Unikátní nález. V Izraeli poprvé ukázali kamennou masku starou 9000 let

Izraelští archeologové představili masku vytesanou z kamene před 9000 lety. Při procházce u města Hebron na palestinském Západním břehu Jordánu ji našel izraelský osadník. Podle izraelských úřadů jde o jednu z nejstarších rituálních masek.

Tento článek je více než rok starý.

Jeruzalém Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maska pochází z neolitického období, kdy lidstvo mířilo z období lovců a sběračů k éře zemědělců a složitějších společností. Funkce podobných masek v prehistorickém období není expertům zcela jasná. Předpokládají, že byly využívány při náboženských rituálech předků.

Nálezce masky z narůžovělého vápence, která byla vytesaná kamennými nástroji, našel artefakt na poli koncem loňského roku. Ronit Lupuová z oddělení prevence krádeží v izraelské agentuře pro staré památky neřekla, kde přesně se maska našla, ani neprozradila jméno nálezce. Sdělila ale, že není důvod ho podezřívat z nelegálního činu.

Unikátní nález. Stěny opuštěné boudy v Bruselu pokrývají malby Hergého, autora slavného Tintina

Číst článek

Další masky

Od nálezu archeologové na místě pracují, aby zjistili pravost a původ artefaktu. Prozatím je na světě 15 jiných podobných masek z neolitického období, jež odborníci považují za pravé. Až na dvě všechny pocházejí od soukromých sběratelů, takže se u nich nedá zjistit přesné místo nálezu ani způsob, jakým byly používány. Pouze u dvou a nyní také u hebronského případu je možné s maskou spojit místo nálezu.

Omry Barzilai z agentury pro staré památky, který je odborníkem na prehistorické období, řekl, že se na podobné masky zaměřují zloději, protože na trhu se starožitnostmi za ně mohou dostat i milion dolarů.

Některé z objevených masek mají otvory na okrajích, ale není jasné, zda se nosily připevněné k hlavě, protože kamenné obličeje nemají takový tvar, aby byly pohodlné pro lidskou tvář. Soudí se, že mohly složit jako posmrtné masky nebo byly využívány ještě jinak.

Jedna z masek z neolitické doby se našla v Göbekli Tepe v dnešním Turecku. Má ale spíš abstraktní tvar a vědci se ani neshodují, zda se dá považovat za masku. Nález z oblasti Hebronu je v tomto ohledu srozumitelnější.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme