pohřešovaných osobách. Úřady se mimo jiné snaží identifikovat ostatky obětí.

Hořící palmy v Kalifornii.
Hasiči bojují s požáry v Kalifornii už od čtvrtka.

Podle místních úřadů se požáry dále šíří kvůli silnému větru a suchu, které v oblasti panuje. Kvůli ohni bylo evakuováno více než 300 000 lidí. Podle webu televizní stanice CNN se vítr v sobotu zmírnil, silné poryvy by se však měly v průběhu neděle znovu vrátit. Dosahovat by mohly rychlosti až 67 kilometrů za hodinu.

V Kalifornii propukl oheň na třech místech. Požár, který od pátku pustoší plážový resort Malibu, je nyní podle BBC až dvakrát větší, jeho plocha činí až 28 000 hektarů.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...