Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Společnost Lime začala nabízet i auta. Překvapivě nebudou na elektrický pohon

Ekonomika

  14:00
SAN FRANCISCO / PRAHA - Provozovatel sdílených koloběžek Lime rozšířil svoji flotilu sdílených dopravních prostředků. Po půjčování bicyklů a elektrokoloběžek přichází na řadu automobily. Do amerického Seattlu chce nasadit až 1500 vozů. Poměrně překvapivě se ale bude jednat o Fiaty 500, které jezdí na plyn. Svoji elektro-základnu tak nerozšíří.

Automobil Fiat 500, který bude půjčovat firma Lime. foto: Lime

Firma Lime nasadila do ulic Seattlu zatím 50 automobilů Fiat 500. Do konce letošního roku chce společnost svoji flotilu rozšířit na 500 vozů. V příštím roce by pak služba s názvem LimePod měla operovat až s počtem 1500 vozů. To by z ní udělalo největšího poskytovatele carsharingu v rámci jednoho amerického města.

Některým koloběžkám v pražských ulicích může vzplanout baterie. Jde o pár kusů, tvrdí provozovatel

Nová služba společnosti Lime bude fungovat podobně jako sdílení jízdních kol a koloběžek. Uživatelé budou moci používat svou dosavadní aplikaci k nalezení vozů, pak je odemknou za 1 dolar, za každou minutu jízdy následně zaplatí 40 centů. Cena má zahrnovat i pojištění.

„Primární využití, které chceme nabídnout, je delší vzdálenost, vyšší terén a nepříznivé počasí,“ řekl pro Bloomberg spoluzakladatel firmy Lime Toby Sun. Kromě Seattlu Lime jedná ještě s blíže nejmenovaným městem v Kalifornii. Pravděpodobně se tak rozšíří i do dalších amerických měst. Zda se sdílené automobily objeví i v České republice, zatím zůstává otázkou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!