Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Scala se představuje jako streetartový objekt u Lennonovy zdi

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Mladoboleslavská automobilka neustále propaguje svůj nový kompaktní model Scala. Do světové premiéry zbývá týden.

Škodovka kompaktní Scalu neustále kousek po kousku odhaluje. Jistě, její vnější podobu prakticky již známe z více či méně zamaskovaných prototypů a automobilka se pochlubila také oficiálním snímkem interiéru. Nové fotografie exteriéru ale nepostrádají vtip a přinášejí i trochu moderního umění. Scala totiž posloužila jako objekt uměleckého záměru a představila se na místě k tomu stvořeném – u pražské Lennonovy zdi na Malé Straně.

John Lennon, kdysi jeden z Beatles, byl hrdinou československé mládeže před rokem 1989. Za socialismu byla totiž západní hudba u nás zakazována, i když ne všechna a některé hvězdy normalizačního popu s oblibou přebíraly skladby ze zahraničí s českými texty. Ale tzv. index existoval. Nápisy se na pozdější Lennonově zdi objevovaly již od 60. let minulého věku. Současné pojmenování získala až po umělcově násilné smrti v prosinci 1980, kdy ho v Detroitu u domu Dakota, kde bydlel, zastřelil pomatený Mark David Chapman. Vrah dostal doživotí, dodnes sedí ve věznici Attica u Buffala ve státě New York a žádné z jeho žádostí o milost nebylo vyhověno, je mu 63 let.

Vraťme se však zpátky do našeho hlavního města. Zeď nedaleko Karlova mostu po Lennonově nedobrovolném a tragickém odchodu začala pokrývat pestrá směs skutečného pouličního umění, toho, čemu se dnes říká graffiti a stala se symbolem vyjádření svobodného názoru i v totalitním režimu, což se ne vždy setkalo s pochopením úřadů. Spíše naopak s represí. Mnohokrát byla přemalována, dávno po revoluci, v listopadu 2014 dokonce zabělena. Vyjádřit se zde může každý.

Dlouho očekávané auto se stále skrývá pod kamufláží, nicméně tentokrát divokou, streetartovou. Za ní stojí mladý muž, který si říká Chemis. Nejde samozřejmě o žádného sprejera stříkajícího ledabyle na zeď, nýbrž skutečného umělce-profesionála, graffiti se stalo jeho obživou.

Vizuální stránku věci pomohl dotvořit Dave Krugman z New Yorku, fotograf na volné noze, který cestuje po světě – a celý projekt vyústil v propagační video. Jak je vidět, oba pánové jsou opravdu kreativní, Dave začal fotit už v devíti letech, nyní u něj samozřejmě převládá digitální technika, ale ještě se úplně nevzdal ani pořizování snímků na klasický film. Mimochodem, světová premiéra Škody Scala se odehraje v izraelském Tel Avivu.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Avatar - Ozzman
30. 11. 2018 10:39
Re: BMW art cars
A někdo v tom pokračuje dodnes

[odkaz]

>:-[] >:-[] >:-[]
30. 11. 2018 10:12
Re: Skala, štrk
Toyota Corolla -> Auris
Peugeot 407 -> 508
BMW 5GT -> 6GT
Mercedes M-Class -> GLE
Bentley Arnage -> Mulsane
Citroën Xara -> C4
Audi 80 -> A4
Volkswagen CC -> Arteon
Opel Vectra -> Insignia
Volvo S80 -> S90
Ford Escort -> Focus
Mazda Premacy -> 5

mám pokračovat?
30. 11. 2018 10:07
Re: Scala a Lennon
Přesně. Třeba to, že Lennona vážně nebyl zastřelený před hotelem Dakota v Detroitu, ale v New Yorku
30. 11. 2018 09:52
Re: BMW art cars
Napr. Janis Joplin nebo Beatles meli takto pomalovana auta uz v 60. letech
Avatar - Uživatel_5340709
30. 11. 2018 09:26
A já myslel,
že to je furt maskování před novináři. :-)