Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Čeští vědci budou v Amazonii zkoumat halucinogenní nápoj

Věda

  5:51
PRAHA - Čeští vědci vedení neurovědcem a předním výzkumníkem psychoaktivních látek z Národního ústavu duševního zdraví Tomášem Páleníčkem se chystají na výzkumnou výpravu do Amazonského pralesa. Zkoumat chtějí jihoamerický halucinogenní nápoje ayahuasca. V tiskové zprávě o tom informovala Eva Césarová z Nadačního fondu pro psychedelický výzkum.

Amazonský deštný prales, též Amazonie - oblast v jižní Americe na území sedmi milionů km2 foto: new7wonders.com

„Ayahuascu užívají domorodí lidé z Amazonie za účelem léčení a duchovních rituálů. Nedávno byly v klinických podmínkách prokázány terapeutické účinky ayahuascy u depresivních pacientů odolných vůči zavedeným léčebným postupům. K dnešnímu dni však nebyly hlášeny žádné vědecké informace o akutních a dlouhodobých účincích ayahuascy podané v tradičním kontextu rituálu,“ vysvětlil Páleníček, proč se tým do jižní Ameriky vydá.

Vědci objevili, že rosnička z Amazonie fluoreskuje

Analyzovat chce neuropsychologické a neurobiologické efekty ayahuascy, konkrétně akutní účinky na lidský mozek a dlouhodobý vliv na náladu, vztah k přírodě či mezilidské vztahy. Vědci budou účinky vyhodnocovat pomocí psychometrických stupnic a EEG. Ayahuascu bude zdravým dobrovolníkům podávat domorodý šaman. Dalším cílem expedice je umožnit vznik populárně-vědeckého dokumentu.

Příští týden pak Českou republiku navštíví neurovědec Eduardo Schenberg, který se výzkumu nápoje věnuje a na projektu bude s českými vědci spolupracovat. Ve středu 28. listopadu by měl mít přednášku na Filozofické fakultě v Praze, o den později na zatím nespecifikovaném místě v Ostravě. Zúčastnit by se měl také Ninawa Inu Huni Kui, prezident organizace sdružující členy kmene Huni Kui v oblasti spolkového státu Acre v Brazílii.

Brazilské supermarkety odmítly prodávat maso z Amazonie

„Na setkání byl přizván i známý antropolog žijící ve Švýcarsku, Jeremy Narby, mimo jiné autor knihy Kosmický had, který strávil několik let života s lidmi kmene Ašaninků v peruánské Amazonii, kde popsal původní způsoby užití zdrojů deštného pralesa,“ doplnil Páleníček. Cílem veřejné akce je podle pořadatelů zvýšit povědomí o výzkumu a podpořit připravovanou expedici.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!