Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký protest proti Babišovi: „Demisi!“ bouřily tisíce lidí v centru Prahy

Autor: Jaroslav Šimáček, Jakub Veinlich, Zuzana Štíchová, ČTK - 
17. listopadu 2018
16:16

17. listopadu dominovalo několik momentů. Andrej Babiš (ANO) - a také Tomio Okamura (SPD) - překvapili, když nezvykle přišli k památníku na Národní třídu již v noci. Babiš to vysvětlil tím, že brzy ráno letěl za svým synem Andrejem mladším do Švýcarska, aby mu prý pomohl. Svého syna označil dříve za schizofrenika. Druhým momentem oslav se stalo to, že květiny od Babiše, Okamury, ale i Miloše Zemana skončily na Národní třídě v koši, což prošetřuje i policie. Odpoledne se pak na pochod Prahou vydal velký protest, vyzývající premiéra k demisi. Dění během letošního svátku jsme sledovali online.

Andrej Babiš se raději vyhnul demonstrantům a na Národní třídu o půlnoci. Později to na Facebooku vysvětlil slovy, že brzy ráno odlétal do Švýcarska za svým synem Andrejem mladším. Babiš protesty, které byly na sobotní svátek svolány nejen do Prahy, označil v souvislosti se 17. listopadem  a kauzou svého syna za načasovanou kampaň.

• Program akcí v Praze byl tradiční - od defilé politiků na Národní třídě, piety u Hlávkovy koleje v 9:00, přes vzpomínkovou akci studentů v 11:30 na Albertově po protesty na Hradčanském náměstí od 13:00, které se přetavily v protestní pochod proti Babišovi a vyvrcholily demonstrací „Demisi!“ na Staroměstském náměstí a podvečerním koncertem na Václavském náměstí, na kterém zněla česká hymna a cinkalo se klíči.

17. listopad 2018
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
22:00
17. 11. 2018

Václavským náměstím dnes znělo i cinkání klíčů. Koncert stejně jako předchozí oslavy měl poklidný průběh, k žádným incidentům nedocházelo. Lidé se před mrazivým již spíše zimním počasím uchylují do interiérů přilehlých podniků či do svých domovů. A my vám děkujeme za sledování dnešního online přenosu z dění k 17. listopadu 2018.

17. listopadu 2018 znělo Václavským náměstím i cinkání klíčů 17. listopadu 2018 znělo Václavským náměstím i cinkání klíčů Aňa Geislerová či Tomáš Halík a další hosté na pódiu, kde se uskutečnil koncert k 17. listopadu 2018
21:50
17. 11. 2018

V rámci koncertu na Václavském náměstí promluvil i Tomáš Halík. "Netušili jsme, za jakých okolností budeme vstupovat do 30. roku naší svobody (...) Nehrozí nám obušky a nehrozí nám vodní děla, máme svobodné volby, ale o to více máme zodpovědnost, abychom tyto nástroje demokracie velice rozvážně a zodpovědně užívali. Je smutnou skutečností, že volbou většiny, sice nepatrné většiny těch volících voličů přišli k moci lidé, kteří nás dostali tam, kde jsme nyní. Víte, že ve svém povolání nemohu používat vulgární slova," uvedl.

"Z těch mlátiček ještě jedna zůstává v parlamentu, ale už jich je málo. A ten velký bratr na východě jistě má stále zálusk na to, dostat do své kontroly své bývalé satelity. Ale změnil taktiku, nezměnil své úmysly, změnil taktiku. Používá lež, fake news a chce nás rozeštvat a rozdělit, chce nás izolovat, chce podrývat naši důvěru ve sjednocenou Evropu a naše spojence na Západě. Chce dostat k moci a udržet u moci ty, kteří by byli trojskými koni Ruska v Evropě a NATO," dodal Halík.  

21:43
17. 11. 2018

"Rozejděte se, máničky. Tady není nic k vidění." I takhle to dnes vypadalo na Národní třídě během akce Korzo Národní

Video  
Video se připravuje ...
Korzo Národní: Na Národní třídě se 17. listopadu 2018 objevili i příslušníci a příslušnice SNB
21:31
17. 11. 2018

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček pokračuje v útocích a ostré kritice na sociálních sítích i v sobotu večer. „A kdo bude vlastně příští rok rozhodovat o tom, kdo nesmí položit květinu u pomníku 17. listopadu? Prověrková komise? Sturmabteilung? ÚV KSČ? TOP 09? ČST Praha?“ napsal na Twitteru a přidal několik dalších komentářů. Upozornil však také na to, že v neděli 17. listopadu 2019 to bude již 30. výročí. 

„Úkol na rok 2019 pro všechny slušné lidi: Musíme vyrvat oslavy 17. listopadu z rukou fanatiků a vrátit je zpátky normálním občanům. Cílem je, aby se 30. výročí nezvrhlo v nenávistnou akci připomínající Vítězný únor,“ vzkázal Ovčáček.

21:25
17. 11. 2018

Setkání se svobodou proběhlo i v Plzni. Dorazilo na něj zhruba šest set lidí. I zde měla řada lidí v rukou plakáty nebo transparenty se slovem Demise. Prostředkem plochy vedl bílý papírový pruh, který měl symbolizovat, že chování některých představitelů státu je „přes čáru“.

„Nenechme dopustit znovu se dostat do totality, braňme se!“ řekl plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD). Podle něj neexistuje žádný kouzelný recept a nepřijde žádný spasitel. „Každý z vás se musí dnes angažovat a neustupovat z hodnot, jako jsou svoboda, demokracie a prosperita. Odvahu a vydržet!“ uvedl. Svůj proslov zahájil sloganem „Žij svůj život tak, abys nemusel květiny a věnce na pietní místa pokládat o půlnoci,“ což označil za staré indiánské přísloví. Šlo přitom o narážku na premiéra Babiše.

21:18
17. 11. 2018

Na závěr pietních akcí 17. listopadu se udělovaly tradičně Ceny Paměti národa. Obdrželi je političtí vězni Jiří Světlík a Helena Kociánová, přeživší holokaustu Marta Szilárdová a Milena Blatná za pomoc vězňům.

21:12
17. 11. 2018

Mirek Topolánek na Twitteru upozornil, že dnes na Národní třídu dorazil i expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

20:45
17. 11. 2018

Herečka a moderátorka Iva Pazderková na Václavském náměstí četla prohlášení Festivalu svobody, který zastřešil nejen akci na Václaváku, ale i mnohé další v průběhu 17. listopadu. Ideály svobody a pravdy, za něž v minulosti umírali lidé, jsou dnes v ohrožení, míní.

Video  
Video se připravuje ...
20:30
17. 11. 2018
!

Václavským náměstím se v rámci koncertu k 17. listopadu rozezněla i česká hymna. Podívejte se:

Video  
Video se připravuje ...
20:13
17. 11. 2018

V případě pražských akcí rezonuje i odkaz Václava Havla. Vedle čtení jeho textů se na Národní třídě objevil i nápis ze svíček "Chybí mi Havel". O Havlovi však píší i v zahraničí. Britský web Independent přinesl obšírnější text o výročí sametové revoluce a "triumfu Václava Havla" a podrobně připomíná historické události listopadu a prosince roku 1989 a okolnosti zhroucení komunistického režimu v Československu. "I když mladší generace potřebuje občas připomenout její význam, sametová revoluce dokázala světu, že nekrvavý převod moci je možný, což byl mimořádný úspěch a svědectví o povaze lidu," dodal Independent.

