Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Po sedmi letech řídila utkání české fotbalové ligy žena. Její noční můra se nenaplnila

Po sedmi letech odřídila duel nejvyšší soutěže žena. Na Dagmar Damkovou navázala Jana Adámková, která si odbyla premiéru mezi elitou v Olomouci, kde Mladá Boleslav vyhrála jednoznačně 4:0. Čtyřicetiletá sudí si po závěrečném hvizdu oddechla, že se jí v zápase nenaplnila noční můra.

Jana Adámková odřídila zápas Olomouce proti Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Usínalo se mi dobře, ale noc už byla horší. Měla jsem špatné sny, ale to tak někdy mám. Zdálo se mi, že nebudu mít asistenty, jen nějaké pomezní z okresu," prozradila Adámková.

Spolu s finále ženské Ligy mistryň to pro ni byl na Andrově stadionu vrchol kariéry. "Mám po zápase spoustu rozličných pocitů. Snažila jsem si to užít, protože z rozhodcovského pohledu nikdy nevíte, které utkání bude poslední. Byl to pro mě fakt zážitek, něco jiného než druhá liga," pokračovala.

"V globále jsme podali dobrý výkon a můžeme být spokojení. Nejtěžší situace pro mě byla penalta a jedna sporná situace na druhé straně hřiště," popsala.

Mladá Boleslav po střetnutí upozorňovala, že jí Adámková zřejmě chybně neuznala jednu z branek pro ofsajd, ovšem to bylo na základě signalizace pomezního. Jinak trenéři obou týmů sudí chválili. "Pískala opravdu velmi dobře," ocenil Adámkovou kouč Mladé Boleslavi Jozef Weber. "Někteří činovníci posílají ženy do kuchyně, ale podle mě to paní rozhodčí zvládla velmi dobře," souhlasil trenér domácích Václav Jílek.

Respekt měla i u fotbalistů, kteří sice řečnili, ale nebyli k ní příliš agresivní. "Ze strany hráčů to bylo v pohodě. Samozřejmě chápu, že v emocích někdy reagují na naše rozhodnutí. Snažím se s nimi komunikovat jako s partnery. Ze začátku je to určitě na vykání, ale v průběhu zápasu se to někdy může změnit na tykání," popsala Adámková.

Před úvodním hvizdem dostala květinu i polibek od domácího kapitána Miloše Buchty. "Kytku na začátku jsem trochu čekala, je to přece jen událost. Sedm let od toho, kdy Dáša Damková pískala naposledy. Buchta mi říkal, ať se mi premiéra vydaří a přál mi štěstí," prozradila.

Sama se v nejvyšší soutěži objevila už v roce 2007 jako asistentka. Nyní se vrátila jako hlavní sudí, čímž dosáhla na maximum, na jaké jako ženská rozhodčí může pomýšlet. "Jak ženská Liga mistrů, tak FORTUNA:LIGA je pro rozhodčí ženu vrchol. Netušila jsem, kam až se můžu dostat a že to jednou dotáhnu do nejvyšší soutěže. Jako hráčka jsem byla hrozně drzá na rozhodčí. Poté jsem dostala tu nabídku a všichni mi říkali, že ti, co jsou na sudí drzí a přejdou na druhou stranu, že jsou pak dobří," dodala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články