Přátelské mezistátní utkání • 18:00

Polsko - Česko

Polsko
0:1
0:0
Česko
52. Jankto

Dobrý den, vítejte u online přenosu z přátelského utkání české fotbalové reprezentace v Polsku.  Zápas začíná v 18:00.

Českou fotbalovou reprezentaci čeká pod vedením nového kouče Jaroslava Šilhavého třetí zápas. Poprvé nepůjde o soutěžní utkání, přesto to bude zápas důležitý. Jednak proto, že se tým potřebuje sžít s novým koučem a jeho metodami, a taky hlavně proto, že poslouží jako generálka před pondělním utkáním Ligy národů proti Slovensku. Duel v Edenu uzavře novou evropskou soutěž, Češi sice již nemůžou svou skupinu vyhrát, přesto budou chtít doma alespoň zkompletovat double z federálních derby. A k tomu poslouží dnešní přátelský duel v Polsku.

V této sestavě naskočí čeští fotbalisté do utkání v Gdaňsku. Jaroslav Šilhavý zvolil téměř stejnou sestavu jako posledně na Ukrajině. Po zranění se však vrací Kadeřábek a po karetním trestu Souček. V bráěn zůstává Jiří Pavlenka.

A v této sestavě dnes nastoupí náš polský soupeř.

V původní nominaci kouče Šilhavého nefiguroval žádný nováček. Výběr hráčů komplikovala četná zranění, především z řad hráčů Slavie, odkud chybí Coufal, Bořil, Tecl a další. Naopak návrat do sestavy hlásí stálice jako Vladimír Darida nebo Tomáš Kalas. Záložník Herthy Berlín by se měl zařadit mezi klíčové muže zálohy. Už nosíval i kapitánskou pásku, ta však zůstane Bořku Dočkalovi, což Daridovi vůbec nevadí. To obránce Bristolu Tomáš Kalas se vrací po zlomenině čelisti, kterou má zpevněnou železnými destičkami.

Český kouč už při původní nominaci avizoval, že kádr ještě doplní čtyřmi hráči. Jenže přišla další zranění. Z týmu vypadli Jan Kopic a Jaromír Zmrhal. Povoláno tak bylo hned šest hráčů. Na stopera Patrizio Stronati z Baníku, na levý kraj obrany po dvou letech Daniel Pudil, do středu zálohy Martin Frýdek a na křídla Ladislav Krejčí s Jiřím Skalákem. Velkým otazníkem byla také pozice hrotového útočníka. Michael Krmenčík je zraněný do konce sezony. Patrika Schicka a Matěje Vydru, který hrál v posledních utkáních spíš z křídla, doplnil nováček z Jablonce Martin Doležal.

Polští fotbalisté chtějí v dnešním přípravném zápase s českou reprezentací přerušit sérii bez výhry. Vítězství by znamenalo hlavně psychickou vzpruhu pro nového trenéra národního týmu Jerzyho Brzenczka, píšou polská média. Brzenczek podle internetového portálu Przeglond Sportowy ví, že čas na experimenty skončil, a i když jde jen o přátelské utkání, nebude riskovat a vsadí především na kapitána Roberta Lewandowského. Brzenczek nastoupil do funkce v létě po Adamu Nawalkovi po mistrovství světa.

Polští fotbalisté ale ve čtyřech zápasech pod Brzenczkovým vedením ani jednou nevyhráli. "Češi nejsou soupeřem velkého formátu, ale vítězství by bylo pro trenéra velmi cenné z psychologických důvodů," uvádí TVN24 s tím, že tým by se mohl dát dohromady a do jara by trenér s větším klidem mohl doufat, že se zlepší situace hráčů v jejich klubech.

Sestavy obou týmů jsme již viděli graficky. Podívejme se však na ně ještě jednou v psané podobě.

