Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Média

Facebook proti černochům. Sociální síť jim neoprávněně maže příspěvky, tvrdí bývalý zaměstnanec

Facebook, ilustrační foto. foto: REUTERS/Dado Ruvic

SAN FRANCISCO - Bývalý manažer sociální sítě Facebook obvinil společnost z rozsáhlé diskriminace afroamerických zaměstnanců a uživatelů. Černochům má podle něj Facebook neodůvodněně mazat příspěvky a pozastavovat účty. Podle samotné firmy je rozmanitost skupiny zaměstnanců klíčem k úspěchu.
  11:37

Dopis od bývalého manažera Facebooku Marka S Luckieho začíná slovy: „Facebook má problém s černochy“. Afroameričtí zaměstnanci podle něj čelí diskriminačním připomínkám od manažerů a jsou až agresivně obeznámeni s tím, jak důležitá je pro firmu bezpečnost. Afroameričtí zaměstnanci jsou podle slov Luckieho také často vybízeni k tomu, aby dobrovolně přispěli na projekty, které nějakým způsobem řeší otázku rasy.

Málo černochů ve firmě jako příčina diskriminace uživatelů

V dopisu, který Luckie zveřejnil na Facebooku a poslal také nynějším zaměstnancům firmy, stálo také to, že jsou ve společnosti Afroameričané nedostatečně zastoupeni. Podle Luckieho zde tvoří pouze čtyři procenta pracovní síly, to poté vede k tomu, že jsou diskriminováni i černošští uživatelé. „Jejich obsah je odstraněn bez předchozího upozornění, účty jsou pozastaveny na dobu neurčitou,“ napsal Luckie, který je sám černochem. 

27.listopadu 2018 v 17:12, příspěvek archivován: 28.listopadu 2018 v 11:30

Facebook is failing its Black employees and its Black users. Here’s why: https://t.co/PJSRrFJZrO https://t.co/LeCYxCwBpX

Afroameričané v Silicon Valley čelí systémovému vyloučení již delší dobu, píše The Guardian. Stále více je zde zřejmá dominance bělochů ve vedoucích a inženýrských pozicích. To může negativně ovlivňovat způsob fungování významných sociálních sítí. Technologičtí zaměstnanci se v posledním roce čím dál častěji pasují do role aktivistů a vymezují se vůči diskriminaci žen a menšinových ras.

Facebook uznal, že jeho síť sloužila k podněcování násilí proti Rohingům v Barmě

Mark S Luckie poukázal v dopisu také na studii, která uvádí, že černoši mají na Facebooku zvláště vysokou míru angažovanosti. Přesto se podle něj setkávají s neférovým přístupem a společnost opakovaně vyhovuje stížnostem bělochů, kteří obviňují černochy z nenávistných komentářů.

Iniciativy zaměřené na rozmanitost rasy ve firmě jsou často podle Luckieho nedostatečné. „Úkoly, které podporují začlenění, nejen rozmanitost, jsou zastaveny na manažerské úrovni,“ napsal. 

„Rozmanitější skupina zaměstnanců je důležitá“

Společnost Facebook připouští nedostatečný pokrok v klíčových oblastech ve své zprávě o diverzitě, kde stojí, že technické posty jsou ve firmě zastoupeny pouze jedním procentem černochů a vedoucí pozice zde zastávají dvě procenta černochů.

„Rostoucí zastoupení lidí z rozmanitějších skupin, kteří pracují v mnoha různých funkcích v celé společnosti, je klíčovým motorem pro naší schopnost uspět,“ uvedl mluvčí společnosti Anthony Harrison v e-mailu pro The Guardian. „Chceme plně podporovat všechny zaměstnance. Budeme dělat vše, co je v našich silách, abychom byli skutečně inkluzivní společností,“ dodal.

27.listopadu 2018 v 20:05, příspěvek archivován: 28.listopadu 2018 v 11:30

I appreciate Facebook's response to my post calling out discrimination at the company. However, the tone is noticeably different from the only response I received from senior leadership after sharing the post internally. https://t.co/S3fqT7u174

Mark S Luckie nicméně zveřejnil na svém Twitteru odpověď, která mu přišla od vedoucího pracovníka Facebooku v reakci na jeho dopis. Ime Archibong, který ja také Afroameričanem mu napsal, že jeho příspěvek byl vypočítavý, neupřímný a součástí sobecké agendy.