Praha, 17. listopad (17.11.2018)
20:10
17. 11. 2018

V Brně došlo i k přestřelce mezi zastáncem Andreje Babiše a jeho odpůrci. Zastánce u petičního stánku sbíral podpisy pro to, aby se vláda ANO a ČSSD udržela. „Nepřipustíme demisi vlády pod taktovkou demobloku, demožumpy,“ stálo na stánku, u kterého se zastavil hlouček i z Malinovského náměstí z protestu proti Babišovi. Podle svědků muže za stánkem provokovali, posmívali se mu a postrkovali ho. Vznikl z toho spor, který musela řešit policie. Muže se stánkem nakonec policisté vyzvali k tomu, aby je následoval na služebnu na podání vysvětlení, takže stánek už na náměstí nebyl. Mluvčí policie Lenka Drahokoupilová řekla, že policie konflikt na náměstí řešila. „Nedošlo ale k napadení. Nyní se věcí zabýváme,“ dodala.

20:00
17. 11. 2018

Také v Brně se dnes uskutečnil protest proti premiérovi Andreji Babišovi. Lidé drželi transparenty, označující Babiše za "podvodníka" či "agenta StB". Lidé se nakonec sešli na Malinovského náměstí místo na náměstí Svobody, jak se původně čekalo. Na transparentech byly nápisy jako "Babiše do koše", "Babiši, Zemane, stydím se za vás", "Zadlužování republiky", "Křivá přísaha na zdraví svých dětí", "Ne lžím a podvodům", "Táhni z Hradu, Babiš do vězení" a další.

Končící místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková (Zelení) vyzvala politiky z hnutí ANO k jednání: "Když nedonutíte Andreje Babiše k odchodu z vlády, odejděte vy a přestaňte legitimizovat jeho jednání." Ladislav Kotík z TOP 09 však upozornil: "Že je Andrej Babiš na vrcholu, umožnila i neschopnost našich tradičních politických stran a řada korupčních kauz. Současný prezident a předseda vlády vyhráli v demokratických volbách a my je musíme porazit ve volbách."

Proti Andreji Babišovi protestovali 17. listopadu 2018 i lidé v Brně Proti Andreji Babišovi protestovali 17. listopadu 2018 i lidé v Brně Proti Andreji Babišovi protestovali 17. listopadu 2018 i lidé v Brně
19:47
17. 11. 2018

V pražském Mánesu dnes s předsedou ODS Fialou a jeho hosty - disidenty poseděl i kardinál Dominik Duka. „Myslím, že dnešní setkání bylo šťastné řešení pro oslavu 17. listopadu, protože přestože nejsme všichni stejných názorů a stejného náboženského přesvědčení, tak přece jenom jsme zjistili, že jsme přátelé a že člověk může žít v různosti názorů,“ řekl.

„Pro mě je důležité, že se mohu s dnes již jediným předsedou politické strany, který měl podíl na disentu proti komunismu, účastnit těchto setkání. Je nesmírně dobré si s přáteli, kterým celý život leží na srdci svoboda a demokracie, sednout a konfrontovat naše profesně odlišné úhly pohledu na současnost,“ uvedl k akci ODS poslanec Marek Benda, který v týdnu oslavil 50. narozeniny.

Šéf ODS Petr Fiala se sešel 17. listopadu 2018 s disidenty v Mánesu Šéf ODS Petr Fiala se sešel 17. listopadu 2018 s disidenty v Mánesu
19:20
17. 11. 2018

Praha se ponořila do tmy, akce na Národní třídě i Václavském náměstí však pokračují. Agentura AP píše, že výročí sametové revoluce využily tisícovky lidí k manifestacím proti premiérovi Babišovi a že účastníci pochodu, který vyšel z Pražského hradu, požadovali "rezignace Babiše a jeho spojence, prezidenta Miloše Zemana".

O velké manifestaci požadující odstoupení Babiše informuje i německá agentura DPA, podle níž je politická atmosféra v České republice napjatá. Agentura mimo jiné připomíná, že Babiš, který je pod tlakem kvůli korupční aféře, byl před rokem 1989 členem KSČ. DPA však také dále cituje mimo jiné z tweetů prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který dnešní akce označil za "milion chvilek nenávisti" a prohlásil, že 17. listopad je "v rukou agresivních aktivistů".

Oslavy výročí 17. listopadu na Národní třídě v Praze. (17.11.2018) Shromáždění na Národní třídě v Praze. (17.11.2018) Protest v Praze během 17. listopadu 2018
19:07
17. 11. 2018

Na Václaváku vystupuje i herečka Eva Holubová. „17. listopad není pro mě pouze pietní vzpomínka, ale především apel, výzva k obraně a podpoře demokratického zřízení naší republiky,“ uvedla. Jako jednu ze silných zbraní označila volby. „Myslím, že není správné, aby někdo řídil náš stát jako svojí firmu. Premiér není náš zaměstnavatel, politici nejsou naše vrchnost,“ uvádí a připomíná, že jsou „placeni z našich daní“. Několikrát sklízí potlesk. 17. listopadu 1989 začali změnu studenti, přidali se herci, občané, Charta 77, disent. „Byli jsme v tom společně a už to jelo. Buďme spolu, není čeho se bát, už se to s nimi třese, tomu věřte, nic netrvá věčně, už je vidět světlo v tunelu,“ věří, že je změna možná stejně jako v roce 1989. 

Eva Holubová na připomenutí 17. listopadu 1989 v Praze. (17.11.2018) Koncert na Václavském náměstí 17. listopadu 2018: Eva Holubová
18:53
17. 11. 2018

„Srozumitelnost trošku chybí v české politice. Mám pocit, že tady není žádný politik, který by dokázal ty věci srozumitelně pojmenovat, aby o tom volič, český člověk, mohl trochu přemýšlet, protože ty věci kolikrát nejsou tak jednoduché,“

říká na Václavském náměstí herec Pavel Liška během vystoupení jeho manželky Báry Polákové. Řada politiků nabízí jednoduchá, populistická řešení, nad kterými lidé nemusí moc přemýšlet, varoval. Je však prý optimista. „Já si myslím, že už bude brzo dobře,“ věří. Poláková pak zpívá ve své novější písni o tom, že pražská kavárna není jen v Praze, a přináší písničku o Pražácích, kteří nepracují v kavárně. „Ať jsi z Liberce, Prahy nebo Ostravy, z Budějovic, Kladna nebo Jihlavy, není jenom černá a bílá, i když někdo by rád, aby byla,“ zní Václavákem.

Barbora Poláková a Pavel Liška na Václavském náměstí. (17.11.2018) Praha, 17. listopad (17.11.2018)
18:48
17. 11. 2018

„Rostou hrozby, ať už ekologické, nebo sociální (...) Jednotlivé bubliny bojují proti sobě, to je strašné,“

upozornil na Václavském náměstí miliardář Karel Janeček, bigamista, mecenáš, matematik a předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci Většina lidí podle něj nesnáší nebo opovrhuje politiky, v současné demokracii přitom roste populismus a extremismus. A to i proto, že lidé jsou přinuceni volit menší zlo. Volá po změně volebního systému a snaze dostat do politiky kvalitní lidi. 

Koncert na Václavském náměstí 17. listopadu 2018 Koncert na Václavském náměstí 17. listopadu 2018
18:38
17. 11. 2018

„Budeš mým Agroprincem, doufám, že s brzkým koncem.“

Zpěvák Jakub Ondra na Václavském náměstí zpívá upravenou verzi svého Malého prince. „Je to taková speciální pohádka z 21. století z naší republiky a ze Slovenska,“ uvádí píseň jeho kolega bubeník. V písni zní řada narážek na Andreje Babiše. „Vodňanským kuřetem, budeme se ládovat,“ zpívá Ondra a o chvíli později dodává: „Donutíš maminku, pěstovat olejku“ či „Jak dlouho myslíš, že my lidi budem těmhle kecům věřit“. „Je to kampaň,“ zní během písničky zvolání bubeníka a Ondra zpívá o tom, že při žádosti policie o výslech „ty však na neználka začneš si zas hrát“.

Zpěvák Jakub Ondra zazpíval Václavskému náměstí o Agroprincovi (17.11.2018)
18:01
17. 11. 2018

Petr Fiala (ODS) oslavil 17. listopad tradičním obědem s bývalými disidenty. Dorazil i Dominik Duka. „Já myslím, že každým rokem to výročí dostává trochu jinou příchuť, a nikdy by mě nenapadlo, že skoro 30 let po sametové revoluci budeme zachraňovat naši těžce vydobytou svobodu a demokracii,“ řekla herečka Bára Štěpánová a jeden z disidentů, František „Čuňas“ Stárek, poznamenal: „Já jsem rád, že se setkáváme, protože se nejvyšší politika může taky dozvědět něco o tom, o čem se přemýšlí tam dole.“ Podle Fialy lidi, kteří se společného sezení zúčastnili, spojuje vědomí nebezpečnosti totalitních ideologií, vzpomínka na to, že můžeme žít v režimu, který je „brutální a úplně jiný“.

17:40
17. 11. 2018

„Zatímco policie řeší kytky na Národní třídě, hlavní obviněný ovlivňuje ve Švýcarsku klíčového svědka, aniž by proti tomu kdokoliv oprávněný zasáhl. Za tohle nesete odpovědnost, Jane Hamáčku. Budete to dál krýt, nebo to spolu s námi v pátek čestně ukončíte?“

vyzval Miroslav Kalousek (TOP 09) ministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka (ČSSD) s narážkou na dnešní cestu Andreje Babiše (ANO) do Švýcarska.

17:37
17. 11. 2018

Akce na Staroměstském náměstí končí hymnou.

17:35
17. 11. 2018

"Lidé jako vy se tady tehdy shromáždili, protestovali a nechali se mlátit tehdejší policií," říká Daniel Kroupa na Václavském náměstí. "Lidé přišli i druhý den, přišli i třetí den a nechali se tady mlátit a polévat policejními auty, proti nim postupovala policie i s policejními psy. Vydrželi celý týden (...) Dali najevo, že se nevzdají, zachovali se statečně, i když v té chvíli nebyla žádná naděje na změnu společenského řádu," dodal.

Podle Kroupy není totalitní režim jediným zlým režimem. "Jsou i režimy autoritářské," uvedl s tím, že je třeba bránit liberální demokracii, svobodnou diskuzi. "Jsme znepokojeni, když se někdo pokouší ovládnout média, veřejnoprávní média a prostor, kde se svobodná diskuze může vést," dodal. "Jděte do ulic, nenechte se zastrašit tak, jako se nenechali zastrašit hrdinové minulé doby (...) My se nevzdáme. Nikdy, nikdy, nikdy," zakončil svou řeč chartista.

17:28
17. 11. 2018
17:20
17. 11. 2018

Festival svobody přitáhl na Václavské náměstí tisíce lidí, další patrně dorazí ze Staroměstského náměstí, kde dál žádají lidé demisi Andreje Babiše. „Nestyďte se dát najevo svůj názor,“ uvedl na Staroměstském náměstí Mikuláš Minář z Milionu chvilek pro demokracii.

Protestní akce na Václavském náměstí při výročí 17. listopadu. (17.11.2018) Demonstrace na výročí 17. listopadu v Praze na Václavském náměstí. (17.11.2018)
17:07
17. 11. 2018

Na Národní třídě probíhá akce Světla Svobody a Památky Obětí komunismu. Vytvořil se lidský řetěz, lidé zapalují svíčky. „Připomeneme hrdiny a všechny oběti komunismu, tyranie, nesvobody,“ uváděli před akcí organizátoři z Bezkomunistů.cz. Součástí jejich akcí je třeba i výstava dětských prací na téma „Jak děti vidí totalitní historii“, otevřená do 19:00.

Výročí 17. listopadu na Národní třídě v Praze. (17.11.2018)
17:03
17. 11. 2018

Prahou rovněž prošel satirický průvod masek.

Satirický průvod jde Prahou při výročí 17. listopadu. (17.11.2018) Satirický průvod jde Prahou při výročí 17. listopadu. (17.11.2018) Satirický průvod jde Prahou při výročí 17. listopadu. (17.11.2018)
17:01
17. 11. 2018

Pod pódiem na Václavském náměstí v Praze před začátkem Festivalu svobody rozdávalo několik lidí letáky proti Istanbulské úmluvě, genderové ideologii či migraci. Přinesli také transparent, v němž se ptají, kdo zaplatil listopad 1989 a kdo to platí dnes.

Před koncertem na Václaváku rozdávalo několik lidí letáky proti Istanbulské úmluvě či migraci a listopad 1989 označovali az podvod (17.11.2018)
16:55
17. 11. 2018

Podívejte se na to, jak protibabišovský pochod prošel Prahou. Nechyběl v něm ani Miroslav Kalousek:

Video  
Video se připravuje ...
16:39
17. 11. 2018
!

Na Václavském náměstí v Praze dnes odpoledne začal vystoupením Pražského výběru Koncert pro budoucnost. Až do večerních hodin se na pódiu budou střídat hudebníci a řečníci. Akci, která je součástí Festivalu svobody, sledují v horní části náměstí tisíce lidí, další ještě přicházejí. Moderátory Koncertu pro budoucnost 2018 jsou politický komentátor Jindřich Šídlo a herečka Iva Pazderková.

Až do 21:30 se na pódiu podle pořadatelů vystřídá 17 hudebních formací a dvě desítky řečníků. Vedle Pražského výběru zahrají například Prago Union, zazpívají Barbora Poláková či Ondřej Ruml.

16:26
17. 11. 2018

„Když se dívám na ty vaše bílé cedulky, připadá mi, že přijel Real Madrid,“ řekl davu Petr Havlík, publicista a signatář Kroměřížské výzvy. Babiše označil za sociopata.

Podle Mikuláše Mináře ze spolku Milion chvilek pro demokracii je na Staroměstském náměstí 15 tisíc lidí. Odhad redaktorky Blesk Zpráv je 10 až 12 tisíc lidí.

Protesty proti Andreji Babišovi k výročí 17. listopadu v Praze (17.11.2018) Demonstrace proti Andreji Babišovi při výročí 17. listopadu v Praze. (17.11.2018)
16:15
17. 11. 2018

„Zdravím ty, kteří se právě vrátili z Hradu. Obávám se, že pan prezident tentokrát vaše požadavky nevyslyšel,“

glosoval situaci v narážce na legendární projev Klementa Gottwalda chartista Daniel Kroupa.

15:55
17. 11. 2018

Část lidí z pochodu z Hradčan vyrazila na Staroměstské náměstí, které se dál plní, část rovnou na Václavské náměstí, kde na ně čeká od půl páté koncert. Na Staroměstském náměstí dominují v rukách lidí nápisy Demisi! Rozdávají se přímo na místě.

Protibabišovská demonstrace na pochodu Prahou (17.11.2018) Protibabišovská demonstrace na pochodu Prahou (17.11.2018) Protibabišovská demonstrace na pochodu Prahou (17.11.2018) Protibabišovská demonstrace (17.11.2018)
15:42
17. 11. 2018

I Němci či Rakušáci si všímají, že se připomínka 17. listopadu v Česku dostala do stínu kauzy kolem premiéra Babiše. „Český ministerský předseda tajně položil věnec,“ zní titulek dnešní zprávy serveru deníku Süddeutsche Zeitung. Podle deníku Babiš položil věnec u pietního místa uprostřed noci „zjevně ze strachu před protesty kvůli korupční aféře“. „Vládní krize v Česku má pro připomínky takzvané sametové revoluce před 29 lety kuriózní důsledky,“ píše v té souvislosti Süddeutsche Zeitung a čtenáře informuje i o Babišově facebookovém vysvětlení, že musí ještě dnes letět do Švýcarska za svým synem. Překvapivého nočního kladení věnců na Národní třídě si všiml také zpravodajský server deníku Die Welt nebo rakouská televize ORF. „Vládní krize v Česku dnes zastínila i připomínku začátku sametové revoluce před 29 lety,“ uvedla ORF.

