Čínská vicepremiérka u Zemana v Lánech. Doprovodili ji Jágr či Nedvěd

NÁVŠTĚVA Z ČÍNY

Čínská vicepremiérka u Zemana v Lánech. Doprovodili ji Jágr či NedvědAKTUALIZOVÁNO
Zleva vicepremiérka Státní rady Číny Sun Chunlan, zástupce CEFC Europe Jaroslav Tvrdík, bývalý fotbalista Pavel Nedvěd a hokejista Jaromír Jágr Foto:

FOTO: Twitter/Jiří Ovčáček

4
Domov
Echo24
Sdílet:

Prezidenta Zemana na zámku v Lánech navštívila vicepremiérka Státní rady Číny Sun Čchun-lan. Setkání se zúčastnili i hokejista Jaromír Jágr, bývalý fotbalista Pavel Nedvěd či místopředseda představenstva čínské CEFC Europe Jaroslav Tvrdík.

Setkání bylo zaměřeno na další rozvoj česko-čínských vztahů, řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle Tvrdíka se má stát Jágr tváří olympijských her v Pekingu.

Zeman patří mezi zastánce spolupráce s Čínou. Zemi navštívil ve své funkci již čtyřikrát, naposledy na začátku listopadu. Další cestu plánuje na duben 2019.

O návštěvě informoval mluvčí prezidenta na svém Twitteru. „Prezident republiky Miloš Zeman přijal v pondělí dne 19. listopadu 2018 na zámku v Lánech vicepremiérku Státní rady Čínské lidové republiky Sun Chunlan. Setkání se zúčastnili také hokejista Jaromír Jágr a fotbalista Pavel Nedvěd,“ napsal Jiří Ovčáček.

„Jaromír Jágr bude tváří hokejového turnaje Zimních olympijských her v roce 2022 v Pekingu a bude pomáhat při přípravě a rozvoji čínského hokeje,“ řekl Tvrdík Deníku N. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář řekl, že prezident Zeman o Jágrovi jednal v Číně začátkem listopadu s tamními představiteli a i dnes to bylo tématem jednání. Vše nyní závisí na postoji čínské strany, řekl Mynář.

Na publikovaných fotografiích je zachycen také šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík, který je zároveň v představenstvu čínských firem CEFC Group (Europe) Company a CITIC Europe, a také šéfporadce prezidenta Martin Nejedlý.

Někdejší fotbalový reprezentant Pavel Nedvěd se v minulosti stal patronem čínské Superligy. V Šanghaji, kam v září 2015 doprovodil Zemana na jeho cestě, například otevřel fotbalovou školu pro čínské děti.

O spolupráci v Číně se snaží i český hokej. Loni v květnu generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban podepsal se svými protějšky memorandum, které počítá třeba s organizováním přípravných kempů pro mladé hokejisty, výměnou trenérů nebo metodických materiálů. Hokejovou hvězdu a majitele kladenských Rytířů Jágra s Čínou loni spojily spekulace o jeho dalším hokejovém působišti. V Rusku v létě 2017 psali, že by mohl zamířit do týmu ruské Kontinentální hokejové ligy Kunlun Red Star, který sídlí v Pekingu. Jágr se také stal tváří marketingové kampaně čínského výrobce chytrých telefonů Huawei.

Sinolog a ředitel projektu Sinopsis Martin Hála upozornil, že do konce minulého roku zastávala Sun Čchun-lan důležitou funkci vedoucí oddělení práce na Jednotné frontě při ÚV KS Číny. „Toto oddělení je hlavním orgánem ‚politické práce‘, čili vlivových operací komunistické strany Číny,“ sdělil Hála. Nástup Sun Čchun-lan byl podle něj v roce 2014 ve shodě s rozšířením působnosti oddělení pod patronací generálního tajemníka a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který označuje “práci na Jednotné frontě” za jednu ze “tří magických zbraní” čínských komunistů, a to vedle armády a strany samotné. „Jednou z jejích mnoha podob je i ‚sportovní diplomacie‘,“ dodal Hála.

Čínská média minulý týden informovala, že vicepremiérka Sun Čchun-lan navštíví od 18. do 25. listopadu na pozvání místních vlád Českou republiku a Chorvatsko.

 

Čtěte dále: Zemanův poradní tým se shodl na podpoře zahraničních misí i navýšení výdajů na obranu

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články