Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

‚Mám dojem, že tu byla válka‘. Úklid francouzské Champs-Elysées po demonstraci zabere dva až tři dny

Svět

  11:35
Paříž - K úklidu „nejkrásnější ulice na světě“, pařížské třídy Champs-Elysées, bude po sobotní demonstraci proti zvýšení cen pohonných hmot a ekonomickým reformám prezidenta Emmanuela Macrona zapotřebí dvou až tří dnů, uvedla v neděli francouzská stanice BFMTV na svém webu. K úklidu trosek po potyčkách demonstrantů s policejními těžkooděnci byla nasazena i těžká technika.

Od prvních hodin nedělního dne se do úklidu pustily bagry, čistící vozy a další technika. Ale podle BFMTV úklidové čety čeká dlouhá dřina, než vše dají do pořádku. foto: ČTK

„Krajinu po bitvě“ podle reportérů v neděli ráno lemovaly vyvrácené semafory, vrak shořelých vozidel a rozbité výlohy. Všude leží vypálené granáty se slzným plynem. Utrpěla i slavná restaurace Fouquet’s. Na stovce metrů ulice demonstranti vytrhali dlažební kostky, které pak házeli po příslušnících pořádkových silách.

Podle listu Le Parisien policie v Paříži zadržela 103 lidí; 101 z nich skončilo...
Pařížská prefektura se v bilanci sobotní demonstrace v hlavním městě nakonec...

Od prvních hodin neděle se do úklidu pustily bagry, čistící vozy a další technika. Ale podle BFMTV úklidové čety čeká dlouhá dřina, než vše dají do pořádku.

Proti vládě ve Francii demonstrovalo 106 000 lidí, celkem bylo zraněno 20 lidí

„Mám dojem, že tu byla válka,“ povzdychla si starostka pařížského osmého obvodu Jeanne d’Hauteserre v rozhlasové stanici Francie Info nad zdevastovanou třídou.

Pařížská prefektura se v bilanci sobotní demonstrace v hlavním městě nakonec dopočítala 24 zraněných, včetně pěti policistů, z nichž jeden má popálené slabiny, uvedl web BFMTV. Podle listu Le Parisien policie v Paříži zadržela 103 lidí; 101 z nich skončilo v cele.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!