Protibabišovská demonstrace ze 17. listopadu 2018 v Praze Demonstrace při výročí 17. listopadu na Staroměstském náměstí Demonstrace při výročí 17. listopadu na Staroměstském náměstí v Praze. (17.11.2018) Demonstrace při výročí 17. listopadu na Staroměstském náměstí v Praze. (17.11.2018)
15:35
17. 11. 2018

„Sešli jsme se zde, abychom se postavili za slušné Česko,“ řekl lidem pochodujícím z Hradčanského náměstí přes Malostranské náměstí a Karlův most do centra Prahy zástupce spolku, který demonstraci organizuje. Kritizoval i nedávné premiérovo vyjádření, že nikdy neodstoupí. „Ve slušných zemích je zvykem, že když někdo udělá průšvih, odstoupí,“ uvedl. Vidět jsou české vlajky i vlajky EU, další lidé nesou transparenty, například s nápisem „Odstup, satane“, skandují „Demisi, demisi!“.

Protibabišovská demonstrace v Praze. (17.11.2018)
15:27
17. 11. 2018
!

Podívejte se na video z průběhu dnešních akcí a návštěv politiků na Národní třídě:

Video  
Video se připravuje ...
15:20
17. 11. 2018

Naopak na Národní třídě v Praze panuje po vypjatém úvodu, který zapříčinila vystoupení politiků, již podstatně uvolněnější atmosféra. Připomínající spíše jarmark s řadou stánků a menších pódií. Herec Ivan Trojan stejně jako třeba herec Jan Potměšil vzpomínal na dny po 17. listopadu 1989. "Chodíme sem s rodinou každý rok," řekl novinářům.

Známé osobnosti například předčítají z děl dramatika a prvního porevolučního prezidenta Václava Havla. K předčítání byli pozváni například Zdeněk Svěrák, Anna Geislerová, Petr Pithart a Michael Žantovský.

K památníku přišel i senátor Marek Hilšer s dcerou v nosítku. Na ulici byl také postaven skautský tábor, svou práci představují i neziskové organizace. Kolem 17:00 se na Národní třídě uskuteční akce Světla svobody a památky obětí komunismu.

Připomenutí 17. listopadu na Národní třídě v Praze. (17.11.2018) Připomenutí 17. listopadu 1989 v Praze. (17.11.2018) Senátor Marek Hilšer s dcerou v nosítku na Národní třídě (17.11.2018) Korzo Národní: Takhle to také vypadalo 17. listopadu 2018 na Národní třídě
15:04
17. 11. 2018

„Bureši, Palermo jsi ty,“ vzkazují demonstranti premiérovi Babišovi. Ten označil kauzu svého syna za „puč Palermo“, protože v době odvysílání reportáže Seznam Zpráv byl na konferenci právě v italském městě nechvalně proslulém mafií.

Protesty k výročí 17. listopadu v Praze. (17.11.2018) Protesty k výročí 17. listopadu v Praze. (17.11.2018) Protibabišovská demonstrace ze 17. listopadu 2018 v Praze Protibabišovská demonstrace ze 17. listopadu 2018 v Praze
15:01
17. 11. 2018

Dav z Hradčanského náměstí se dává do pohybu, míří k Úřadu vlády a poté na Staroměstské náměstí. Na Klárově se mezitím sešla i demonstrace na podporu Andreje Babiše. Čítá však pouhé dvě desítky lidí.

Video  
Video se připravuje ...
14:57
17. 11. 2018
14:55
17. 11. 2018

Policejní mluvčí Tomáš Hulan dnes k případu květin Babiše, Zemana a Okamury sdělil, že policie eviduje již pět takových případů. "V prvopočátku jsme květiny zajistili, ty jsou momentálně teď na služebně," uvedl Hulan. "V tuto chvíli zjišťujeme veškeré okolnosti, z mediálního prostoru nám jsou známy výstupy osoby nebo osob, které se takového jednání měly dopustit. My budeme potřebovat v rámci prověřování těch celkem pěti situací budeme hovořit s vlastníky těch květin, dozvědět se od nich, jak dalece chtějí uplatňovat škodu, případně jaká škoda jim vznikla," dodal. Nad právní kvalifikaci činů nechce momentálně spekulovat.

Video  
Video se připravuje ...
14:38
17. 11. 2018

Demonstrantům na Hradčanském náměstí zazpíval Hayato Okamura - křesťanský zpěv Učiň mě, Pane, nástrojem. Blesk Zprávám řekl, že přijel na pražské akce z Brna, kde tlumočil mladým japonským hudebníkům. O vyhození květin na Národní třídě se domnívá, že jde o symbolický akt. "Že v tom nebylo nic strašného," říká.   

Video  
Video se připravuje ...
14:27
17. 11. 2018

„Odstoupit,“ vyzývají demonstranti na Hradčanském náměstí Andreje Babiše. „Bureš, za katr půjdeš“ či „Čaroděj Protopopov nechá zmizet vašeho syna,“ mají účastníci Milionu chvilek pro demokracii napsáno na transparentech.

Protesty k výročí 17. listopadu na Hradčanském náměstí v Praze. (17.11.2018) Protesty k výročí 17. listopadu v Praze. (17.11.2018) Protesty k výročí 17. listopadu 1989 na Hradčanském náměstí v Praze. (17.11.2018) Protesty k výročí 17. listopadu 1989 na Hradčanském náměstí v Praze. (17.11.2018)
14:15
17. 11. 2018

„Před 29 lety jsme si vybojovali svobodu, demokracii a ještě něco velmi důležitého. Vlastní důstojnost. Na náměstích jsme ukázali, kdo je skutečným nositelem moci ve společnosti. Nikoliv stát, nikoliv vláda, nikoliv komunistická strana a její funkcionáři, ale lidé, kteří zde žijí,“

napsal k 17. listopadu slovenský premiér Andrej Kiska. Podle Kisky společnost 17. listopadu 1989 poslala do historie nelidský režim, který mnohým lidem ublížil nebo jim zničil či vzal život. Kiska se dnes odpoledne spolu s premiérem Peterem Pellegrinim zúčastnil v okrajové části Bratislavy kladení věnce k památníku, jež připomíná 400 lidí, kteří zemřeli při pokusu o útěk z komunistického Československa do západních zemí přes přísně střeženou hranici.

13:58
17. 11. 2018
13:40
17. 11. 2018

„Vedle toho neštěstí, které já si spojuji osobně s prezidentem a předsedou vlády, vidím, že ta země udělala ohromný pokrok za těch 29 let,“

uvedla dnes poslankyně Miroslava Němcová. Prezident vzkazuje, že Babiše bude držet ve funkci i nadále, podle Němcové je to neblahé. Trestně stíhaný premiér nikdy na toto křeslo sednout neměl, dodává.

Video  
Video se připravuje ...
13:18
17. 11. 2018

„My jsme tady kvůli té nenávisti, kterou šíří tady ten pán na Hradě,“ uvedl na Hradčanském náměstí jeden z organizátorů. Úvodní protest je totiž namířen mj. vůči kritice Miloše Zemana vůči Romům. Babiše a jeho demisi podle něj bude řešit navazující akce po třetí hodině. Přesto jsou k vidění již i transparenty mířící na premiéra. Na Hradčanském náměstí je však nadále složité odlišit demonstranty od přítomných a postávajících turistů.

Miroslav Tancoš z Romské demokratické strany pak uvedl: „Rovnost před zákonem je jen na papíře! Nejhorší je, když hlava státu plive na vlastní občany. Nechutné je, když premiér dokáže zneužít vlastní rodinu.“

Protest proti Babišovi a Zemanovi na Hradčanském náměstí (17.11.2018) Demonstrace na Hradčanském náměstí. Romové se pustili do Zemana (17.11.2018)
13:12
17. 11. 2018

Jan Hamáček (ČSSD) se vyjádřil k vyhozeným květinám Babiše, Zemana či Okamury tak, že to považuje za neslušné a neetické, ale není to něco, čím by se měla zabývat policie. Náhradu škody tak prý uplatňovat nebudou. O protestech a pískotu řekl, že se snažil lidem vysvětlit složitou situaci, ve které ČSSD je.

„Na Národní třídu jsem dnes ráno přišel uctít památku 17. listopadu a lidí, kteří se před 29 lety zasadili o naši svobodu. Mám pochopení pro to, že část veřejnosti je nespokojená a že vyjádřila svůj nesouhlas. Nikdy jsem se nebál mluvit s lidmi, kteří mají třeba jiný názor, ale chtějí diskutovat. I dnes jsem s několika z nich na Národní třídě hovořil, vyslechl si jejich pohled na věc a snažil se jim vysvětlit nelehkou situaci, ve které nyní ČSSD je a ve které se snaží zachovat co nezodpovědněji. Co je ale neuctivé a neslušné, je vyhození kytice, kterou jsem dnes na Národní třídě položil, do koše. Ti, kteří tak učinili, tím vyjádřili mnohem více o sobě, než o těch, proti kterým protestují. Je mi to líto. Považuji to za neetické a neslušné, ale určitě ne za něco, čím by se měla dále zabývat policie. Ta má na práci mnohem důležitější věci. Náhradu škody uplatňovat nebudeme.“

13:05
17. 11. 2018
13:07
17. 11. 2018

"Kdo přichází v noci, jako zloděj, aby se vyhnul občanům, kdo se bojí setkání s  občany, tak je prostě zbabělec,"

udeřil na Babiše Miroslav Kalousek (TOP 09). "To, že květiny premiéra Babiše lidé hodili do koše, to nepokládám za moudrý protest, ale je to pochopitelné. Rozhodně nesouhlasím s tím, že to policie šetří jako vandalismus. Hodit do koše květiny od estébáka, které dal k památníku boje za svobodu a demokracii, je přehnaný protest, ale není to vandalismus," dodal. 

Video  
Video se připravuje ...
13:01
17. 11. 2018

Na Národní třídě nemohla dnes chybět ani delegace TOP 09 - v čele s Jiřím Pospíšilem, Markétou Pekarovou Adamovou a Miroslavem Kalouskem. Pospíšil dnes řekl: „Premiér se bojí, bojí se názoru lidí, bojí se toho, že až přijde o funkci, tak konečně proběhne nezávislé vyšetření kauzy Čapí hnízdo. Dneska je to podle mého názoru člověk, který má strach.“

Video  
Video se připravuje ...
12:38
17. 11. 2018

Pietní akce na Albertově se letos nesla v klidném duchu. Zatímco při jiných příležitostech lidé vyjadřovali nespokojenost s některými politickými reprezentanty, shromáždění na Albertově bylo apolitické a striktně akademické. Celou událost zahájil zpěv české i slovenské hymny v podání pěveckých sboru UK a ČVUT. Spolu s nimi spontánně zpívaly i stovky účastníků pod podiem. Zatímco rektor Tomáš Zima či předsedové studentských spolků v Čechách a na Slovensku zdůrazňovali především odkaz studentských generací z let 1939 a 1989, rektor Masarykovy univerzity a čerstvě i senátor Mikuláš Bek vyslovil především apel na současné generace. Zdůraznil, aby nezůstali lhostejné vůči problémům dneška a především, aby byly ve svých názorech jednotné.

Všichni řečníci byli za své proslovy ocenění potleskem davu, který prakticky vyplnil celý Albertov. V davu se nacházel například režisér Jan Hřebejk či bývalý ministr Jiří Dientsbier a nová pražská radní Hana Marvanová, která události na Albertově i na Národní třídě zažívala před 29 lety na vlastní kůži. Zhruba po hodině projevů se účastníci akce v poklidu začali rozcházet.

12:50
17. 11. 2018

Potleskem dnes lidé na Národní třídě vítali nejen Petra Fialu z ODS, ale i zástupce STAN a také amerického velvyslance Stephena Kinga. K památníku přicházejí další a další lidé, tentokrát již nikoli politici.

Národní třída ke dni výročí 17. listopadu Národní třída ke dni výročí 17. listopadu
12:45
17. 11. 2018

Trestně stíhaný člověk nemá podle nově zvoleného senátora a neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše stát v čele vlády. Drahoš to řekl novinářům před tím, než se za potlesku přihlížejících poklonil na Národní třídě památce 17. listopadu. Vysvětlení premiéra Andreje Babiše (ANO) v případě kauzy jeho syna podle Drahoše nepřispívá k uklidnění situace.

Jiří Drahoš se zúčastnil akce na připomenutí 17. listopadu. (17.11.2018) Jiří Drahoš se zúčastnil akce na připomenutí 17. listopadu. (17.11.2018)
12:29
17. 11. 2018

"Není to obvyklé. Není přece obvyklá taková situace, aby sem premiér nemohl přijít během dne a položit mezi lidmi kytici. Jenom to svědčí o tom, co se dnes děje ve společnosti, jak je společnost rozdělena. Musí nad tím přemýšlet především ti politici, kteří společnost rozdělují svým jednáním, svým vystupováním, svým lpěním na funkcích,"

řekl dnes šéf ODS Petr Fiala na Národní třídě.

Video  
Video se připravuje ...
12:23
17. 11. 2018

Na Hradčanském náměstí, kde by měla od jedné hodiny začít další z demonstrací, je zatím více policistů, než protestujících. Náměstí dominuje velká fronta návštěvníků Hradu, hlásí reportérka Zuzana Štíchová.

Pražský hrad 17. listopadu 2018 po poledni: Na Hradčanské náměstí byla svolána jedna z demonstrací Pražský hrad 17. listopadu 2018 po poledni: Na Hradčanské náměstí byla svolána jedna z demonstrací
12:13
17. 11. 2018

"Sami si uvědomili, že je to drobet rizikové sem chodit v jinou dobu. Samozřejmě je to odezva na to, jak vystupuje, jak se chová, je to aktuálně problém Čapího hnízda, střetu kolem toho. Samozřejmě že osoba, která je trestně stíhaná a má takovou moc, nepřímo může ovlivňovat výsledky nebo průběh toho vyšetřování,"

uvedl dnes o Babišovi na Národní třídě Milan Štěch (ČSSD). K vyhozeným květinám do koše dodal, že nejde o nic dobrého a šťastného, co by se mělo opakovat, ale o spontánní reakci, kdy dokáže pochopit, že emotivnější lidé chtěli dát najevo svůj postoj.

Video  
Video se připravuje ...
12:00
17. 11. 2018
!

"Tento rok jsem přišel dřív, protože brzo ráno letím za mým synem do Švýcarska, který se svou matkou je vlastně už dva dny v bytě, protože novináři mu nedovolí de facto vycházet. Tak jedu za ním, abych mu pomohl,"

uvedl Babiš na vysvětlenou.

