Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vědci objevili v Tišnově zbytky neznámé cesty z 12. století

Věda

  5:10
TIŠNOV - „Dosud neznámou cestu, která vznikla pravděpodobně ve 12. až 13. století, objevili archeologové z Ústavu archeologické památkové péče při průzkumu v Tišnově,“ řekl vedoucí průzkumu Michal Přichystal.

Archeologie (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Archeologové zbytky cesty našli při průzkumu na staveništi budoucího polyfunkčního domu v ulici Moukova. „Vůbec jsme netušili, že tudy cesta procházela, na nejstarších mapových a obrazových dokladech byly v těchto místech jen louky sloužící pro pastvu. Její existenci nenaznačovalo ani uliční schéma Tišnova,“ uvedl Přichystal.

Mezi nejcitovanějšími vědci je 12 badatelů působících v Česku

Archeologové zjistili, že podmáčený břeh byl upravený vodorovnými vrstvami klád či jejich dílů, prken a nakonec menších větví. Určení datace zatím posloužily zlomky keramických nádob, které spadají do 12. až 13. století, tedy do doby kolem nejstarší historické zmínky o Tišnově.

„Pro nás je nejcennější, že se díky zakonzervování náplavami zachovaly organické materiály jako dřevo a kůže, ale i listí nebo pyly, které po vyhodnocení odborníky mohou poskytnout řadu informací o přírodním prostředí té doby,“ řekl vedoucí výzkumu. Dodal, že na přesnou dataci pomocí dendrochronologie ještě archeologové čekají.

Autor:
Témata: Tišnov, průzkum