Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Škoda začala v Praze testovat mobilní dobíjecí stanici, je připojená na elektrokolo

Ekonomika

  11:59
Praha - Společnost Škoda Auto DigiLab spustila v Praze pilotní fázi projektu mobilních nabíjecích stanic pro elektromobily. Služba bude zpočátku sloužit firemním vozovým parkům a platformám pro sdílení aut, které ve svých flotilách mají elektromobily. V budoucnu se počítá s rozšířením pro soukromé uživatele elektromobilů. Oznámili to zástupci Škody na středeční tiskové konferenci.

Společnost Škoda Auto DigiLab spustila v Praze pilotní fázi projektu mobilních nabíjecích stanic pro elektromobily. foto: Twitter Škody DigiLab

Mobilní nabíjecí stanice je zařízení připojené za elektrokolo. Díky tomu se na základě požadavku klienta dobíječka rychle dostane na požadované místo. Zařízení disponuje kapacitou 16,8 kWh a energii z něj lze do běžného typu elektromobilu přenést za čtyři hodiny, a to až na úroveň 80 procent dobití.

14.listopadu 2018 v 11:41, příspěvek archivován: 14.listopadu 2018 v 12:06

#skodadigilab begins testing a mobile charging station for #ecars in #Prague. The unit has a capacity of 16.8 kWh, and the energy can be transferred to standard #electriccar in 4 hours, upt 80% of the charge. #emobility #VisionE @skodadigilab https://t.co/0uZCYtdeH3

Nyní jezdí podle odhadu Škody jen v Praze až 1000 elektromobilů. Do tohoto čísla jsou započítány i vozy registrované mimo Prahu, ale reálně jezdící v hlavním městě. S uvedením prvních elektrických modelů Škoda na trh v roce 2019 lze očekávat výrazný nárůst jejich počtu. První elektromobil Škody bude vycházet z modelu Citigo, následovat bude elektrické SUV na bází konceptu Vision E. Vedle toho bude k mání hybridní Superb.

„Dostatek dostupných nabíjecích stanic je pro současné i budoucí majitele elektromobilů velmi důležité téma. Mobilní nabíjecí stanice je jedním z řešení pro situace, kdy jsou akumulátory v elektromobilu na kritické hranici a majitel nemá ve svém okolí možnost zajistit dobití,“ uvedla vedoucí DigiLabu Jarmila Plachá.

Praha chce systém 600 sdílených elektromobilů za 191 milionů. Vypíše dva tendry

V Česku je přes 200 dobíjecích stanic, z toho je zhruba polovina rychlonabíjecích. Do konce roku 2019 má být v ulicích Prahy vybudováno celkem 50 rychlonabíjecích stanic a devět středně rychlých nabíjecích bodů.

Škoda Auto DigiLab je centrum Škody pro nové služby a aplikace. Firma je koncipovaná jako rychle reagující startup v oblasti informatiky a zkoumá a vyvíjí nové obchodní modely, řešení a produkty. Mezi hlavní úkoly Škoda Auto DigiLabu patří výměna zkušeností s externími inovátory.

Autor: