Je to o týden později, než provozovatel areálu původně plánoval. Středisko začalo skrápět své svahy umělým sněhem už minulý týden, zásobám sněhu i jeho stabilitě pomohly hlavně současné mrazy. Zasněžovat začala i další střediska v Jeseníkách, sezonu však zahájí později.

Pálavský anděl lásky v Dolních Věstonicích.
Vánoční dárek? Pálavský anděl lásky třímá hrozen a hledí ke kostelní věži

"V pátek to spouštíme, zahajujeme sezonu. Museli jsme hodně hlídat vodu, bylo jí daleko méně než v předchozích letech a kanony nejely na plný výkon. Zasněžovat jsme začali už minulý týden, ale to se vleky nepodařilo rozjet. Tento týden jsme už zasněžovali každý den od pondělka, hned poté, co začalo mrznout," řekl dnes provozovatel střediska v Branné Rostislav Procházka.

Na svazích v Branné leží místy až metr sněhu, v průměru je ho podle Procházky zhruba 40 centimetrů.

"Zrovna to rozhrnujeme. Sezonu zahájíme v pátek v 09:00, poté vleky pojedou celý víkend a znovu zas od příštího víkendu," dodal Procházka.

V Sedle chystají hlavní sjezdovku

Zasněžuje se už také na Ramzové. "Zasněžujeme, co nám voda a nasmlouvaná elektřina dovolí. Jedeme na jedno čerpadlo. Máme šest hektarů sjezdovek, tam, kde zasněžujeme, už je bílo. Zatím zasněžujeme spodní úsek, pokud podmínky dovolí, budeme v tom pokračovat," řekla dnes zástupkyně areálu Karla Kubíčková.

Sněžná děla jsou spuštěna také v lyžařském středisku na Červenohorském sedle.

"Chystáme hlavní sjezdovku. Budeme zasněžovat zřejmě do pondělí do rána, pak uvidíme podle vývoje počasí. Snažíme se udělat základ tak, abychom to během prosince v případě příznivých podmínek mohli spustit," řekl dnes  zástupce areálu Martin Dubský.

Lužické hory z 2000 metrů.
Tajný tip pro fajnšmekry? Lužické hory jsou neošlapané, říká autor průvodce

Loni se vleky v Branné rozjely 1. prosince, lyžařská střediska začala zasněžovat již v polovině listopadu. O týden později se ke středisku v Branné přidalo také Červenohorské sedlo. Na začátku prosince si už naplno užívali také běžkaři, upravena pro ně byla magistrála na vrcholcích hor. Na Ovčárně v tu dobu leželo více než čtvrt metru sněhu a na horách platil první stupeň lavinového nebezpečí.

V Jeseníkách se uplynulou sezonu lyžovalo až do poloviny dubna. Nejdéle se bylo v provozu nejvýše položené lyžařské středisko v republice na Ovčárně.

Šumavský Churáňov
Zimní Šumavu si užijí i pěší turisté. Přečtěte si, kde budou udržované cesty