Video  
Video se připravuje ...
11:57
17. 11. 2018
11:50
17. 11. 2018

Obchody dnes zůstávají otevřené. Pozastavil se nad tím i šéf Senátu Kubera, odpůrce zavírání o svátcích. „Dnes jsou všechny obchody otevřeny. Vzkazuji těm sociálním inženýrům, kteří chtějí za nás rozhodovat - a to jsme u toho svátku - kdy budeme nakupovat, kolik hodin budeme spát, co budeme jíst - tak těm bych vzkázal, ať nám dají pokoj. Dnes musí všechny ty pokladní, kupodivu, nevím proč zrovna tento svátek, musí do práce. A ještě druhý svátek, kterým je První máj, který je ještě větší oslavou, svátek práce a oni musí do práce. Co je to za lidi, kteří navrhují a prosazují takové zákony? Přece to je věc obchodníka, jestli otevře, nebo neotevře. Když se mu to nevyplatí, tak neotevře. A někteří lidé rádi nakupují večer. A povolání, kde lidé musí pracovat, například vy nemáte svátek, nemáte volno, musíte pracovat (řekl novinářům - pozn. red.), takových povolání jsou stovky. Já musím taky dneska pracovat a je sobota a mohl jsem hrát tenis,“ rozčílil se.

Video  
Video se připravuje ...
11:46
17. 11. 2018
!

"Musíte dokázat společnosti, že nejste uzavřená elita, že jste schopni, máte vizi a že vám není jedno, co bude za pět, deset, padesát let,"

řekl studentům na Albertově Milan Pospíšil, předseda Rady vysokých škol. Vyzval studenty, aby byli konstruktivní, a ne destruktivní. Na studentech jako mladé budoucnosti země bude záležet, jak u nás vše bude vypadat, upozornil.

Video  
Video se připravuje ...
11:30
17. 11. 2018

Další slavnostní akce se koná dnes na Albertově, ke studentům tam promluví profesor Tomáš Zima. Dorazili třeba senátor Marek Hilšer či herečka Eva Holubová.

Studentská připomínka 17. listopadu na Albertově (17.11.2018) Studentská připomínka 17. listopadu na Albertově: Zpívající rektor UK Tomáš Zima (17.11.2018) Studentská připomínka 17. listopadu na Albertově (17.11.2018) Studentská připomínka 17. listopadu na Albertově: Přišly i Eva Holubová či Hana Marvanová (17.11.2018)
11:15
17. 11. 2018
!

Babiš vysvětluje, proč 17. listopadu vyrazil na Národní třídu hned po půlnoci. "Protože jsem brzy ráno odjel do Švýcarska za svým synem," vzkázal na Facebooku.

11:00
17. 11. 2018

"Situace je sice zlá, nikoli však zoufalá,"

řekl nový šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS) na Národní třídě. Někteří lidé si neuvědomují, že svobodu lze ztratit během několika vteřin. Popřál lidem, aby si dnešní svátek užili a nenechali si ho ničím zkazit. "Rozumím tomu. Aby tady nikdo nebyl. Jako politik vždycky stojí o publicitu, v tomto případě asi o ni nestál," komentoval noční příchod Babiše na Národní třídu.

10:47
17. 11. 2018

Zemanovu kytici v koši komentuje ostře hradní mluvčí Jiří Ovčáček: "Fašistická lůza podporovaná TOP 09 a spol. na Národní třídě hodila do koše i kytici prezidenta republiky věnovanou 17. listopadu. Kytici od člověka, který se aktivně podílel na pádu komunismu. Kalousku, Němcová a Pospíšile, to je vaše práce!"

10:45
17. 11. 2018
!

"Na co si to tady hraješ, ty estébáku," křičela žena na premiéra Andreje Babiše, kterého v noci na Národní třídě zachytila kamera FTV Prima. Video dokládá, že se Babišovi podařilo vyhnout demonstrantům, u památníku se zdržel jen velmi krátce. Dorazil sám, pouze v doprovodu bodyguardů.

10:29
17. 11. 2018

"Samozřejmě mi to radost nedělá, že tam premiér nemůže, nebo nechce přijít v normální dobu. Na druhou stranu už loni tam byl brzy ráno (...) Pro mnoho těch lidí, kteří tam ráno schválně šli, aby si na něj počkali (..) by byl účel vytvořit tam nějakou uličku hanby, což konec konců jsme už viděli podle toho, jak dopadly ty květiny,"

připomněl v ČT politický komentátor a oblíbenec Andreje Babiše Jan Macháček, předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost hnutí ANO. "Člen normalizační komunistické strany" Štěch tam sklidil potlesk, rýpl si Macháček. Vnímá to jako důkaz polarizace v Česku, která však není unikátní, děje se i jinde ve světě. "Polarizace není vůbec nic unikátního, jednoznačně se zhoršuje a ty části společnosti se radikalizují skrze sociální sítě," dodal.

10:01
17. 11. 2018

Předseda Pirátů Ivan Bartoš, který dnes slaví 3. výročí od svatby s manželkou Lydií Frankou, políbil svou ženu u památníků na Národní třídě.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš s manželkou Lýdií na oslavách 17. listopadu na Národní třídě Předseda Pirátů Jiří Bartoš s manželkou Lýdií na Národní třídě 17. listopadu 2018
09:50
17. 11. 2018

Na Národní třídu přichází delegace ODS v čele s Petrem Fialou, první dámou strany Alexandrou Udženija a novým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. Na Národní třídě nechybí ani poslanci STAN Vít Rakušan a Věra Kovářová.

Vít Rakušan (STAN) na Národní třídě (17. listopad 2018) Lidé od rána pokládají kytice na Národní třídě k výročí 17. listopadu Lidé od rána pokládají kytice na Národní třídě k výročí 17. listopadu Jaroslav Kubera, Petr Fiala a Alexandra Udženija na Národní třídě 17.11.2018
09:40
17. 11. 2018

Podívejte se, jak vypadala pieta u Hlávkovy koleje:

Video  
Video se připravuje ...
09:46
17. 11. 2018

"Každá totalita plodí bezpráví, smrt a nesvobodu, mějme to, prosím, všichni na paměti,"

uvedl Michal Zima, předseda Studentské komory Rady vysokých škol. Během svého projevu se na chvilku zastavil, dle reportéra Blesk Zpráv na místě to vypadalo, že se otočil a pohlédl směrem k Tomiovi Okamurovi. Před Hlávkovou kolejí pieta pomalu končí, následuje kladení věnců.

09:37
17. 11. 2018

I rektor UK Tomáš Zima mluví o zrůdné reakci nacistů na demonstraci v Praze, kdy 28. října 1939 vyrazilo do ulic na 100 tisíc lidí. A připomíná popravy studentů v ruzyňských kasárnách i deportace do koncentračního tábora. "Začalo potlačování inteligence českého národa (...) Německá moc velmi dobře věděla, že pokud chce zničit český národ a potlačit ho, musí začít právě u těchto skupin," upozornil. Zmiňuje i brutální zásah na Národní třídě, který dle něj "svědčil o agónii režimu". Po historických zkušenostech vyzývá k solidaritě s lidmi, kteří se kdekoli ocitli ve svízelné situaci.

Místopředseda senátu Milan Štěch a senátor Jiří Drahoš na pietě ke dni 17. listopadu (Hlávkova kolej) Tomio Okamura (SPD) na pietě ke dni 17. listopadu (Hlávkova kolej)
09:28
17. 11. 2018

"Největší zločinec všech dob Adolf Hitler (...) prohlásil: Lituji, že jsme s Čechy nenaložili jako s Poláky. Události 28. října a 17. listopadu ukazují, že Češi nezasluhují jiných osudů. Z tohoto důvodu nařizuji zastavení českých vysokých škol na tři roky, jakékoliv demonstrace ihned potlačit. Nebudu se ostýchat do ulic postavit třeba i děla a do každého hloučku se bude střílet kulomety. Bude ještě nějaká demonstrace, srovnám Prahu se zemí," říká u Hlávkovy koleje Emil Šneberg, místopředseda Českého svazu bojovníků za svobodu.

