„Máme zde zástupce i ze Slovenska či z Čech. Soutěží se hned v několika kategoriích a stejně jako na každém koštu odborná porota hodnotí jednotlivé výtvory a na konci pak vyhlašujeme vítěze. Letošní zajímavostí je přítomnost zástupců takzvaných hledačů pokladů, kteří sbírají různé pozůstatky a kousky z válečných konfliktů,“ sdělil za pořadatelský Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště Pavel Šupka.

Čtenáři Slováckého deníku nakonec vánočnímu stromu na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti vybrali jméno "Světluška".
Světluška rozsvítila Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti

Na výstavě nechyběl ani dvaašedesátiletý Vladimír Milis, který s modelářstvím začínal už na konci šedesátých let.

„Od té doby razantně vzrostla náročnost jednotlivých modelů, ale i možnosti, do jak velkého detailu je lze poskládat. Samozřejmě tu existují i lehčí stavebnice pro děti nebo víkendové skládačky. U běžných replik však počet dílů na jejich složení vzrostl až pětinásobně,“ vzpomínal na své začátky Vladimír Milis.

Dveře do světa modelářství mu tehdy otevřela sériově vyráběná zmenšenina letounu L-29.

„Díky ní jsem se začal o modely opravdu zajímat. Sám navíc pracuji v oboru letectví, takže to, co vidím v práci v reálné velikosti, si potom skládám doma. Mým největším projektem je nyní MIG 14, na němž pracuji už šest let. Věřím, že příští košt jej budu moct už představit,“ doufal Vladimír Milis.

Slavnostní odhalení pamětní lavičky se sochou Jana Antonína Bati na břehu řeky Moravy v Uherském Hradišti.
Odhalili sochu J. A. Bati sedícího na břehu Moravy