Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rusko zadržovalo lídra opozice Navalného z politických důvodů, rozhodl Evropský soud pro lidská práva

Svět

  11:35aktualizováno  13:42
Štrasburk - Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku ve čtvrtek dospěl k závěru, že opakované zadržování lídra ruské opozice Alexeje Navalného mezi lety 2012 a 2014 bylo politicky motivované. Ruské úřady podle verdiktu porušovaly jeho lidská práva, informovala agentura Reuters. Soud zároveň nařídil Moskvě odškodnit opozičníka částkou 63 000 eur (zhruba 1,6 milionu korun). Rozhodnutí je konečné a pro Rusko závazné, napsala agentura AP.

Lídr ruské opozice Alexej Navalný. foto: ČTK

Policie Navalného mezi lety 2012 a 2014 zadržela celkem sedmkrát. Opoziční předák v pěti případech vyvázl s pokutou, dvakrát byl uvězněn, a to až na 15 dnů. Podle Evropského soudu pro lidská práva nejméně dvě tato zadržení měla potlačit politickou pluralitu v zemi.

„Vyhráli jsme. Úplně. Vládu jsme rozdrtili... Hurá!,“ napsal ve čtvrtek na twitteru Navalnyj v reakci na verdikt. Politik se čtvrtečního jednání soudu osobně zúčastnil.

‚Je to příklad skutečné spravedlnosti.‘

Evropský soud pro lidská práva přitom už loni v únoru rozhodl, že Rusko porušilo práva Navalného tím, že jej v letech 2012 až 2014 policie při demonstracích opakované zadržela. Soud ve svém rozhodnutí ale nepotvrdil, že jednání ruských úřadů bylo politicky motivované, a Navalnyj se s žádostí o přezkoumání obrátil na Velký senát Evropského soudu. Proti verdiktu se odvolala i Moskva. Rozsudek Velkého senátu je konečný.

Ruský opozičník Navalnyj byl po dvaceti dnech propuštěn z moskevského vězení

„Rozhodnutí (soudu) mě velmi potěšilo,“ řekl ve čtvrtek novinářům Navalnyj, podle kterého je to příklad skutečné spravedlnosti. „Toto rozhodnutí je velmi důležité nejen pro mě, ale i pro mnoho lidí v Rusku, které podobně zatýkají každý den,“ dodal.

Opoziční předák a v současnosti nejhlasitější kritik Kremlu patřil na přelomu let 2011 a 2012 k hlavním vůdcům masových demonstrací proti Putinovu režimu. V roce 2013 - ještě než byl pravomocně odsouzen - se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo na úkor favorizovaného Putinova spolupracovníka Sergeje Sobjanina.

Zhruba třetina stížností, jimiž se v loňském roce zabýval Evropský soud pro lidská práva, se týkala Ruska. V 293 z více než 300 případů soud dospěl k závěru, že Rusko alespoň jednou porušilo lidská práva.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!