Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Listopad na hranách. Monínec zahájil sezonu

Cestování

  12:24
Monínec už potřetí za sebou roztočil svá lana jako první středisko v Čechách, a to už tradičně v den státního svátku 17. listopadu. Díky speciálnímu systému zasněžování SNOW factory už leží v tuto chvíli na sjezdovce 35 cm sněhu a díky ranním mrazům má lyžování čistě zimní formát.

Monínec už potřetí za sebou roztočil svá lana jako první středisko v Čechách, a to už tradičně v den státního svátku 17. listopadu. foto: Tomáš Rucký/SNOWtour.cz

Pro nejmenší
Půjčovnu lyží a cvičnou plochu decentních, avšak pro první lyžařské krůčky...

Aktuálně je v provozu sjezdovka u Horní kotvy a cviční plácek pro děti pod novým penzionem Javorka. Oproti loňskému zahájení byla letos sjezdovka krásně tvrdá, čemuž napomáhali i ranní mrazy. Po většinu dne je sjezdovka zahalená do stínu, takže výrazně neměkne.

Na sjezdovce o délce cca 500 m nemůžeme samozřejmě mluvit o výkonnostním lyžování, dáte-li si ovšem sjezdovku v kuse a snažíte-li se statečně držet na hranách, jde na úvod sezony o docela dobré rozcvičení i pro sportovněji založené lyžaře.

Nejlepší lyžařské podmínky s kýženými manšestrovými vroubky vládly bezesporu na prvním laně, ani odpoledne ale sjezdovka nijak nezměkla, naopak se trochu „vyšoupala“ do jedné velké tvrdé plotny, takže se nejlépe jezdilo těm, kteří nepodcenili předsezónní servis a přijeli s ostrými hranami.

Monínec v kostce:

  • Vzdálenost z Prahy 1 h 10 min
  • Celodenní skipas dospělý (15-59,99 let) 485 Kč
  • Celodenní skipas dítě (5-14,99 let) 385 Kč
  • Celodenní skipas senior (60+) 385 Kč
  • Parkování zdarma na parkovišti u nástupu na kotvu
  • www.zima.moninec.cz

Půjčovnu lyží a cvičnou plochu decentních, avšak pro první lyžařské krůčky dostačujících rozměrů, najdete momentálně pod novým penzionem Javorka vedle hotelu Monínec. K dispozici je tu pojízdný pás, slalom s podjížděcí brankou a samozřejmě instruktoři.

Pro ty, co jim snad utekla tříletá „novinka“ Monínce a zasněžená sjezdovka koncem listopadu jim není jasná, jen krátce zopakujeme, že za brzké zahájení sezony vděčíme speciální technologii SNOW factory, která vyrábí tzv. suchý led, který má teplotu minus 5 stupňů, takže taje velmi pomalu. Technologie zajistí výrobu sněhu již při teplotě do 15 stupňů.

Menší občerstvení jako je párek v rohlíku, domácí bramborák nebo palačinka si můžete dopřát v bufetu hned pod nástupem na kotvu, hlavní chod i s předkrmem vám pak naservírují v nedaleké restauraci hotelu Monínec. Vybírat můžete například mezi hovězí roštěnou (155 Kč), zeleninovými lasagnemi (125 Kč) nebo paštikou z husích jater s brusinkami (72 Kč).

Monínec si pro letošní sezonu připravil i několik novinek, jako je například vylepšené zázemí u nástupu sedačkové lanovky s novým zvětšeným lyžařským parkem, dále prodejna a půjčovna Intersport nebo nový penzion Javorka. O tom ale až v dalším reportu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!