Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Česku se začne od roku 2023 vyrábět VW Passat, výroba Karoqu se přesune do východní Evropy

Ekonomika

  5:00aktualizováno  16:18
PRAHA - Volkswagen přesune do roku 2023 výrobu vozů rodiny Passat do závodu české automobilky Škoda Auto v Kvasinách, kde se budou vyrábět spolu s modely Škoda Superb a Kodiaq. Oznámil to na páteční tiskové konferenci šéf koncernu VW Herbert Diess. V Kvasinách se v současnosti vyrábějí také modely Škoda Karoq a Seat Ateca. Jejich výroba se má přesunou do nového závodu Volkswagenu, který by se měl nacházet ve východní Evropě. Jeho místo zatím nebylo vybráno.

Volkswagen Passat - nové auto stojí 1,1 milionů korun, dvouletý ojetý vůz koupíte zhruba za 600 tisíc korun (zůstatková hodnota je 54 %). foto: Volkswagen

Přesun výroby je součástí nového pětiletého plánu, o kterém v pátek jednala dozorčí rada. Nový plán se zaměřuje hlavně na výrobu elektrických vozů, které se budou vyrábět v německých závodech v Emdemu, Hannoveru a Cvikově (Zwickau). Právě v Emdenu se nyní vyrábějí passaty.

V zájmu dalšího růstu v Evropě chce Volkswagen rozšířit od roku 2022 svoji výrobní kapacitu ve východní Evropě o další závod. Ten se zaměří na výrobu více značek skupiny. O jeho umístění zatím automobilka nerozhodla, pouze uvedla, že bude ve východní Evropě.

Nová automobilka, která by ulevila vytíženým českým závodům, má podle německého listu Handelsblatt stát buď v Bulharsku, nebo v Turecku. Spekuluje se i­ o­ Rumunsku, Maďarsku a východním Slovensku. Bulharská média dokonce našla zvažovanou lokalitu na západě země, kde již působí jeden z dodavatelů Škody.

Investice do elektromobilů

Německý automobilový koncern Volkswagen hodlá během příštích pěti let investovat téměř 44 miliard eur (zhruba 1,1 bilion korun) do vozidel s elektrickým pohonem, autonomního řízení, nových dopravních služeb a digitalizace svých automobilů a továren. Tato částka odpovídá zhruba třetině celkových výdajů, které koncern v letech 2019 až 2023 plánuje. 

„Koncern Volkswagen si v rámci své strategie stanovil za cíl zvýšení tempa inovací,“ uvedl šéf koncernu Herbert Diess po zasedání dozorčí rady, která v pátek plány na příštích pět let projednala a schválila. Koncern se hodlá zaměřit také na další zlepšování hospodářských výsledků všech svých značek. Prozkoumá také možnost užší spolupráce s americkou automobilkou Ford Motor.

Jak se daří Volkswagenu

Bez elektřiny

S Českem se v elektromobilitě zatím nepočítá. Koncern Volkswagen předpokládá, že v roce 2025 budou pětinu až čtvrtinu výroby tvořit auta na elektřinu. Kvůli tomu také vyčlenil vedle belgické továrny hned tři německé závody. V­ Česku se tak budou vyrábět pravděpodobně pouze hybridní verze.

Pro Škodu a její dodavatele je to částečně dobrá zpráva. Znamenalo by to, že se v dalším desetiletí v Česku nepočítá s poklesem výroby aut se spalovacími motory, na niž jsou navázáni další dodavatelé. K výrazné změně ale dojde v dodávkách do německých závodů koncernu, které na výrobu elektroaut přejdou.

Rozhodnutím Volkswagenu přeměnit německý závod v Emdenu na výrobu elektroaut skončily spekulace o tom, že by se výroba Škody Superbu přesunula do Německa. Naopak by se měl model Volkswagen Passat vyrábět v Česku. Některá média ale psala, že Passat končí bez nástupce a počítá se už pouze se Superbem. Tato varianta ale není podle dalších médií pravděpodobná. Passat je po dekády jedno z­ nejprodávanějších aut Evropy, své kategorii dokonce s náskokem kraluje. Až s ­odstupem je dvojkou sesterský Superb, který s­ ním sdílí řadu dílů.

Škoda loni dodala celosvětově 1,2 milionu vozů. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává víc než 35 000 lidí a je aktivní na více než 100 trzích.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...