Jeff Bezos: Amazon zbankrotuje. Jednou

  • Šéf Amazonu varoval zaměstnance, že ani Amazon nebude existovat navždy
  • Nastínil jasné mechanismy, jak udržet Amazon na trhu co nejdéle
  • Co může Amazon v budoucnu ohrozit?

Šéf Amazonu, který je stále nejbohatším člověkem na planetě, měl mítink se zaměstnanci s nečekaným vyjádřením. Místo toho, aby vychvaloval Amazon a jak bude mít úžasnou budoucnost, vyjádřil se pesimisticky s tím, že Amazon jednou zbankrotuje. Co tím ale myslel?

Amazon je dnes lídrem v oblasti e-shopů, které působí po celém světě a s tím spojené efektivní logistiky jak skladů, tak i samotné distribuce balíků. Zároveň ale všechny předstihl v oblasti cloudu, kde je rovněž jedničkou. K tomu začal vyrábět i vlastní hardware, ať už jde o známé čtečky elektronických knih Kindle, klasické tablety nebo chytrá zařízení Echo s asistentkou Alexa, se kterými přišel také jako první a řadou dalších zařízení.

To vše znamenalo, že se také stal po Applu druhou společností, která nedávno překonala hranici hodnoty na veřejné burze přes jeden bilion dolarů. I když je kvůli propadům celého technologického trhu opět pod touto hranicí, nelze popřít fakt, že Amazon je dnes technologickým obrem, který má ještě stále kam růst.

Amazon skončí. Jednou

Jeff Bezos dostal jednoduchou otázku od zaměstnance, jaká je budoucnost Amazonu. Odpověděl ale nečekaně tak, že předpokládá, že Amazon jednou skončí, respektive zbankrotuje. Důvodem tohoto názoru je pro něj historický fakt, že u velkých společností je průměrná „životnost“ nad 30 let a rozhodně ne nad 100 let.

Tím tak samozřejmě zlehčil svůj odhad tak, že ho posunul hodně do budoucnosti. Když se ale podíváme například na IBM, která byla založená v roce 1911, ta už překonala magickou hranici stovky let a je v provozu už 107 let.

Klepněte pro větší obrázek
Rozdělení Amazonu a pracovních pozic

Jeff Bezos sice s koncem počítá, ale dle jeho slov je nutné, aby se společnost a tedy i její zaměstnanci snažili tento konec co nejvíce oddálit. Jak na to?

Zákazník na prvním místě

Amazon se už od svého založení soustředí na spokojeného zákazníka a právě to je odpověď Jeffa Bezose na to, jak prodloužit nevyhnutelné. Dělat vše pro zákazníky z pohledu spokojenosti. V případě Amazonu je jasně vidět například neustále a dlouhodobý tlak na co nejnižší ceny ve všem, co dělá. Stejně tak to platí například o rychlost dodání balíků.

Již dříve se šéf Amazonu vyjádřil, že těžko najdete zákazníka, který by chtěl, aby daná stejná věc byla dražší a balík přišel později. Oba tyto parametry je nutné neustále optimalizovat ke stále vyšší spokojenosti zákazníka. I to je například důvod, proč Amazon rychle inovuje technologie skladů a vyvíjí i vlastní drony, kterými chce rozvážet balíky z blízkých meziskladů nebo dokonce speciálních dodávek během několik minut od objednání.

Příklady jsou vidět i v oblasti cloudových řešení, které Amazon nabízí (AWS). Oproti konkurenčním platformám mají nejvíce funkčností a nástrojů a z tohoto pohledu mají stále náskok.

Co může ohrozit Amazon?

Kvůli velkému technologickému rozestupu Amazonu a mnoha pilířům příjmu je velmi těžké si představit, že by se společnost v nejbližší budoucnosti dostala do větších problémů. Kde hrozí největší rizika?

Vedení

I když je Jeff Bezos silnou osobností, která od počátku Amazonu velmi chytře vede celou společnost, jak můžeme vidět na Applu, pokud vše šlape jako hodinky a ve firmě zůstanou kvalitní lidé, s dobrou náhradou lze pokračovat dál.

To si uvědomuje i Jeff bezos, který má nyní opět nového stínového technického poradce v podobě zkušené čínské manažerky Wei Gao, která vystřídala Jeffreyho Hellinga. A jaká je její role? Bude naprosto na každém mítinku, na kterém se Jeff Bezos objeví a bude tiše pozorovat. Wei Gao už pracuje v Amazonu 13 let, před touto pozici působila například jako viceprezidentka pro plánování. Jeff bezos si tak tímto způsobem „vychovává“ své potenciální. nástupce, kteří budou vědět o všem a přiučí se stylu rozhodování Jeffa Bezose.

Cloud

V případě cloudu hrozí několik možností. Základním aspektem je, že konkurence je stále silnější, a je jedno, jestli jde o Microsoft, Google, Oracle, IBM nebo další.

Stačí aby Amazon zpomalil, měl nějaké problémy například z pohledu dostupnosti nebo bezpečnostního charakteru a trh se může velmi rychle změnit. Jistou roli v tomto případě hrají i různé formy bojkotů a přechodu ke konkurenci kvůli tomu, jak úzce Amazon spolupracuje s americkou vládou. S tímto problémem se setkal například Google, který měl pro vládu zajišťovat umělou inteligenci pro vojenské účely, což vzbudilo velký protest od zaměstnanců.

E-shop a logistika

Samotná e-shopová platforma, logistika a sklady patří mezi nejsilnější pilíře. Osobně si nedokážu představit, že by v tomto směru bylo možné Amazon v celosvětovém měřítku porazit (v USA už sám ovládá 48 % trhu). Navíc jediná revoluce, která může něco skutečně pořádně změnit, je asi až teleportace. A to se bavíme o hodně vzdálené budoucnosti pravděpodobně 100 let a více.

Hardware

Amazon vyrábí populární produkty a Jeff Bezos dokonce nutí zaměstnance, aby se nebáli experimentovat a nebáli se zkoušet věci, které nemusí vyjít. Díky tomu sice občas uvede produkt, který na trhu neuspěje, ale zase se na druhou stranu podaří zachytit nové trendy před ostatními a získat významnou část nového trhu, který může mít hodnotu miliard dolarů.

Vzhledem k tomu, kolik různých zařízení Amazon vyrábí, minimalizuje se tím případ, že by vznikl problém například s nějakou generací, modelovou řadou a podobně. Naopak lze očekávat, že se Amazon bude i nadále pouštět do stále nových oblastí, což ukázal i v rámci nedávno představených různých spotřebičů pro domácnost, které vyšly pod jeho značkou a využívající jeho chytrý cloud.

Co z toho tedy plyne? Že Amazon tu rozhodně bude ještě opravdu velmi dlouhou dobu.

Diskuze (36) Další článek: Nekonečný příběh: Na Google Play byl malware, tvářil se jako závodní hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,