Vozíčkář Milan Laštůvka doufal, že si jako každý jiný užije nově zrekonstruované Národní muzeum. Jenže když po tříhodinové cestě konečně dorazil do Prahy a se svými asistenty stanul před budovou, zjistil, že to nebude jen tak. Po další hodině čekání v dlouhé frontě přišel šok. Vozíčkáře do budovy nechtěli vpustit. Přitom jakákoli informační cedule o tom, že lidé na vozíčku do budovy nesmějí, v místě chybí.

Jen na webu

O této věci je malá zmínka na stránkách muzea, přesto mi je divné, že při rekonstrukci za několik miliard (přibližně 1,8 miliardy, pozn. red.) není přístup pro vozíčkáře. Došlo tedy k prvnímu konfliktu s ostrahou muzea, kdy nám bylo řečeno, že nás nemohou vpustit dovnitř, protože není přístup. Poukázal jsem tedy na svoje asistenty, že mi pomůžou do schodů a tím problém přístupu vyřešíme,“ popsal Blesk.cz svůj zážitek Milan.

Přestože se záhy dozvěděl, že vozíčkáři do muzea nesmí, dovolal se nadřízeného ostrahy, který nakonec svolil ke vstupu. „Rázem se nám ulevilo, vyhupli jsme schody a hurá do muzea,“ svěřil Milan Laštůvka. Expozici si ale dlouho neužil – další členové ochranky ho totiž po několika minutách přece jen vyvedli.

»Cítil jsem se hrozně«

„Řeknu vám, že za dvanáct roků, co jsem na vozíku, jsem asi nezažil větší potupu, kdy mě vede ochranka před zraky stovek lidí jako nějakého zločince a vyhazuje mě z budovy se slovy, že jako vozíčkář tu nemám co pohledávat s dodatkem, abych si toho vážil – prý jsem první a zatím poslední vozíčkář, co do muzea vstoupil.“

Nešťastná situace by ale nenastala, kdyby kolaudace všech prostor vyšla v termínu. Přestože historická budova nikdy s přístupem pro handicapované nepočítala, mezi novou a historickou budovou vede spojovací chodba s výtahem, které mají pro tyto účely sloužit. „Bohužel, tyto prostory ještě neprošly kolaudací, což je důvod, proč nejsou v tuto chvíli přístupné. Bezbariérový přístup není momentálně možný zejména kvůli bezpečnostním předpisům – únikové východy nejsou bezbariérové. To se však změní již v příštím roce,“ vysvětlila mluvčí Národního muzea Kristina Kvapilová.

Požární bezpečnost na prvním místě

Ochranka má nyní nařízeno vozíčkáře do budovy vůbec nepouštět. „Kdyby začalo hořet a budova se musela evakuovat, mohl by tam vozíčkář uvíznout,“ svěřila Kvapilová. Národní muzeum přitom podle ní právě s handicapovanými spolupracuje a má zájem na tom, aby si jej mohli v budoucích měsících co nejvíce užít.

Provoz historické budovy Národního muzea je stále částečný. Na podzim příštího roku by se tak měli handicapovaní dočkat vlastního vstupu a výtahu, který je nad velkolepé, leč těžko zdolatelné schodiště doveze.

A co kočárky?

Po budově se zatím nesmí jezdit ani s kočárky. Hned za vstupem je ale vyhrazená místnost, kde si je návštěvníci mohou odložit. Vzhůru se pak musí vydat s miminkem v náručí.

 

Fotogalerie
11 fotografií