Nevěřím, že jsem tohle vyhrála, špitla Siniaková. Bolavá Strýcová se v šatně modlila

Aleš Vávra Aleš Vávra
11. 11. 2018 18:33
Hrdinkou dalšího českého triumfu ve Fed Cupu se stala Kateřina Siniaková. Dvaadvacetiletá hráčka přispěla k vítězství ve finále nad USA dvěma body.
Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová.
Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová. | Foto: Milan Kammermayer

Sáhla si na dno a jak po utkání přiznala, její víra ve vítězství se v závěru téměř čtyřhodinové války s americkou hvězdou budoucnosti Sofií Keninovou povážlivě tenčila.

"Úžasný zápas před neskutečným publikem. Byla jsem strašně nervózní a momentálně je pro mě k neuvěření, že jsem tohle nakonec zvládla," řekla Siniaková na tiskové konferenci v O2 aréně. Místě, v němž české tenistky stále nepoznaly porážku.

"Je to pro mě něco nového a hrozně moc to pro mě znamená. Ten pocit, který jsem měla po posledním míčku, se vůbec nedá popsat," dodala dojatá šampionka.

Nová česká fedcupová jednička ve třetí sadě ztratila náskok 4:1 a za stavu 4:5 musela v žalostném psychickém rozpoložení odvracet dva mečboly. Zvládla to a nakonec duel, na který se jen tak nezapomene, dovedla ke sladkému triumfu.

"Byl to ohromně těžký boj. Katka si musela sáhnout na dno. Pro diváky muselo být úžasné něco takového vidět," kroutil nevěřícně hlavou nejúspěšnější fedcupový kapitán historie Petr Pála.

Během utkání musel Siniakovou často uklidňovat. Emoce - a především ty negativní - českou tenistku v nervy drásajícím duelu vykolejovaly každou chvíli.

"Když jsem si říkala, že hraju skvěle, tak jsem šla okamžitě dolů," svěřila se. Pála ale nesouhlasil. "To jsi mi ani jednou neřekla, že hraješ skvěle," vyprávěl s udiveným úsměvem.

14 500 fanoušků v elektrizující atmosféře O2 aréna muselo před tenisovou euforií prožít nefalšovaná muka. Ještě o něco vystresovanější ale byla jedna žena, nacházející se střídavě v šatně a na týmové lavičce.

Barbora Strýcová byla nominována do případného čtvrtého singlu. A jak se zápas nepředvídatelně přeléval z jedné strany na druhou, Češka loučící se s fedcupovou kariérou trpěla.

"Po sobotě jsem byla hodně unavená, bolelo mě celé tělo. Navíc jsem byla strašně nervózní. Modlila jsem se v šatně a říkala si: Káťo prosím, dokonči to," vyprávěla dvaatřicetilá hráčka, jak už se jí na kurt ani trochu nechtělo.

"Když proti ní měla Kenin mečboly, už jsem se vážně musela začít rozcvičovat. Ale nebylo to nutné, adrenalin z toho zápasu mě rozcvičil sám. Byla jsem celá zpocená jen z toho, jak jsem se dívala. A pak jsem byla strašně šťastná, že to Katka uhrála," popsala Strýcová nezvyklé martyrium.

To se nakonec proměnilo v úlevnou euforii a slzy štěstí. I Pála měl problémy udržet své oči suché. "Měl jsem po utkání v jednu chvíli namále," přiznal upřímně.

Na tiskové konferenci, na kterou přijela rozesmátá na zádech kapitána, pár slz uniklo i Petře Kvitové. Hráčce, která získala už svou šestou fedcupovou trofej, byť tentokrát kvůli nemoci do finálových bojů nezasáhla. Kvitová před novináři oplatila Strýcové dojemné poděkování, které její dlouholetá parťačka vyřkla na pódiu přímo na slavnostním vyhlášení.

"Tuhle soutěž zbožňuju a jsem šťastná, že můžu být součástí téhle éry. A chci říct Báře: Bylo úžasné být s tebou v týmu, vždy jsi mě držela a podporovala," podotkla Kvitová. A Kateřině Siniakové vysekla poklonu: "To, co dnes Katka vybojovala, bych já určitě nezvládla. Bylo jasné, že sestava musí zůstat stejná jako v sobotu."

Potom už se vítězný tým vrátil k oslavám. Češky porazily Američanky poprvé po 33 letech a pošesté během pouhých osmi let ovládly slavné týmové klání.

 

Právě se děje

Další zprávy