Na Zonky si lze nově půjčit do 5 minut. Český fintech spouští téměř okamžité zpracování transakcí

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

zonky-mobile-app

Foto: Zonky

Mobilní aplikace Zonky

0Zobrazit komentáře

Když jsme se v říjnu bavili se šéfem českého fintechu Zonky Pavlem Novákem, říkal, že do DNA jeho firmy, která patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, neodmyslitelně patří investice do technologií. Právě díky nim se chce Zonky dostat za pár let na desetinu českého trhu se spotřebitelskými půjčkami (aktuálně je na 3 procentech) a dalším krokem k tomuto cíli je novinka v podobě zrychlení čerpání jednotlivých půjček.

Nejnověji implementovaná technologie na P2P půjčkové platformě se jmenuje online zpracování bankovních transakcí, na které Zonky přešlo u pěti největších českých bank, a pro uživatele to má jediný efekt – peníze z půjčky mohou načerpat už do pár minut.

„Měli jsme vůči svým zákazníkům i potenciálním klientům velký technologický dluh. A jelikož si chceme udržet pozici lídra v inovacích na trhu, museli jsme udělat radikální změnu,“ vysvětluje novinku Pavel Novák, podle kterého to může znamenat další posun celého segmentu spotřebitelských úvěrů. Dosud klienti na Zonky museli nejprve podepsat smlouvu, následovalo vystavení na tržiště, kde do dané půjčky vložili své peníze investoři, a až byla půjčka zafinancovaná, teprve se posílala klientovi na účet.

pavel-novak-zonky

Foto: Zonky

Pavel Novák, CEO Zonky

Zafinancování přitom mohlo trvat pár desítek sekund, ale klidně i dva dny. S následným převodem peněz na účet, kdy peníze odcházely z účtu Zonky v PPF Bance a šlo tedy o mezibankovní převod, tak mohl celý proces zabrat klidně několik dní. To se díky online zpracování bankovních transakcí minimálně u pěti bank změní. Pokud má u jedné z nich klient účet, Zonky mu peníze přepošle ze svého účtu právě v této bance a jelikož půjde o transakci v rámci jedné banky, nemusí projít přes ČNB a je okamžitě připsána na účet.

ondrejgazda-integromat

Přečtěte si takéOndřej Gazda z Integromatu: Automatizací procesů šetříme téměř 100 tisícům firem čas i penízeOndřej Gazda z Integromatu: Automatizací procesů šetříme téměř 100 tisícům firem čas i peníze

Zonky, přes které se půjčily už více než 4 miliardy korun, kvůli těmto novinkám zároveň muselo změnit fungování toho, jak se jednotlivé půjčky financují. Jak je zmíněno výše, dosud se čekalo, dokud peníze nevložili investoři. „Zonky nyní do každé jedné půjčky vkládá svoje vlastní peníze, a to přesně v okamžiku podpisu smlouvy klientem. V tu chvíli se Zonky stává majitelem 100% participace v dané půjčce. Bezprostředně poté Zonky umístí tuto svoji 100% participaci na tržiště,“ vysvětluje pro CzechCrunch Radek Budař, Senior IT Analyst.

Pak už je princip stejný, tedy že investoři vkládají do vybraných půjček své peníze. Jen už si tyto prostředky nově bere zpět Zonky, které danou částku poslalo klientovi ještě předtím, než ji „prodalo“ na tržišti. „Investorům tím vysíláme jasný signál, že věříme v náš risk tím, že do půjček vkládáme vlastní peníze,“ dodává Budař.

zonky-web

Instantní platby zatím ne

Zmíněná technologie online zpracování bankovních transakcí není to stejné jako instantní platby, které české banky chystají a přinesou právě okamžité převedení částky z jedné banky do druhé. V Zonky je zatím nemohli nevyužít jednak proto, že nejsou ještě v ostrém provozu, a navíc zatím ani není jasné, jak bude tato technologie fungovat. V Zonky proto alespoň zatím vsadili na řešení Multicash, které umožňuje řídit odeslání peněz tak, aby byly poslány vždy ze stejné banky, jaká vede bankovní účet klientovi.

„Okamžité platby by v budoucnu měly umožnit další zrychlení, ale samy banky je nyní testují a není zcela jasné, jak se například postaví k poplatkům za takové transakce, či zda nebudou zatíženy nějakými dalšími limity. Už nyní víme o tom, že by přes okamžité platby mělo být možné poslat maximálně 400 tisíc korun,“ doplňuje na vysvětlenou k očekávané službě v českých bankách Radek Budař.

radek-budar-zonky1

Radek Budař, Senior IT Analyst v Zonky

Diskuze (0)

Novinka

Anonym