Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Luxusní život šéfa Nissanu. Svými podvody si údajně financoval nemovitosti v Riu a Bejrútu

Ekonomika

  12:36aktualizováno  16:43
TOKIO/PRAHA - Do výstavby luxusních domů v místech, kde strávil podstatné části svého života, se rozhodl Carlos Ghosn, muž ve vedení společností Renault, Nissan a Mitsubishi, investovat nemalé finační prostředky. Problém je, že značnou část z nich hradil z peněz japonské automobilky Nissan. Tyto domy pak měly sloužit jako jeho soukromá sídla.V Japonsku jej ale na počátku týdne zatkli kvůli zneužívání firemních peněz automobilky Nissan.

Šéf Nissanu Carlos Ghosn foto: Reuters

Brazilec libanonského původu Carlos Ghosn narozený v hloubi Amazonie se dokázal vypracovat na jednoho z nejmocnějších lidí automobilového průmyslu. Vyšel o něm i komiks manga jako o superhrdinovi. Automobilový manažer se mohl chlubit také tím, že díky jeho strategii vydělává automobilka Nissan v poměru k tržbám zhruba dvakrát více, než je v­ byznysu běžné. 

Nissan odvolá svého šéfa Ghosna, zjistil u něj finanční podvody

V ­českém kontextu je ale třeba dodat, že Škoda Auto vykazovala v posledních letech ještě lepší čísla. V roce 2005 byl Ghosn oceněn i v centrále Renaultu a stal se vedle Nissanu i­ šéfem této automobilky. Nikdo v historii ještě nestál v čele dvou obřích korporací najednou.

Francouzská média o pádu hovoří doslova jako o „zemětřesení“ pro pozorovatele a činitele v ­automobilovém prostředí. Carlos Ghosn, ředitel společnosti Renault a šéf představenstva automobilek Nissan a Mitsubishi byl zadržen japonskými úřady. Ty uvedly, že na Ghosna uvalily vazbu kvůli podezření z úmyslného zakrývání a­ snižování svých příjmů.

Rodilý Brazilec Ghosn čelí obvinění, že zneužíval firemních peněz pro vlastní účely a podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Podle informací francouzského deníku Le Monde totiž ředitel obřích automobilek nepřiznal zisky ve výši téměř 39 milionů eur (zhruba 1 miliarda korun). Dosavadní zjištění kontrolních orgánů ukazují, že to dělal posledních pět let.

Nissan v pondělí oznámil, že Ghosnovy praktiky vyšetřuje už několik měsíců. Spolu s­ Ghosnem se podvodů podle sdělení Nissanu dopouštěl i další manažer Greg Kelly. Ten měl podle japonského tisku zakoupit za Ghosna pozemky a nemovitosti v ­Brazílii a Libanonu.

Šéf automobilky Nissan ve funkci končí.

Společnost Nissan za ně měla podle agentury Bloomberg zaplatit téměř 18 milionů dolarů (405 milionů korun). Luxusní domy v­Riu de Janeiru a Bejrútu pak měly sloužit pouze samotnému Carlosi Ghosnovi. Transakce měly údajně proběhnout skrze nizozemského subdodavatele kolem roku 2010 a byly vykázány jako investice do místních startupů.

Luxusní nemovitosti vznikly v ­Bejrútu i přesto, že Nissan, ani Renault či Mitsubishi Motors nemají v zemi žádné hlavní operační sídlo. Ghosn však strávil své ranné dětství v Riu a poté se přestěhoval do Bejrútu, kde dokončil střední školu.

Společnost Nissan za ně měla podle agentury Bloomberg zaplatit téměř 18 milionů dolarů (405 milionů korun). Luxusní domy v Riu de Janeiru a Bejrútu pak měly sloužit pouze samotnému Carlosi Ghosnovi. Transakce měly údajně proběhnout skrze nizozemského subdodavatele kolem roku 2010 a byly vykázány jako investice do místních startupů.

Pád akcií

Kauza se podepsala na pádu akcií japonských automobilek Nissan a ­Mitsubishi. Nissan Motor na tokijské burze odepsal 5,5 procenta, zatímco akcie Mitsubishi Motors klesly o 6,9 procenta. Nissan je největším akcionářem automobilky Mitsubishi a Ghosn je rovněž předsedou správní rady Mitsubishi a šéfem aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Akcie Renaultu ztrácely během pondělního obchodování, kdy skandál vešel ve známost, na pařížské burze přechodně i 15 procent, a propadly se tak na své více než čtyřleté minimum. V Tokiu akcie v pondělí už zareagovat nestihly, protože skandál kolem šéfa Nissanu vyšel najevo až po koncí pondělního obchodování.

Koncern Nissan v pondělí potvrdil, že Carlose Ghosna zadržely japonské úřady. Výkonný ředitel Nissanu Hiroto Saikawa uvedl, že na čtvrtečním zasedání správní rady navrhne Ghosnovo odvolání. Ke stejnému kroku se chystá rovněž vedení Mitsubishi a v úterý zasedne k jeho případu i dozorčí rada Renaultu.

Kvůli zatčení Ghosna si francouzská vláda si přeje, aby se vedení automobilky Renault-Nissan francouzské části koncernu ujala dočasná správa. Odvolání předsedy správní rady Carlose Ghosna, ale vláda zatím nežádá. Řekl to v úterý francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

„Nemáme důkazy,“ řekl ministr rádiu FranceInfo. Ghosn, který je šéfem aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, nicméně za této situace „není v pozici, aby mohl Renault vést,“ dodal ministr. Francouzský stát vlastní v Renaultu 15procentní podíl.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!