reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Majitelé Xbox One se konečně dočkali podpory klávesnice a myši

12.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Majitelé Xbox One se konečně dočkali podpory klávesnice a myši
Respektive dočkají, ale už to opravdu nebude dlouho trvat. Podpora klávesnice a myši na konzolích Xbox One totiž dorazí už tuto středu, čili 14. listopadu. Jak to ale bude s podporou herních titulů? 
Tak dlouho to Microsoft sliboval, až se konzolisté nakonec dočkali, i když je samozřejmě otázka, kolik z nich bude mít o využití klávesnice a myši zájem. Přeci jen herní PC tradičně patří na stůl, kde sedíme na dosah ruky před monitorem. Konzoli ale máme obvykle napojenou na televizor a sami jsme rozvaleni na gauči, v křesle, na zemi, na rotopedu, zkrátka kdekoliv, jen abychom měli volné ruce pro gamepad. Pak si lze těžko představit, že by člověk zvyklý na něco takového vzal klávesnici s myší a ohnut nad nízkým obývákovým stolkem hrál jako na PC. 
 
Razer Turret
 
Jak je hned vidět z první fotografie, společnost Razer tomu chce přizpůsobit své periferie určené speciálně pro Xbox One, ovšem Razer Turret nepatří mezi periferie pro Xbox One. Ty opravdové by se však od něj neměly příliš lišit. 
 
Lze tak očekávat bezdrátové sady klávesnic a myší, přičemž klávesnice samotná obvykle nabídne i podložku pod danou myš. Tuto sadu si tak budeme moci položit v podstatě kamkoliv, třeba na skleněný stůl nebo na vlastní nohy. To je nabízená možnost, jenomže z hlediska ergonomie není ideální ani použití takových periferií na stole, natož pak v křesle či na gauči. Lze si pak představit, že žádná ze zaujatých poloh nám nebude dost dobrá, budeme se vrtět, posedávat, zatímco klávesnice nám bude překážet a myš padat na zem. 
 
 
Ale co bylo, to bylo a kdo říká, že se z Xbox One nemůže stát vpravdě náhrada za herní PC? Nikdo nám nebude bránit dát si konzoli na stůl a připojit k monitoru a možná že s další generací konzolí se taková možnost stane ještě vhodnější. Však slušně výkonná Xbox One X přijde na částku, kterou musíme alespoň zdvojnásobit, abychom si postavili srovnatelně výkonné PC a pokud to Microsoft celé vezme za správný konec, mohl by trošku ubrat vítr výrobcům herního PC hardwaru a mnohé lidi přetáhnout k sobě. Však i díky akvizicím herních studií je vidět, že se divize Xboxu dlouze a hluboce nadechuje. 
 
 
Co si ale Microsoft připravil pro začátek? Budou to zatím jen Fortnite a Warframe, které přinesou v tuto středu podporu klávesnice a myši (nemusí to být nutně ty od Razeru). Ještě v tomto měsíci to pak bude Bomber Crew, Deep Rock Galactic, Strange Brigade, Vermintide 2, War Thunder a X-Morph Defense a ještě později přijde podpora pro Children of Morta, DayZ, Minion Master, Moonlighter, Vigor, Warface a Wargroove. V případě síťových her nejde pouze o zajištění podpory samotných periferií, ale také o to, aby vhodným způsobem pracoval i matchmaking a do stejných instancí nemíchal lidi využívající různé periferie. 
 
Na trhu se pak objeví periferie s označením Designed for Xbox mice and keyboards, které se budou prodávat s příslušným transmitterem pro bezdrátové připojení a také podsvícením Xbox Dynamic Lighting. Razer své vlastní produkty formálně představí na CES, které začíná 8. ledna. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama