Hlavní obsah

Nejen klasický Jaguar, i Aston může být elektromobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte-li historický Aston Martin, ale radši jezdíte na elektřinu než na benzin, můžete si nechat svůj vůz přestavět přímo u značky. Podle automobilky je tento nápad i obranou proti možným zákazům vjezdu konvenčních aut, z nichž by veterány nebyly vyňaty. Veškeré změny jsou vratné.

Foto: Aston Martin 2x

Že je tento Aston Martin DB6 Volante přestavěný na elektřinu, poznáte jen podle toho, že k němu vede kabel nabíječky, ne hadice čerpacího stojanu.

Článek

„Jsme si dobře vědomi environmentálních a sociálních tlaků, které hrozí omezením používání klasických aut v budoucnosti,” uvádí Andy Palmer, šéf automobilky Aston Martin, která nikoliv nepodobně Jaguaru E-Type Zero začne od příštího roku zákazníkům nabízet konverze klasických Astonů na elektromobily. [celá zpráva]

Důvod je jednoduchý – pokud vstoupí v platnost zákazy vjezdů konvenčních aut do center některých měst a pokud z těchto zákazů nebudou vyňata historická vozidla, hrozilo by jim, že zůstanou jen nehybnými muzejními exponáty.

Foto: Aston Martin

V kabině zůstává původní palivoměr, teploměr vody i otáčkoměr.

Aston Martin tedy majitelům veteránů této značky nabízí „kazetovou” přestavbu na elektromobily. „Kazetovou” proto, že elektrické pohonné ústrojí lze později opět vyjmout a do vozu vrátit původní motor a převodovku.

Model DB6 Volante z roku 1970 na snímcích je prvním takto přestavěným kouskem. Elektrické pohonné ústrojí je uloženo na původních silentblocích motoru a převodovky. Jaká je kapacita jeho baterií či jízdní dynamika, automobilka nezveřejnila stejně jako cenu konverze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám