Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

ČSSD stojí za Petříčkem, vzkázal Hamáček Hradu a KSČM. Ministr podle něj hájí zájmy Česka

Česko

  16:33
Praha - Vedení sociální demokracie se v pátek postavilo proti výtkám prezidenta Miloše Zemana a komunistů na adresu ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Podle předsedy ČSSD, vicepremiéra Jana Hamáčka konstatovalo, že ministerstvo pod Petříčkovým vedením naplňuje dlouhodobou koncepci zahraniční politiky, hájí zájmy Česka a udržuje orientaci země. Petříčka kritizuje Zeman mimo jiné v souvislosti se změnami v kategorizaci ambasád. Komunisté, na jejichž hlasech menšinový kabinet závisí, se v pátek postavili proti postoji Černínského paláce k rusko-ukrajinskému konfliktu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček a prezident Miloš Zeman. foto:  Michal Růžička, MAFRA

„Politické grémium ČSSD konstatuje, že ministerstvo zahraničních věcí pod vedením Tomáše Petříčka naplňuje dlouhodobou koncepci naší zahraniční politiky, hájí zájmy České republiky a udržuje naši zahraničněpolitickou orientaci,“ uvedl Hamáček na twitteru. Předseda ČSSD zdůraznil, že stanovisko strany reaguje na vyjádření komunistů.

Petříček proti Zemanovi. Nejde o vyjádření priorit zahraniční politiky, ohradila se diplomacie

Už dříve Hamáček řekl, že kritiku Hradu pokládá za bouři ve sklenici vody. „To, k čemu došlo, je technické opatření, které se týká odměňování diplomatů. Prostě některé ambasády měly stanoveny vyšší odměny než některé jiné. Teď dochází k redukci počtu těch ambasád tak, abychom mohli otevřít další. Na vztahu k Maďarku, Turecku či Ukrajině se nic nemění,“ řekl. Podle Zemana jde o diplomatickou chybu.

Kategorizace, která by se měla týkat i ambasády v Maďarsku, vyjadřuje změnu v platových třídách vedoucích diplomatů, není to politický signál z hlediska bilaterálních vztahů nebo priorit české zahraniční politiky, uvedlo ministerstvo. Kauzu v pátek řešil také premiér Andrej Babiš (ANO), na jehož pozvání do Prahy přijel maďarský premiér Viktor Orbán. Ujistil ho, že vztahy Prahy a Budapešti se nemění. Orbán věc přičítá vnitrokoaličním sporům ve vládě.

Zeman: Ministr Petříček dělá chyby, Orbánovi se omluvím za vyškrtnutí Maďarska z top ambasád

Komunistům se nelíbí postoj ministra zahraničí k rusko-ukrajinskému konfliktu v Azovském moři. Česká diplomacie je příliš podbízivá cizím zahraničním zájmům a zájem České republiky ji příliš nezajímá, uvedlo v prohlášení širší vedení KSČM.

Hamáček zdůraznil, že právě na stanovisko KSČM sociální demokraté reagovali. „Z našeho pohledu by mělo platit to, co říkal i předseda vlády, že KSČM vládu toleruje, tudíž ale nebude mít vliv na její zahraniční politiku,“ řekl novinářům po jednání grémia.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...