Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Je dobojováno. Nor Carlsen zůstává šachovým mistrem světa

Nor Magnus Carlsen zůstává mistrem světa v šachu. Pozici šachového krále, která mu patří od roku 2013, v Londýně už potřetí obhájil. V zápase s americkým vyzývatelem Fabianem Caruanou o tom po dvanácti remízách rozhodly až středeční partie se zkráceným časovým limitem.

Magnus Carlsen
zdroj: Reuters autor: Paul Childs

V nich sedmadvacetiletý Nor vyhrál třikrát po sobě v rapid šachu, v němž mají soupeři na své tahy po 25 minutách. Vedle titulu získal i 550 tisíc eur, to je více než 14 milionů korun. Poražený Caruana si z Londýna odveze 450 tisíc eur.

"Nemůžu říct, že to bylo jednoduché. Ale brzy se to začalo vyvíjet v můj prospěch," řekl Carlsen a soupeři složil poklonu. "Byl to určitě nejtěžší vyzývatel. To ostatně minulé týdny ukázaly," dodal. Caruana byl zklamaný. "Dneska jsem prakticky neměl šanci," přiznal.

Je nám líto, video expirovalo.
Carlsen obhájil titul šachového mistra světa

Základní část v klasickém šachu poprvé v historii nepřinesla ani jedno vítězství. Přitom Caruana měl dvakrát blízko k výhře a mohl se stát prvním americkým mistrem světa od roku 1975, kdy skončila vláda Bobbyho Fischera. Jenže šanci nevyužil, a tak muselo přijít rozuzlení až v rapid šachu. V něm je Carlsen dvojnásobným mistrem světa a už při minulé obhajobě v něm udolal ruského vyzývatele Sergeje Karjakina.

Také tentokrát dokázal, že mu hra v časové tísni nedělá problémy. První partii dovedl bílými k výhře po 55 tazích, kdy měl ve věžové koncovce dva pěšce navíc. Ve druhé udělal Caruana ve 26. tahu hrubou chybu a o tři tahy později kapituloval. K odvrácení porážky pak potřeboval dvakrát vyhrát, ale prohrál i potřetí. Po 51 tazích si Carlsen definitivně zajistil setrvání na šachovém trůnu přinejmenším na další dva roky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články