 

Sestava Polska

 

Skorupski - Bereszyński, Bednarek, Kamiński, Kędziora - Frankowski, Zieliński, Krychowiak, Grosicki - Klich - Lewandowski (C)

Náhradníci: Fabiański, Szczęsny - Błaszczykowski, Buksa, Cionek, Góralski, Kądzior, Matynia, Milik, Olkowski, K. Piątek, Pietrzak

Sestava Česka

 

Pavlenka - Kadeřábek, Brabec, Čelůstka, Novák - Pavelka, Souček - Vydra, Dočkal (C), Jankto - Schick

Náhradníci: Koubek, Vaclík - Darida, Doležal, Frýdek, Gebre Selassie, Kalas, Krejší, Pudil, Skalák, Stronati, Trávník

Oba týmy jsou již na trávníku, vyslechly si státní hymny a jsou připraveny k utkání. Polsko hraje v bílých dresech, Češi v červených dresech s modrými trenýrkami. 

Utkání právě začalo. 

1

Hned po dvaceti vteřinách pálil zpoza vápna Jankto, brankář Skorupski však skákavou ránu nadvakrát pokryl. 

4

Poláci rozehráli standardní situaci zajímavým signálem, ale Lewandowského centr do vápna poté česká obrana odvrátila. 

7

Druhý český střelecký pokus. Míč se kostrbatě dostal k Vydrovi, který to zkoušel podobně jako Jankto zpoza vápna skákavou ranou. Skorupski ale opět neměl problém zasáhnout. 

8

Centr na Schicka, o kterého se ve vápně postaral Bednarek. Češi jsou v úvodu ale aktivní. 

9

Obrovská šance Polska. Lewandowski podržel míč, rozdal do strany Grosickimu, který poslal do vápna střílený centr. U něj byl první Mateusz Klich, ale z hranice penaltového puntíku i s tečí české obrany bránu Pavlenky přestřelil. 

13

Poláci odvrátili tři centry českého týmu během chvilky, do šance české útočníky nepustili. 

17

Pěkná akce českého týmu, Schick s Kadeřábkem připravili pozici pro Dočkala, jeho pokus ale bránu Polska minul. 

20

Grosicki nakopl na levé straně motory a prosvištěl skoro až do střelecké pozice. Na poslední chvíli mu však míč špičkou kopačky odkopl Souček. 

25

Češi budou zahrávat první roh. Polsko mělo podobných situací již 5. 

26

Novák dopravil míč do brány, ale až poté, co byl odmáván a odpískán ofsajd Jakubu Janktovi. 

29

První střela na bránu Poláků, Klich pálil zpoza vápna do náruče Pavlenky. 

31

Poprvé s k ohrožení brány dostal i polský snajpr Lewandowski, ale hlavou zády k bráně míč mezi tři tyče neusměrnil. 

34

Češi jsou ale nadále aktivní, z pravé strany centroval aktivní Kadeřábek, našel hlavu volného Vydry, jenže útočník anglického Burnley nedokázal trefit bránu. 

37

Patrick Schick byl po rohovém kopu tahán za dres, takže nedokázal hlavou zakončit tak, jak by asi chtěl. 

38

Hodně blízko vstřelení branky byl Souček, který tečoval ránu Pavelku jen těsně vedle pravé tyče Skorupskiho. 

39

A další hodně dobrá šance. Vydra si krásně vzduchem narazil se Schickem, naběhl do vápna, ale z dobré pozice ranou z první minul brány soupeře. 

45

Zahrozili však také Poláci. Nejprve zpoza vápna provětral Pavlenku svým pokusem Frankowski, načež pálil ještě z druhé strany mimo bránu Grosicki. 

První půle je za námi, branku diváci v Gdaňsku neviděli. 

Český tým má za sebou první poločas přátelského utkání v Polsku a může být se svým vystoupení zatím spokojený. Polsko sice v úvodu zahrozilo Klichem a v závěru dvěma ranami z dobrých pozic, jinak byli ale aktivnější svěřenci kouče Šilhavého. Na bránu v úvodu pálili Jankto nebo Vydra. Největší šance přišly během minuty hry, když nejprve Souček tečoval míč těsně vedle polské brány, aby pak Vydra v dobré pozici bránu minul.

Český tým dvakrát vystřídal. Jakuba Brabce nahradil Tomáš Kalas a místo Tomáše Součka přišel Vladimír Darida. 

Druhá půle začala. 

48

Grosickiho centr Frankowskiho hlavu nenašel. 

51

Agilní Grosicki sice unikl české obraně, jenže míč byl ještě rychlejší než polský křídelník a skončil za brakovou čárou dřív, než stihl aktivní Polák něco vymyslet. 

52

Český tým se ujímá vedení. Dlouhý pas Dočkala za obranu našel Patricka Schicka, který sváděl tuhý souboj se stoperem Bednarkem. Ten sice donutil českého útočníka zakončovat na poslední chvílí, takže gólman Skorupski jeho pokus zneškodnil, vyrazil jej však jen před Jakuba Jankta, který jej dopravil do odkryté brány. 

55

Klich si narážel s Grosickim, ale česká obrana zakročila včas. 

56

Největší šance utkání, Lewandowski však neskutečně selhal. Míč mu sice odskočil od drnu, ale takový střelec by měl do odkryté brány z malého vápna zakončovat. Téměř gólovou přihrávku mu adresoval Frankowski. 

59

Poláci po inkasované brance zapnuli na daleko vyšší obrátky. Další možnost měl Grosicki, ale z levé strany minul zadní tyč o nějaký ten metřík. 

61

Pavlenka pod tlakem dokázal vytlačit nad bránu sraženou hlavičku Kamińskiho. 

63

Frankowski přenechává místo na hrací ploše zkušenému Jakubu Blaszczykowskému. 

64

Pavlenka musel jít opět do akce. Dobře pálil zpoza vápna záložník Neapole Zieliński, brankář Werderu Brémy ale míč vyrazil. 

66

Další dvě české střídání. Matěj Vydra přepouští své místo Jiřímu Skalákovi. Druhou změnou je střídání Gebre Selassieho za Jankta. 

66

Parádní hlavička Schicka ze záklonu po centru Dočkala. Dorážet chtěl Gebre Selassie, ale nedostal se k přímému ohrožení brány. 

69

Piotr Zieliński přepustil své místo na trávníku Damianu Kandziorovi. 

75

Klich vypálil parádně asi z 18 metrů, Pavlenka opět parádně zasahuje. 

77

Premiéru v národním týmu načíná Martin Doležal. Ten nahradil Patricka Schicka. 

78

Střídají také naši sousedé. Kamil Grosicki, asi nejlepší z polských hráčů, pouští místo sebe na hřiště Arkadiusze Milika, útočníka Neapole. 

82

Kandzior si po "Robbenovsky" navedl levačkou míč z pravé strany na střed a chtěl pálit, trefil však jen dobře postaveného Kalase. 

85

Darida na půli hřiště zastavil průnik Milika a uviděl žlutou kartu. 

88

Kapitána Bořka Dočkala střídá na trávníku Michal Trávník. 

90

Lewandowski pálil z přímého kopu dobře, ale Pavlenka byl u své tyče včas a výborně vyrazil míč mimo nebezpečí. 

90

Nastavují se 4 minuty.

90

Nastavují se 4 minuty.

90+1

Lewandowski se dostal ve vápně k míči, obklopen protihráči ale nedokázal zakončit. 

Je konec. Český tým připisuje cennou výhru 1:0. 

Čeští fotbalisté pod vedením Jaroslava Šilhavého uspěli podruhé během třetího zápasu pod novým koučem. V Polsku proti účastníkovi mistrovství světa vyhráli 1:0, když se těsně po pauze prosadil Jakub Jankto. Byl to jen odraz toho, jak se dobře prezentovali čeští hráči na hřišti v Gdaňsku. Od inkasované branky ale převzali iniciativu polští fotbalisté, kteří zapli na vyšší level a zatlačili český tým do defenzívy. Jenže většinu střel zvládl chytit vynikající brankář Pavlenka. A když už se ve 100% šanci mýlil i kanonýr Lewandowski, znamenalo to, že český tým uspěl a pozitivně se naladil na pondělí federální derby se Slovenskem. 

 

Ode mě to je pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek večera. 

Právě se děje

Další zprávy