Český flattrack v roce 2018: z titulů se radují Plecháčové a Franců

Před deseti lety se u nás poprvé představili závodníci americké ploché dráhy a tenhle sport se za jednu dekádu stal nedílnou součástí tuzemského motocyklového sportu. Také v letošním roce se u nás závodilo ve třech kategoriích, ve kterých byli k vidění skvělí piloti, zajímavé motocykly a také vynikající souboje.

Kapitoly článku

Český flattrack se už šestým rokem jede pod hlavičkou Autoklubu ČR jako oficiální mistrovství České republiky a stejně jako v letech předešlých, tak i letos se milovníci levých zatáček a jadrných motocyklů představili na šesti plochodrážních stadionech. Seriál byl zahájen v Mekce české plošiny v Pardubicích, pokračovalo se na nejkratším tuzemském oválu v Liberci, po středočeském Divišově následoval nejdelší klasický ovál v Kopřivnici, severočeské Chabařovice a finále se uskutečnilo ve svitavské Cihelně.

FT1 Competition

V nejprestižnější kubatuře FT1 Competition to sice ve třech čtvrtinách sezóny vypadalo na zcela jasné vítězství našeho nejrychlejšího flattrackera Pavla Pučka, který v úvodních čtyřech kláních nedal žádnému ze soupeřů šanci vystoupit na nejvyšší stupeň vítězů, ale z bojů o titul ho nakonec vyřadilo zranění, které si přivezl ze světového poháru. Jediným pilotem, který mohl pomýšlet na jeho ohrožení, byl Pavel Kejmar, který je však stále především motárdistou nejvyšší světové úrovně, a i když s Pučkem v Liberci a Divišově svedl dech beroucí bitvy o vítězství, tak ve zbytku sezóny už nestartoval a obsadil celkové sedmé místo. Těchto dvou skutečností využil mladý Daniel Plecháč, který se ve světě levých zatáček představil už předloni, a po roční pauze si po sérii vyrovnaných výkonů, završených vítězstvími v závěrečných dvou podnicích dojel pro titul mistra republiky. Pokud u flattracku vydrží, do budoucna by se mohl stát vyrovnaným soupeřem oběma jmenovaným pilotům. Pro třetí místo si dojel Jiří Kraus, který pro letošní sezónu zvolil dvoutaktní pilu Honda CR 500, jež se ale pro tenhle sport ukázala až moc ostrá, a Kraus dokázal zabojovat o vítězství až poté, co opět sedl na čtyřtaktní stroj. Těsně pod stupněm vítězů skončil evergreen tuzemského flattrackové scény Roman Janošťák, který si letos připsal dvě pódiová umístění. Spolu s ním sváděli vyrovnané souboje pátý Václav Gehart a šestý Michal Hloušek. Za sedmým Kejmarem skončil osmý Michal Špaček, který se však představil pouze ve třech závodech. Velkým příslibem pro budoucí sezóny je také devátý Jiří Kraus jun., který se v úvodním závodě bohužel nepříjemně zranil, ale jinak byl schopný svým zkušenějším kolegům zle zatápět. Desítku uzavřel další nováček letošní sezóny, kterým je motárdista Martin Jarkovský. Spolu s desítkou našich pilotů se představil i stálý host ze Slovenska Tomáš Kis, a také čtyři Rakušané, z nichž svojí výkonností vyčnívá exmistr republiky Hanson Schruf.

Mistrovství České republiky – FT1 Competition

1. PLECHÁČ Daniel CZE 86 bodů
2. PUČKO Pavol CZE 80
3. KRAUS Jiří CZE 58
4. JANOŠŤÁK Roman CZE 49
5. GEHART Václav CZE 47
6. HLOUŠEK Michal CZE 44
7. KEJMAR Pavel CZE 32
8. ŠPAČEK Michal CZE 22
9. KRAUS Jiří jnr. CZE 22
10. JARKOVSKÝ Martin CZE 14
11. SCHRUF Hanson AUT 14
12. KIS Tomáš SVK 10
13. POPPENREITER Yasmin AUT 10
14. KOCÁB Martin AUT 8
15. SULZBACHER Martin AUT 4

FT Classic

Nejslaběji obsazenou třídou byli letos klasici, tedy motocykly vyrobené do roku 1989. Zatímco ještě před dvěma sezónami zde bodovaly dvě desítky pilotů, tak v letošním roce to byla pouhá polovina, přičemž počet stabilních jezdců byl ještě nižší. Celé sezóně jasně dominoval Aleš Plecháč, který s motokrosovým dvoutaktem Yamaha 250 využil svoje zkušenosti ze světového poháru, jehož se v loňském roce účastnil, a zvítězil ve všech šesti závodech. V obou mistrovských třídách se tedy z titulů radovali Plecháčové - syn Dan a otec Aleš. Stejně suverénně získal druhé místo Jakub Matějíček, který s Kawasaki KLR 650 ve všech závodech skončil hned za Plecháčem. Velkým překvapením byl letos výkon Jiřího Mikšovského, který se sice flattracku věnuje už čtvrtou sezónu, ale až po přesedlání na exmistrovskou Yamahu TT 600 po Michalu Hlouškovi ukázal svůj skutečný potenciál a po zisku třech bronzových věnců vystoupil na třetí stupínek i v celkovém pořadí. Velmi rychlý byl tradičně i Petr Mrázek, vodící mohutný dvouválec Harley Davidson 1200, s nímž sice startoval pouze ve čtyřech závodech, ale získal dva bronzové věnce a celkově skončil čtvrtý. Na pátém místě skončil nováček letošní sezóny Aleš Duben (Honda XL 600), který se rozhodně v příští sezóně může už zapojit do bojů o příčky nejvyšší. Šestý byl Petr Hloušek, jenž se s Yamahou TT 600 sice představil pouze ve třech závodech, ale ve všech bojoval o stupně vítězů a sedmý celkově skončil Martin Hakl, který toho letos víc napadal, nežli najezdil. Další dva piloti se představili už jen v jednotlivých závodech, a byli jimi osmý Slovák Vladimír Danko (Honda XR 600R) a devátý Jaromír Kraus s nádhernou Yamahou XS 650. Třída Classic je v poslední době na ústupu a nezbývá než doufat, že se v dalších letech objeví další vyznavači klasických motocyklů, kde nejde jen a pouze o vítězství, ale také o představení jednostopé techniky „starých dobrých časů“.

Mistrovství České republiky – FT Classic

1. PLECHÁČ Aleš 100 bodů
2. MATĚJÍČEK Jakub 80
3. MIKŠOVSKÝ Jiří 62
4. MRÁZEK Petr 52
5. DUBEN Aleš 50
6. HLOUŠEK Petr 38
7. HAKL Martin 38
8. DANKO Vladimír 14
9. KRAUS Jaromír 5

FT Veterán

Třída veteránů se opět jela o pohár Autoklubu ČR, a ačkoliv v letech předešlých občas umírala na úbytě, tak v letošním roce si rozhodně na počet účastníků nikdo stěžovat nemohl. Nejenom že se představilo dvanáct pilotů, ale hlavně se v téhle třídě odehrávaly nejlepší bitvy, o kterých si piloti kubatury FT1, tím spíš Classic, mohli nechat jenom zdát. Boje loket na loket se špičkově vyladěnými dvoutaktními stroji výhradně české provenience zvedaly diváky ze sedadel na všech stadiónech - ty tam jsou doby, kde tahle třída byla vnímána spíš jako gentlemanské jízdy veteránů. Tahle třída v posledních dvou sezónách zaznamenala přísun nových a mladých závodníků - na jednu stranu je dobře, že jsou naplněné startovní rošty, na druhou stranu by těmto mladým a nadějným pilotům slušely víc třídy Classic či FT1 - mladý Jirka Slezák, Kýček nebo Kvíz by jistě měli co říct i zde. Titul přeborníka si však i přes příliv nových střelců stejně jako vloni připsal Jaroslav Franců, který svým mladším kolegům nedal nic zadarmo, z pěti závodů třikrát vyhrál, dvakrát skončil třetí a ještě před závěrečným závodem si zajistil celkové prvenství. Po zisku čtyř druhých míst si pro celkové stříbro dojel Jiří Slezák jun., a těsně za ním skončil letošní nováček Jaroslav Kýček, který se hned ve svém úvodním závodě radoval z vítězství. Pouhý bod dělil čtvrtého Jiřího Slezáka a pátého Václava Kvíze, který zvítězil v posledním závodě ve Svitavách. Hodně rychlý byl také Jan Brožek, který ale skvěle rozjetou sezónu bohužel ukončil pádem v Chabařovicích a nepříjemným zraněním. Sedmý byl další nováček a to Jiří Matějíček, který se do světa levých zatáček vrátil po dlouhé pauze, během které ho k návratu zlákal jeho syn Jakub, startující v klasicích. Osmý Jiří Wurm je skvělým příkladem toho, že si závody můžete užívat i v případě, že nebojujete o stupně vítězů, stejně jako nestárnoucí Pardubičáci František Chvojka a Jiří Kozák. Mezi veteránisty se představili i noví pilotí Karel Marek a Jakub Těžký, takže tuhle třídu se rozhodně bát nemusíme – veteráni nabízí nejenom nejlevnější, ale i nejnapínavější závodění!

Pohár Autoklubu ČR – FT Veterán

1. FRANCŮ Jaroslav 84 bodů
2. SLEZÁK Jiří jnr. 68
3. KÝČEK Jaroslav 64
4. SLEZÁK Jiří 61
5. KVÍZ Václav 60
6. BROŽEK Jan 56
7. MATĚJÍČEK Jiří 42
8. WURM Jiří 38
9. MAREK Karel 22
10. CHVOJKA František 20
11. TĚŽKÝ Jakub 15
12. KOZÁK Jiří 12

V příštím roce český flattrack otevře druhou dekádu svojí existence, ve které by ke stávajícím a už etablovaným pilotům mohli přibýt i další zájemci, které zláká závodění plné adrenalinu, leč nevyžadující movité rodiče či sponzory!


 

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Paulo přispěl 2 Kč
Cormac přispěl 2 Kč
Gilless přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist