Takto vplýva sťahovanie do iných krajín na naše trávenie
12.11.2018 19:00
akt. 29.10.2019 06:11

Takto vplýva sťahovanie do iných krajín na naše trávenie

Uložiť článok
Sťahovanie neovplyvňuje len spoločenský život a medziľudské vzťahy.

Zmena prostredia ovplyvňuje okrem psychického zdravia aj to fyzické. Podľa viacerých výskumov má sťahovanie sa do inej krajiny vplyv na baktérie, ktoré sa nachádzajú v tráviacom systéme.

Napríklad prisťahovalci, ktorí prišli do Spojených štátov sú náchylnejší na vznik obezity a cukrovky ako domorodci alebo ľudia, ktorí zostali v Británii.

Vedci z univerzity v Minnesote sa aj preto pokúsili pochopiť tento jav zo zdravotného hľadiska. Uskutočnili rozsiahlu a hĺbkovú štúdiu čínskych a thajských prisťahovalcov, ktorí sa presťahovali do USA. Skúmali ich stravu, črevné mikróby a index telesnej hmotnosti pred a po premiestnení. Výsledky ich výskumu prezentoval portál Independent .

Skúmali ženy z Ázie

Ukázalo sa, že ľudia, ktorí žili v USA dlhšie, mali vyššie riziko vzniku obezity. Súviselo so zmenou baktérií v tráviacom trakte.

Štúdia z Minnesoty porovnávala celkovo 514 zdravých žien z Thajska. Rozdelené boli do troch skupín - na tie, ktoré sa narodili a žijú v Thajsku, na tie, ktoré sa počas života presťahovali do USA a poslednú skupiny tvorili ženy narodené prisťahovalcom v USA.

Výskum odhalil, že zmeny v zložení črevných baktérií začali hneď, ako pricestovali do USA a pokračoval celé desaťročia.

Čím dlhšie tam bývali, tým viac sa začali podobať tým, ktoré majú pôvodní Američania európskeho pôvodu. Väčšina účastníkov navyše počas štúdie pribrala.

Milióny baktérií

Ľudské črevá sú domovom stoviek rôznych druhov baktérií, ktoré tvoria črevnú mikroflóru a zabezpečujú, aby nimi potrava prešla hladko a zároveň poskytla telu všetky potrebné živiny.

Okrem toho zohrávajú významnú úlohu v rámci imunitného systému. Telu pomáhajú bojovať proti baktériám a vírusom. Existuje dokonca aj dôkaz o tom, že majú vplyv na duševné zdravie.

Rozmanitá mikroflóra je spojená s pozitívnejšími účinkami na zdravie. Jej rôznorodosť často znižujú napríklad antibiotiká, stres či nezdravá strava. S menším počtom „dobrých“ mikróbov sa tak stáva človek náchylnejší na vznik obezity či zápalového ochorenia čriev.

Ich kombinácia je silne ovplyvnená aj tým, čo jeme. Ľudia z rôznych kútov sveta majú preto rôzne zloženie.

Tí na západe majú viac baktérií, ktoré trávia živočíšne tuky a bielkoviny. Ľudia z východnej časti pologule, ktorí jedia prevažne rastlinnú stravu ich majú menej. Prevažujú u nich zasa také, ktoré pomáhajú pri trávení rastlinných zložiek.

Stratili baktérie aj enzýmy

Nová štúdia odhalila, že kmene baktérií, s ktorými prisťahovalci prišli do USA, postupne vymizli. Rovnako sa stratili aj enzýmy potrebné na trávenie rastlinnej potravy.

Nie je úplne jasné, či zmeny skutočne priamo prispievajú k vysokému výskytu obezity u amerických prisťahovalcov. Podľa vedcov si táto oblasť vyžaduje ďalšie výskumy, ktoré by to potvrdili alebo vyvrátili.

Väčšina informácií v tejto oblasti pochádza zo skúmania laboratórnych myší. Prelomové štúdie amerického biológa Jeffa Gordona najprv našli väzbu medzi obezitou a mikroorganizmami v črevách v roku 2006. Vtedy dokázali, že myši pribrali po podaní baktérií od obéznych.

Vedci však upozorňujú na to, že nezdravá strava vedie k obezite bez ohľadu na tieto baktérie. Na to, aby mohli vyvodiť jasné a jednoznačné závery preto musia pokračovať vo svojom výskume.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Jedlo
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.