Místopředseda senátu Milan Štěch (ČSSD) na pietě ke dni 17. listopadu (Hlávkova kolej) Ministr dopravy Dan Ťok (ČSSD) na pietě ke dni 17. listopadu (Hlávkova kolej) Senátor Jiří Drahoš na pietě ke dni 17. listopadu (Hlávkova kolej) Tomio Okamura (SPD) na pietě ke dni 17. listopadu (Hlávkova kolej)
09:18
17. 11. 2018

"Ideje a odvaha mládí mohou rozpohybovat kola dějinných událostí,"

uvedl místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v projevu před Hlávkovou kolejí, kam zamířil z Národní třídy. Připomněl oslavy 100 let Československa a to, že si stát během této doby neužil příliš klidu, ale zasáhla ho dvě tvrdá období totalitní moci. Připomněl, jak bylo odepíráno mladým lidem vzdělávání. Připomíná, že Senát ocenil Mojmíra Srdečného, posledního ze žijících studentů, kteří demonstrovali v roce 1939 proti nacismu a skončili v koncentračním táboře Sachsenhausen. Srdečný se z dnešního aktu omluvil ze zdravotních důvodů, uvedl Štěch. Připomíná i úlohu studentů během sametové revoluce a jejich "přímý podnět k revoluci, která svrhla komunistický režim". Doufá, že dnešní generace mladých lidí nebude muset stát před tak těžkými výzvami, jako jejich vrstevníci z let 1939 a 1989.

09:05
17. 11. 2018

Projev před Hlávkovou kolejí pronáší Václav Pavlíček, předseda Nadace Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Vzpomíná na nacistickou okupaci i Jana Opletala a Václava Sedláčka, oběti demonstrací. 

09:00
17. 11. 2018

Před Hlávkovou kolejí začal pietní akt, kterého se účastní mj. místopředseda Sněmovny Tomio Okamura či senátor Jiří Drahoš. Ani tady nechybí věnec od premiéra Babiše - je však umístěn za rohem, zcela osamocený, stranou hlavního dění. Takřka jako "kůl v plotě".

Věnec od Andreje Babiše u Hlávkovy koleje v Praze (17.11.2018)
08:45
17. 11. 2018
!

"Samozřejmě situace ve společnosti je hodně vyhrocená v důsledku posledního vývoje,"

řekl novinářům vicepremiér Jan Hamáček. "Nicméně stále platí to, že díky změnám v roce 89 dnes máme demokracii, jsme součástí EU a NATO, máme svou bezpečnost zajištěnou nejlépe v naší historii. A máme demokracii, to je to, co je to hlavní," dodal.

Video  
Video se připravuje ...
08:41
17. 11. 2018

"To, že Andrej Babiš přišel o půlnoci, ukazuje, že příliš důvěru ve svou podporu nemá,"

míní Štěch (ČSSD). Podle něj se rovněž prokazuje, že kdyby volby prezidenta dopadly jinak, tak by Jiří Drahoš postupoval více v duchu Ústavy.

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) Na Národní třídě probíhá od rána demonstrace proti premiéru Babišovi
08:38
17. 11. 2018

Atmosféra u památníku na Národní třídě je značně vyhrocená. Jan Hamáček se musel prodírat davem, často se ozývá pískot. Přišel i místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) na Národní třídě Pieta na Národní třídě ke dni 17. listopadu. Od rána zde probíhá demonstrace proti premiéru Babišovi Pieta na Národní třídě ke dni 17. listopadu. Od rána zde probíhá demonstrace proti premiéru Babišovi
08:25
17. 11. 2018

"Tady se za demokracii bojovalo a vy ji pohřbíváte s trestně stíhaným člověkem,"

schytal to u památníku na Národní třídě i šéf ČSSD Jan Hamáček.

08:08
17. 11. 2018

Prezident Miloš Zeman se žádné veřejné akce připomínající začátek revolučních událostí vedoucí k pádu komunistického režimu nezúčastní. Kytici za Zemana položil na Národní třídě ředitel administrativní sekce na Pražském hradě Jan Novák. I ta skončila v koši.

08:03
17. 11. 2018

Pískání a pokřiky "StB" či "Kolaboranti" zní v momentě, kdy k památníku na Národní třídě přichází ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) či lídr ANO pro komunální volby Petr Stuchlík. Lidé drží v ruce nápisy "Demisi", určené premiérovi Babišovi.

08:02
17. 11. 2018

Sociální demokraté se srocují na Národní třídě, k památníku půjdou společně mj. Jan Hamáček či ministr zahraničí Tomáš Petříček.

08:01
17. 11. 2018

"Dosud neznámí vandalové v průběhu noci narušili pietu zničením květin u památníku na Národní třídě. Celou událost policie prověřuje," napsala policie na Twitteru.

08:00
17. 11. 2018
07:54
17. 11. 2018

S rozedněním přichází zapalovat k památníku na Národní třídě svíčky více a více lidí. A nechybí již ani věnec z Poslanecké sněmovny, který na rozdíl od kytic Babiše a Okamury zlobu protestujících "přežil".

Národní třída, 17. listopad 2018: Demonstranti dorazili ještě před svítáním Národní třída, 17. listopad 2018: Demonstranti dorazili ještě před svítáním Národní třída, 17. listopad 2018: Demonstranti dorazili ještě před svítáním
07:45
17. 11. 2018

Demonstranti na Národní třídě mají i transparenty upozorňující na kauzu Babišova syna z prvního manželství Andreje mladšího, který dle premiéra trpí schizofrenií. "Přísahám na duševní zdraví svých dětí. Pozor, chce být i naším tátou," varují před Babišem.

Národní třída, 17. listopad 2018: Demonstranti dorazili ještě před svítáním Národní třída, 17. listopad 2018: Demonstranti dorazili ještě před svítáním Národní třída, 17. listopad 2018: Demonstranti dorazili ještě před svítáním Národní třída, 17. listopad 2018: Demonstranti dorazili ještě před svítáním
07:22
17. 11. 2018

"Hanba." Za Babiše se stydíme, říkají na Národní třídě demonstranti, kteří rozvinuli transparent "Braňme se". Že šel premiér v noci k památníku a položil tam kytici, se jim nezamlouvá. "Premiér, který je trestně stíhaný člověk, je ostuda České republiky, my se za něj stydíme, že vůbec takoví lidé za nás jezdí jednat do Bruselu, do Evropy a že sem jezdí státníci za někým takovým a že je to náš reprezentant," říká jeden z demonstrantů na Národní třídě. Za nehoráznost považuje samotné Babišovo položení kytice na Národní třídě.

Video  
Video se připravuje ...
07:16
17. 11. 2018

„U premiéra vnímáme určité diktátorské rysy a tady se to jasně ukazuje. Jde za svým cílem a nekouká, které mrtvoly za ním zůstávají,“

navezla se ostře do Babiše první dáma ODS Alexandra Udženija v rozhovoru pro Blesk Zprávy. A pořádně přitvrdila. Zpochybňuje totiž Babiše nejen jako premiéra, ale i jako otce. Dle ní selhal i v této roli. „To, co se děje kolem rodiny pana premiéra a kolem jeho dětí a jak osočuje všechny, že do toho zatahujeme jeho děti, tak bych chtěla říct jednu věc – že je to právě pan premiér, který do toho zatáhl své děti a nese za to plnou odpovědnost a je to jeho ostuda. Nejen jako premiéra, ale také ostuda jako otce,“ uvedla.

Video  
Video se připravuje ...
06:45
17. 11. 2018

Policisté kytici od Babiše vzali z koše a odnášejí pryč. Demonstrantů na Národní třídě se sobotním rozedněním pomalu přibývá, kolem nich prochází lidé z pátečního tahu noční Prahou. Tramvaje dnes na Národní třídě nejezdí, policejních hlídek je na místě hned několik. Další část delegace ANO včetně ministra Richarda Brabce by měla dorazit na Národní třídu ráno, stejně jako delegace ČSSD - a to již kolem osmé hodiny. V 10:00 plánuje přijít skupinka z TOP 09 včetně Jiřího Pospíšila, který se aktivně účastnil již čvrteční protibabišovské demonstrace na Václavském náměstí.

