Hlavní obsah

Makové kouzlení v teplé i studené kuchyni

Novinky, das

Mák nejen výborně chutná, ale má i celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou, vitamin E. Je ale také bohatý na železo, hořčík a také vápník. Ve 100 gramech máku se ho nachází až 1400 mg, což je nejvíce ze všech potravin. Je to dvanáctkrát více, než nalezneme v mléce, třikrát více než v sýrech.

Foto: Profimedia.cz

Modrý mák má mít příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu.

Článek

Mák má také zklidňující účinky a obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.

Díky vysokému množství dietní vlákniny (23 g na 100 g máku) zlepšíte konzumací modrých semen zažívání a snáze si navodíte pocit sytosti. Semena jsou obzvlášť bohatá na olejové a linolové kyseliny. Kyselina olejová a mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi.

Mák je dále zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.

„Konzumace máku je pak v neposlední řadě dobrým zdrojem energie, prevencí proti osteoporóze, zlepšuje paměť či nehty a vlasy,“ shrnuje Markéta Chýlková, vedoucí legislativního oddělení Potravinářské komory.

Druhy máku

Mák je krásná, ale náročná plodina. Odhaduje se, že na světě existuje okolo 120 druhů máku. V České republice se ale většinou pěstují modrosemenné odrůdy máku setého. Existují však i bílé, šedé nebo okrové odrůdy.

Mezi nejrozšířenější modrosemenné odrůdy pěstované v Česku patří Major, Opál, Aplaus, Opex nebo Onyx. Každá z odrůd má své specifické nároky. Některé druhy, které se úspěšně pěstují na Vysočině, by v sušší oblasti Středočeského kraje hůře vzcházely a opačně.

Jak poznat kvalitní mák od pančovaného?

Modrý mák má mít příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se obvykle přimíchává do máku vypěstovaného v Čechách a znehodnocuje jeho typickou chuť i kvalitu.

Konzumace technického máku může přinést navíc zdravotní rizika kvůli vysokému obsahu morfinových alkaloidů, a to zejména při konzumaci ve větším množství v čerstvém stavu.

Od kvalitního máku se semeno technického máku liší barvou, která je obvykle rezavá, dohněda či šedá. Semena technického máku jsou bez vůně a chutnají hořce až pálivě. Technický mák se pěstuje pro farmacii v západní Evropě, semena jsou odpadní surovinou a do ČR se dovážejí kvůli nízké ceně.

Zralá semena máku se dají využít:

  • k výrobě makového oleje
  • pro výrobu makového mléka
  • jako náplň do moučníků, koláčů a buchet
  • jako posyp sladkého i slaného pečiva
  • ke zvýraznění chuti při vaření i pečení. Jeho chuť připomíná oříšky.

Jak mák skladovat

Jelikož má mák tendenci brzy žluknout a hořknout, je výhodnější nakupovat mák nemletý a umlít ho těsně před použitím, a to buď na makovém mlýnku, nebo ručním mlýnku na kávu.

Ideálně je dobré mák skladovat do 25 stupňů Celsia, případné přebytky pak uchovávejte v hermeticky uzavřené nádobě v mrazničce.

Mák v teplé i studené kuchyni

Mák se často používá jako náplň do koláčů, kynutých rohlíčků apod. Jeho chuť má charakteristické ořechové aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost.

Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu. Z umletého máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitaminy a živiny, ale řádným rozkousáním máku celého tohoto efektu docílíte také.

„Pokud chcete docílit vláčné makové nádivky, zkuste do ní nastrouhat kus cukrové řepy, pokud ji nemáte po ruce, tak alespoň hrušky,“ prozrazuje Michaela Němcová z projektu českých farmářů Nákup z farmy.

Makovník

Foto: Profimedia.cz
Suroviny: 3 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku cukru (je jedno jaký), 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 1,5 hrnku mletého máku, 2 lžíce marmelády (jakékoliv)
Postup: Všechno smícháme dohromady. Vylijeme na vymazaný plech anebo pečicí papír. Pečeme cca 20 min při 170 °C.

Tvarohovo-maková zmrzlina

Foto: Náš modrý mák
Suroviny: 250 g tvarohu, 2 lžíce šlehačky ke šlehání (na zředění), 3 lžíce moučkového cukru, 1 velká lžíce mletého máku
Postup: Veškeré ingredience smícháme a vlijeme do formiček na nanuky. Necháme zmrznout a pak jen vychutnáváme. Pokud zrovna nemáme žádné formičky po ruce, nevadí, využít se dají i kelímky od jogurtů.Tip: Vyzkoušejte do směsi přidat špetku sušené levandule a dát tak zmrzlině třetí rozměr.

 Fenyklový salát s jablky, brusinkami a mákem

Foto: Náš modrý mák
Suroviny: 1 střední fenykl, 1 jablko, hrst sušených brusinek, 1 lžíce celého mákuZálivka: šťáva z jednoho pomeranče, 1 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli + lžička citronové šťávy
Postup: Fenykl si podélně rozřízneme a nakrájíme na tenké proužky, stejně tak jablko. Přidáme sušené brusinky a zlehka opražená maková semínka. Vše nakonec zalijeme zálivkou z pomeranče, citronu, oleje a soli.

 Domácí makové mléko

Foto: Tescorecepty.cz
Suroviny: 200 g jemně namletého máku, 1,7 l vody
Postup: Namletý mák zalijeme vodou a necháme stát při pokojové teplotě tři hodiny. Mák si bude sedat ke dnu, je tak nutné ho občas s vodou promíchat. Po uplynutí doby celý obsah přelijeme do mixéru a mixujeme dvě až tři minuty. Potom nápoj přecedíme.Tip: Chcete mít mléko co nejčistší a zbavené veškerého máku? Sceďte nápoj alespoň pětkrát, anebo ho přeceďte přes plátýnko!

Jogurtovo-pomerančová bábovka s mákem 

Foto: Tescorecepty.cz
Suroviny: 1 a 1/2 hrnku rozemletých ovesných vloček, 2 velká vejce, 4 vrchovaté lžíce bílého farmářského jogurtu, 1/3 hrnku makového oleje, 1/2 hrnku třtinového cukru, 2 lžičky kypřicího prášku, šťáva ze dvou velkých pomerančů, 4 lžíce mletého máku, 1 lžička přírodního vanilkového aroma, špetka soli
Postup: V míse smícháme vločky, kypřicí prášek, cukr a špetku soli. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Připravené těsto vlijeme do formy na bábovku. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia cca 45 minut.

 Bramborové škubánky s mákem a moučkovým cukrem

Foto: Tescorecepty.cz
Suroviny: 1 kg brambor, 300 g polohrubé mouky, 250 g másla, špetka soli, moučkový cukr, mák
Postup: Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Ty dáme do osolené vody. Brambory vaříme do změknutí. Z brambor slijeme polovinu vody a zasypeme je hrubou moukou. Obrácenou vařečkou v nich uděláme několik otvorů a necháme pod pokličkou pařit ještě dvacet minut. Poté brambory rozšťoucháme a rozetřeme dohladka. Může to trvat i deset minut, než získají tu správnou konzistenci. Mezitím si necháme rozpustit máslo. Lžíci vždy namočíme v rozpuštěném másle a vykrojíme nok ze škubánkové směsi. Na talíři škubánky ještě posypeme moučkovým cukrem a mákem.

Lokše s povidly a mákem 

Foto: Receptyschuti.cz
Suroviny: 300 g uvařených brambor, 100 g hladké mouky, sůl, máslo dle potřeby, mák mletý na posypání, švestková povidla slazená, cukr moučka na posypání
Postup: Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme (příp. prolisujeme). Necháme je vychladnout, přidáme mouku a sůl a vypracujeme hladké těsto. Utvoříme si váleček, který rozdělíme na 6–8 dílků. Každý díl vyválíme na placku silnou asi 2–3 mm (přiměřeně podsypáváme moukou). Pečeme na sucho na pánvi či litinovém plátu. Upečené lokše omastíme máslem a přiklopíme miskou, aby zvláčněly.Servírujeme potřené povidly a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám