Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Andrej Babiš je podle právníků EK ve střetu zájmů. Premiér to označil za lež

  7:53aktualizováno  11:22
Premiér Andrej Babiš je podle právníků Evropské komise ve střetu zájmů kvůli čerpání z fondů Evropské unie. Hrozí zřejmě i vracení dotací z peněz daňových poplatníků. Babiš už označil analýzu EU za lži a odmítá, že může být kvůli Agrofertu ve střetu zájmů. Svěřenské fondy neřídím a neovládám, nemám na to čas“, uvedl.

Premiér Andrej Babis na tiskové konferenci se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým ve Varšavě (15. října 2018) | foto: AP

Právníci Evropské komise podezírají českého premiéra Andreje Babiše ze střetu zájmů a z porušení unijních pravidel. Píše to britský deník The Guardian  a francouzský list Le Monde s odvoláním na uniklou zprávu právní služby komise. Předmětem vyšetřování jsou dotace udělené firmám holdingu Agrofert.

„Analýzu právníků Evropské komise jsem neviděl, dozvídám se o ní z médií, kam bohužel utekla dřív, než jsem měl možnost se s ní seznámit já nebo moji právní zástupci. Až Komise zveřejní oficiální vyjádření, prostudují a vyjádří se k němu čeští právníci,“ uvedl pro iDNES.cz Babiš. 

S úryvky zprávy však nesouhlasí. „Mám pro to jasné argumenty. V žádném střetu zájmu nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval. Svěřenské fondy neřídím ani neovládám, nemám na to ani čas, naplno se věnuji práci premiéra, často i 18 hodin denně, každý kdo se podívá, co všechno dělám, to pochopí,“ sdělil premiér. 

Podle Babiše požádala ministryně pro místní rozvor Klára Dostálová (ANO) před měsícem ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO) o právní analýzu. Připravenou zprávu v pondělí projedná vláda.

Pro vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je nepřijatelné, aby Česko vracelo dotace za Agrofert. Věc podle něj musí vysvětlovat Babiš, nikoli sociální demokracie.

Agrofert se diví, nikdo firmu nekontaktoval

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka se vyjádřil podobně jako Babiš. „Přijde nám to jako nesmysl a spekulace. Ještě minulý týden komisařka Cretuová na slyšení v Evropském parlamentu prohlásila, že Evropská komise žádné vyšetřování nevede. Proto ani nemůže existovat žádná zpráva,“ uvedl.

Firmu podle něj nikdo nekontaktoval. „Počkáme na oficiální stanovisko Evropské komise. Pokud nějaká oficiální zpráva existuje, podrobíme ji právní analýze. Každopádně trváme na tom, že vše je podle práva. Potvrzují to i naše právní analýzy,“ říká Hanzelka.

Babiš podle něj učinil vše, co po něm český právní systém vyžadoval. „Svěřenské fondy neřídí ani neovládá. Agrofert čerpá dotace zcela v souladu s českým i evropským právem a podle stejných pravidel jako všichni ostatní příjemci dotací v České republice,“ uzavřel.

Hrozba pro daňové poplatníky

Čeští daňoví poplatníci čelí hrozbě, že budou muset uhradit alespoň část z 82 milionů eur (přes dvě miliardy korun), které byly Agrofertu vyplaceny v tomto roce. Konečný účet by údajně mohl být mnohem vyšší.

Aktuální obvinění se týká evropských dotací vyplacených letos impériu Agrofert, což je konglomerát 230 zemědělských, potravinářských a chemických firem.

„Tak už proti Babišovi nevedou “kampaň” jen čeští novinaři a opozice, ale i zahraniční média. To je až k nevíře, že si na našeho chudáčka premiéra všichni takto zasedli. Kdy část občanů pochopí, že Babiš není žadný státník ani poctivý podnikatel a že delá naší zemi jenom ostudu?“ ptá se na Twitteru místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

01.prosince 2018 v 10:58, příspěvek archivován: 01.prosince 2018 v 11:03

Tak už proti Babišovi nevedou “kampaň” jen čeští novinaři a opozice, ale i zahraniční média. To je až k nevíře, že si na našeho chudáčka premiéra všichni takto zasedli. Kdy část občanů pochopí, že Babiš není žadný státník ani poctivý podnikatel a že delá naší zemi jenom ostudu?

Na sociálních sítích se vyjádřil i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Takže i my, kteří na obludný konflikt zájmů Andreje Babiše upozorňujeme už řadu let, budeme moci říkat: Náš „drahý“ předsedo vlády,“ míní Kalousek.

01.prosince 2018 v 08:21, příspěvek archivován: 01.prosince 2018 v 08:24

Čeští daňoví poplatníci budou muset zřejmě zaplatit miliardy, které Agrofert neoprávněně čerpal. Takže i my, kteří na obludný konflikt zájmů @AndrejBabis upozorňujeme už řadu let, budeme moci říkat : Náš “drahý” předsedo vlády. https://t.co/L9e05iwVWv

„Jak už jsem zmiňoval minulý týden na výborech Evropského parlamentu. Jak může Andrej Babiš jednat o unijním rozpočtu u stolu, kde budou všichni premiéři zemí Evropské unie vědět, že je ve střetu zájmů?“ ptá se na Twitteru poslanec Evropského parlamentu Miroslav Poche. 

01.prosince 2018 v 09:10, příspěvek archivován: 01.prosince 2018 v 09:17

Jak uz jsem zminoval minuly tyden na vyborech @Europarl_CZ. Jak muze @AndrejBabis jednat o unijnim rozpoctu u stolu, kde budou vschini premieri zemi #EU vedet, ze je ve stretu zajmu? https://t.co/8OEvkIKFX0

„Je ostuda a obrovské selhání, že orgány našeho státu se nejsou sto dobrat pravdy a musí nám ji odhalit až Evropská komise. Teď jde o hodně peněz, o které naše země přijde,“ napsal na Twitter europoslanec Luděk Niedermayer. 

01.prosince 2018 v 09:05, příspěvek archivován: 01.prosince 2018 v 09:24

Je ostuda a obrovské selhání, že orgány našeho státu se nejsou sto dobrat pravdy a musí nám ji odhalit až EK. Teď jde o hodně peněz, o které naše země přijde a musí je po AGF vyžadovat, a o to, jak se k tomu @AndrejBabis postaví. #stretzajmu https://t.co/CUzUowHHSV @Aktualnecz

„Právní experti Evropské komise dali za pravdu pirátskému analytickému týmu: Andrej Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert získával dotace protiprávně. Česko bude dle právního rozboru vyzváno, aby prostředky vrátila,“ tvrdí lídr Pirátů Ivan Bartoš. V pondělí vyzve příslušné české úřady, aby se zabývaly údajným střetem zájmů premiéra Babiše a ministra zemědělství Tomana (ČSSD).

01.prosince 2018 v 09:22, příspěvek archivován: 01.prosince 2018 v 09:28

Právní experti Evropské komise dali za pravdu pirátskému analytickému týmu: Andrej Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert získával dotace protiprávně. ČR bude dle právního rozboru vyzvána, aby prostředky vrátila. Neříkali jsme to? :/ Ministerstva by se měla situací vážně zabývat.

„Vždy je špatně, když země řeší problémy premiéra, místo aby premiér řešil problémy země. Pokud i právní analýza Komise říká, že je Babiš ve střetu zájmu, pak je to vážný problém. Dobrý politik má myslet na svou zemi, pokud ji střetem zájmu ohrožuje má z takové pozice odejít,“ myslí si Marian Jurečka, místopředseda KDU-ČSL. 

01.prosince 2018 v 10:31, příspěvek archivován: 01.prosince 2018 v 11:25

Vždy je špatně, když země řeší problémy premiéra, místo aby premiér řešil problémy země. Pokud i právní analýza EK říká, že je A. Babiš ve střetu zájmu, pak je to vážný problém. Dobrý politik má myslet na svou zemi, pokud ji střetem zájmu ohrožuje má z takové pozice odejít.

Chceme my všichni zaplatit za Babiše 2 miliardy ze své kapsy? Zvládne to i tentokrát s heslem „Je to kampááň!!?“ glosuje na svém Twitteru slova premiéra Strana zelených. 

01.prosince 2018 v 11:20, příspěvek archivován: 01.prosince 2018 v 11:32

Zelení v Evropském parlamentu - skvělá práce!! A nyní zbývá vyřešit si to tady u nás. Zvládne to i tentokrát s heslem "Je to kampááň!!"?? Chceme my všichni zaplatit za Babiše 2 miliardy ze své kapsy? https://t.co/ucWJueUhUo

Podle právního posudku je Babiš v situaci, kterou lze označit za střet zájmů, protože veřejní činitelé a politici by neměli čerpat z unijních fondů, které v posledku kontrolují.

Úředníci Evropské komise údajně vyšetřují i desítky milionů dalších dotací udělených Agrofertu od roku 2013. Komise, která dohlíží na udělování dotací zemědělcům a chudším regionům, začala vyšetřovat Agrofert po tvrzení protikorupčních aktivistů, že mají důkazy o tom, že Babiš je nadále vlastníkem Agrofertu a příjemcem souvisejících výhod, což je v rozporu s českým i unijním právem. 

Právníci zkoumali, zda Babiš porušil předpis z letošního roku týkající se evropských fondů. Jejich právní názor však naznačuje, že Babiš možná byl ve střetu zájmů už jako ministr financí podle starších finančních pravidel EU.

Belgický europoslanec za Zelené a člen výboru pro kontrolu rozpočtu Bart Staes řekl, že Babiš by se měl buď oprostit od všech vazeb na Agrofert, nebo odstoupit. „Teď nastal čas, aby komise konala,“ Politik, který působí ve výboru pro kontrolu rozpočtu 19 let a tvrdí, že podobný případ, který by se týkal vrcholného politika země EU, ještě nezažil.

Babiš v e-mailu zaslaném britskému deníku označil analýzu EU za lži a obvinil protikorupční organizaci Transparency International, která u Evropské komise podala příslušný podnět, z „šíření nesmyslů“.

„Šach-mat pro miliardové evropské dotace pro Agrofert a Andreje Babiše,“ reagovala na sociálních sítích organizace Transparency International. 

01.prosince 2018 v 10:40, příspěvek archivován: 01.prosince 2018 v 10:52

Šach-mat pro miliardové EU dotace pro Agrofert a @AndrejBabis. TI podala podnět Evropské komisi naprosto oprávněně píší evropská média, peníze se budou vracet, střet zájmů musí předseda vlády vyřešit. Podpořit nás můžete na https://t.co/AMbMZmgPLw https://t.co/j1PoggIAEg

V pátek městský úřad v Černošicích zahájil správní řízení s Babišem kvůli podezření ze spáchání přestupku proti českému zákonu o střetu zájmů. Babiš podle informací na webových stránkách radnice čelí podezření, že stále ovládá média spadající dříve pod Agrofert. Podnět odeslala v srpnu na černošický úřad Transparency International. Podle ní Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

Podle deníku Le Monde právní služba Evropské komise vypracovala svou zprávu z 19. listopadu v reakci na žádost Generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku, podle něhož Babiš patrně sám ovládá dva svěřenské fondy, do nichž převedl části společností Agrofert a Agrofert Group.

Ve zprávě právní služby Evropské komise podle listu Le Monde stojí, že firmy spadající pod Agrofert Group čerpaly v roce 2013 z evropských strukturálních fondů přibližně 42 milionů eur a loni 82 milionů eur.

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku

Babiš komentuje v Poslanecké sněmovně kauzu Čapí hnízdo (březen 2016):

23. března 2016

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:46

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Čečenský ministr skončil v dagestánském vězení. Vzápětí ho osvobodilo komando

19. dubna 2024  8:42

Za řízení v opilosti byl zadržen v Dagestánu čečenský ministr pro mimořádné situace Alichan...

Soud hlídá policie, vstup je na kartičku. Začne jednání s aktivistou Zítkem

19. dubna 2024  8:31

Budovu Okresního soudu v Chomutově, před kterým má dnes stanou aktivista Pavel Zítko kvůli šíření...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér. Ukrajina se přihlásila k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  8:22

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...