Policie odnáší kytici premiéra Andreje Babiše, která skončila na Národní třídě v koši (17.11.2018) Kytice od Babiše skončila na Národní třídě v koši, demonstranti přišli 17. listopadu již časně ráno Kytice od Babiše skončila na Národní třídě v koši, demonstranti přišli 17. listopadu již časně ráno
06:31
17. 11. 2018

"StB zde ne", "Palermo infermo". Tyhle nápisy na sobě mají demonstrantky, které vyrazily na Národní třídu v sobotu ráno ještě před šestou hodinou vyjádřit svůj nesouhlas s premiérem Babišem. "Byl jsem tady, Bureš," říká jedna z protestujících žen a prohlíží si kytici nacpanou do koše. Podívejte se na záběry z ranní Národní třídy:

Video  
Video se připravuje ...
06:21
17. 11. 2018

"Masaryk naši demokratickou republiku přivedl na svět. Tihle dva ji pohřbívají."

Transparent s tímto názvem a portréty Babiše a Zemana rozbalili v sobotní ranní tmě první demonstranti, kteří již vyčkávají na Národní třídě. Babiše se však nedočkají, ten již má svůj pietní krok za sebou, byť i jeho sociální sítě o tom (zatím) nezvykle mlčí.

Proti Andreji Babišovi se na Národní třídě demonstrovalo 17. listopadu 2018 hned od brzkého rána
06:13
17. 11. 2018
!

Květiny od Okamury a také premiéra Babiše skončily na Národní třídě v koši, hlásí reportér Blesk Zpráv z ranní Národní třídy. Babiš přinesl kytici s nápisem "Ing. Andrej Babiš, děkuji" a také s textem písně Modlitba pro Martu. Do koše zahodily květiny skupiny Kaputin a Rebelové.

Květina od Andreje Babiše skončila na Národní třídě v koši Kytice od Babiše skončila na Národní třídě v koši, demonstranti přišli 17. listopadu již časně ráno
Video  
Video se připravuje ...
02:05
17. 11. 2018

Také premiér Andrej Babiš položil květinu u památníku hned v prvních minutách 17. listopadu. Těsně po půlnoci přinesl puget rudých růží a podobně jako Tomio Okamura se i Babiš vyhnul sobotnímu obležení památníků lidmi včetně demonstrantů.

01:47
17. 11. 2018

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v souvislosti se 17. listopadem píše o "animální nenávisti k Babišovi" a kritizuje za ni Miroslava Kalouska a spol.

01:30
17. 11. 2018

Na Národní třídu jako první ze sněmovních lídrů přišel letos Tomio Okamura se šéfem poslaneckého klubu SPD Radimem Fialou po boku. "Po pozdním příletu ze Sofie, kde jsem byl na setkání evropských parlamentních vlasteneckých stran, jsem hned zajel na Národní třídu v Praze a těsně po půlnoci si připomněl události 17. listopadu," vzkázal místopředseda Sněmovny na svém Facebooku. Okamura se tak vyhnul incidentům podobným jako loni, kdy ho na Národce vypískali.

Tomio Okamura a Radim Fiala (oba SPD) 1ý. listopadu 2018 na Národní třídě. Dorazili tam již těsně po půlnoci
01:25
17. 11. 2018

Fotku z rodinného archivu vytáhl při příležitosti 17. listopadu šéf ODS Petr Fiala, který prozradil, že se právě při demonstracích seznámil se svou manželkou Janou.

01:12
17. 11. 2018

Bývalý generální tajemník KSČ Miloš Jakeš je přesvědčen o tom, že studentské shromáždění 17. listopadu 1989 v Praze zneužili pro své účely příslušníci Státní bezpečnosti v čele s Alojzem Lorencem ve spolupráci s některými členy tehdejšího ústředního výboru KSČ, kteří si přáli změnit stranické vedení. „Chtěli změnit svým činem vedení strany, a zatím otevírali cestu k likvidaci socialismu,“ postěžoval si a dodal: „Takový byl 17. listopad roku 1989. Otevíral cestu ke kontrarevolučnímu převratu, k porážce socialismu.“

Historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů míní, že tímto postojem se Jakeš snaží zbavit odpovědnosti za neschopnost tehdejší komunistické moci čelit spontánním protestům veřejnosti. Brutální potlačení studentského průvodu na Národní třídě odstartovalo revoluční události v celé republice, které vedly k Jakešově rezignaci, demisi tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka i pádu totalitního režimu.

„Státní bezpečnost samozřejmě měla moc, byla velmi vlivná, ale podléhala straně, byla řízena centrálními orgány. Je to velmi nepravděpodobné. Spíš si tím Jakeš vysvětluje svoji tehdejší neschopnost. Drželi to dlouho a pak se to sesunulo během několika dnů. Přenáší zodpovědnost na jiné, přitom on tu stranu a systém dovedl ke zhroucení,“ uvedl historik.

Video  
Video se připravuje ...
00:51
17. 11. 2018

„Nikdo nemůže říct, že listopad 89 nebyl a nevstoupil do jejich života,“

uvedl ve speciálu pořadu Epicentrum sociolog Fedor Gál. Současné děti žijí v „jiném světě, který je také součást toho, co se událo v listopadu 89“. „Spousta lidí je zklamána, spousta lidí přišla o něco, čeho si cenili před listopadem 89. Například své členství v komunistické straně, nebo své jistoty. Ale pro spoustu lidí se otevřel úplně nový svět a pak hrozně záleží na tom, jak novou šanci využili. Ti, kteří ji nevyužili, jsou naštvaní, ti, kteří ji využili, by se neradi vraceli zpátky. Je to skutečně případ od případu. Já žiju v iluzi, že pro většinu lidí to byl pozitivní zvrat v podmínkách jejich života,“ dodává.

Video  
Video se připravuje ...
00:40
17. 11. 2018

17. listopad poznamenala již nyní kauza Babišova syna Andreje mladšího, který se svou matkou, premiérovou exmanželkou, žije ve Švýcarsku a podle Babiše trpí schizofrenií. Andrej Babiš mladší řekl serveru Seznam Zprávy, že spolupracovníci jeho otce ho drželi na Krymu, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Premiér podle něj chtěl, aby kvůli kauze zmizel z Česka. Babišův syn řekl, že k farmě Čapí hnízdo, kvůli níž on i premiér čelí obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, prý ale nevěděl, co podepisuje. Uvedl také, že byl jako pacient v Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ) a bere léky. Podle jeho otce byl do ústavu převezen poté, co ho policisté zadrželi na D1. Babiš označil reportáž za hyenismus a kampaň s cílem dostat jej konečně z politiky. 

Video  
Video se připravuje ...

osel.ijacek ( 19. listopadu 2018 16:07 )

Všechno se odvolalo, aby nebyl důvod pro pražský Majdan. Když o tom nic nevíš, tak drž zobák. Ty vaše fašistický bojůvky akorát čekají, kde se to semele, aby byl důvod Babiše se Zemanem sejmout.

osel.ijacek ( 19. listopadu 2018 15:53 )

osel.ijacek ( 19. listopadu 2018 15:51 )

To jsou zase slinty

osel.ijacek ( 19. listopadu 2018 15:48 )

Tisíce lidí byly v ulicích.... a milióny se jim doma smály v teple u televize

5nastolevceskych ( 19. listopadu 2018 15:17 )

Ano, soudruh estébák Babiš si sedí na svých "poctivě vydělaných" miliardách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa