Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hloupá překážka: chybí jednotný systém dobíjení elektromobilů

Elektromobilita je hlavně z pohledu evropských úředníků prezentována jako jediná správná cesta automobilového průmyslu. Používání elektromobilů ovšem brání nejen vysoké ceny aut, ale i některé vysloveně hloupé překážky. Třeba dobíjení na veřejných stanicích je podstatně komplikovanější než u normálních benzinek.

Kia Soul EV | foto: Martin Mičánekpro iDNES.cz

Dochází vám benzin nebo nafta, tak zastavíte u čerpací stanice, natankujete, kolik potřebujete, a u pokladny zaplatíte – buď penězi, nebo kartou, ať už tou bankovní, či palivovou typu DKV a CCS. Jen výjimečně narazíte na stanici, která nenabízí všechny tyto možnosti.

U elektromobilů je to ovšem jinak. Abyste mohli podobně využívat celou síť veřejných nabíjecích stanic, museli byste si stáhnout speciální aplikaci, registrovat se u několika provozovatelů nebo u sebe nosit pár čipů na „otevření“ stanice. Jakkoli nějaké pokusy o sjednocení celého systému probíhají, zatím je stanic tak málo, že chybí větší vůle k jednání. Na elektromobilitu není pořádně připraven ani zákon o pohonných hmotách.

178 stanic na celou ČR

Letošní prodeje elektromobilů v Česku budou proti roku 2017 zhruba dvojnásobné, což v praxi znamená zhruba 500 aut. Velmi pomalu roste i počet veřejných dobíjecích stanic. Stát plánuje v následujících letech vyhlásit celou řadu dotačních výzev na podporu alternativních paliv, v rámci kterých by se mělo rozdělit až 1,2 miliardy korun. Velká část bude přitom určena právě na výstavbu dobíjecích stanic, aby jich do roku 2020 bylo kolem 1300. Ale realita je zatím taková, že v půlce listopadu bylo v ČR podle údajů ministerstva dopravy pouze 178 veřejných dobíjecích stanic.

Nabíjení elektromobilu Renault Twizy

Jednotný systém pro platbu za nabíjení však chybí. Provozovatelé se do toho logicky nehrnou (je lepší udržet zákazníky na svých stanicích) a stát v této věci zatím žádné rozhodnutí neudělal. Nejspíš hlavně proto, že elektromobilita je v kompetenci několika ministerstev. Tématem „roamingu“ neboli „uživatelsky přívětivého řešení, které umožní zákazníkovi dobíjení u stanic různých provozovatelů na základě nediskriminačního přístupu“ se sice zabýval Akční plán o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR do roku 2025, ale konkrétní úkoly z toho pro nikoho nevyplynuly.

Tématu se nějakým způsobem věnují ministerstva životního prostředí, dopravy a průmyslu a obchodu. Za přípravu a realizaci tzv. Národního akčního plánu čisté mobility je zodpovědné posledně jmenované ministerstvo. Jeho mluvčí Milan Řepka iDNES.cz poněkud obecně řekl: „V rámci analýzy bylo téma strukturováno do několika dílčích oblastí, z nichž některé nevyžadují specifické řešení (týká se zejména technických standardů dobíjecích stanic a komunikačních protokolů), u jiných oblastí je regulatorní prostředí dostatečné, jen je potřeba zajistit jejich naplnění (jednorázové platby), ale jiné oblasti vyžadují úpravu existujícího stavu (týká se zejména statických a dynamických dat o dobíjecích stanicích, sdílení těchto dat a jejich zpřístupnění veřejnosti, které může vyžadovat úpravy právního rámce v zákoně o pohonných hmotách), případně se jedná o téma, které dosud není v ČR řešeno a vyžaduje hlubší analýzu (problematika organizování trhu).“

Zdeněk Neusar z ministerstva dopravy byl konkrétnější: „Pokud jde o otázku jednotného přístupu a platby za dobíjení, již dnes je v zákoně o pohonných hmotách, který mj. zahrnuje elektrickou energii mezi alternativní paliva a stanoví základní podmínky pro provozování dobíjecích stanic, stanovena povinnost pro provozovatele dobíjecích stanic nabízet službu tzv. ad-hoc dobíjení, tedy dobíjení i v situaci, kdy dotyčný elektromobilista nemá s dotyčným provozovatelem dobíjecí stanice uzavřenou žádnou smlouvu o poskytování dobíjecích služeb. Zákon však nestanoví žádné další podmínky, jaká by měla být cena za tuto službu. Často je tak tato služba dražší než když má uživatel elektrického vozidla uzavřenou smlouvu o poskytování služby. Z dlouhodobého hlediska je samozřejmě třeba se tématem zabývat a ministerstvo dopravy se těmto diskuzím nebrání. Nicméně hlavní odpovědnost by měla být na ministerstvu průmyslu a obchodu, které je i gestorem rovněž za zmiňovaný zákon o pohonných hmotách.“

Kia Soul EV
Kia Soul EV

Dlouhá cesta

Česká republika v tom není sama. S výjimkou několika zemí, jako jsou Nizozemsko či Francie, nemá většina zemí Evropské unie jednotný systém dobíjení vyřešený. Dá se proto očekávat nějaká iniciativa v tomto směru, podle ministerstva průmyslu se například chystá veřejná konzultace Evropské komise k této věci. K tomu, aby si uživatelé elektrických vozidel měli možnost na jedné dobíjecí stanici vybírat mezi více poskytovateli služby dobíjení, případně si mohli dobít vozidlo na kterékoliv stanici a za podmínek, které mají nastaveny u „svého“ poskytovatele služby na základě dlouhodobé smlouvy, vede ještě zjevně dlouhá cesta.

„Předpokládáme, že bude i v zájmu provozovatelů stanic toto řešit, protože pokud uživatelé elektrických vozidel s touto službou nebudou spokojení, bude to poškozovat elektromobilitu jako celek,“ doplňuje Zdeněk Neusar z ministerstva dopravy. „V první řadě tak může docházet k uzavírání dobrovolných dohod mezi jednotlivými provozovateli dobíjecích stanic, že si budou vzájemně uznávat příslušné „zákaznické karty“. Pokud by toto řešení nevedlo k cíli, lze předpokládat, že bude přikročeno k nějakému regulačnímu opatření.“

Kdekoli, ale dráž

Provozovatelé jednotlivých dobíjecích stanic neberou zatím vytvoření nějakého jednotného systému jako svůj prioritní úkol a je to logické. „Jednání probíhají,“ je nejčastější odpověď. Člověk tedy musí mít registraci a čip od konkrétního provozovatele, aby si mohl dobít auto tím nejjednodušším způsobem. Ale existují aspoň systémy, jak dobít i bez příslušné karty nebo čipu.

„Čerpání energie v síti veřejných dobíjecích stanic ČEZ je možné buď pro stálé zákazníky vlastnící unikátní RFID čip a platící paušální platby za časové období, nebo pro klienty preferující okamžité uhrazení přímé platby za jednorázový odběr. V druhém případě je možné částku za odběr uhradit pomocí platební karty, s využitím nástrojů mobilní aplikace Polyfazer Direct,“ říká Martin Schreier z ČEZu.

Elektromobil Jaguar I-Pace

Podobně Pražská energetika od září letošního roku umožňuje dobíjení elektroaut na svých dobíjecích stanicích prakticky komukoli pomocí QR kódu. Uživatel čtečkou v chytrém mobilu načte kód, otevře se mu příslušná internetová stránka, kde zatrhne dobu, po kterou chce nabíjet, a je přesměrován na platební bránu ČSOB. Takový zákazník však platí vyšší cenu než klient PRE. Mluvčí PRE Petr Holubec však upozorňuje na důležitou věc: „Mimochodem není v ČR ani stanoveno, kdo je za vybudování infrastruktury pro elektromobilitu ve státě vlastně odpovědný. Stát to nechává na volné soutěži, energetické firmy hozenou rukavici sice zvedly, ale není to jejich hlavní byznys, nechytají se toho ani dosud výhradně ‚petrolejářské‘ společnosti, ani prodejci či výrobci aut. Energetické firmy a alespoň my v PRE to děláme z vlastní vůle. Jenže čas od času jsme veřejností či automobilkami zmiňováni, jako že se dostatečně o infrastrukturu pro elektromobiltu nestaráme, že ČR či Praha zaostávají atp. Aktivity v oblasti elektromobility kritizuje i veřejnost, která by raději viděla snížení ceny elektřiny než investice do elektromobility. Přesto se vyhlášených výběrových řízení na páteřní síť dobíjecích stanic v ČR i například na infrastrukturu rychlodobíječek v Praze hlásíme, jsme úspěšní a navzdory finančním prostředkům do těchto tendrů vloženým budeme za nemalé finance ze svého tyto sítě budovat. A tak je třeba mít vyřešené i to ‚univerzální‘ přihlášení a placení, protože jinak by to postrádalo smysl.“

Autoři:


Vše o elektromobilech a nové éře automobilismu, světových trendech v této oblasti a měnící se legislativě. Prohlédněte si nejnovější modely elektromobilů a podívejte se, jak dopadly v testovacích jízdách redaktora Technetu, Václava Nývlta, který za volanty aut do zásuvky objevuje krásy i strasti elektromobility.

Tesla Y má páté narozeniny. Je nejprodávanějším elektromobilem v historii

Tesla Model Y Performance

VIDEO Americký výrobce elektromobilů Tesla, v jehož čele stojí miliardář Elon Musk, patří k světovým...

Škoda představila malý elektromobil jménem Epiq. Cenu dostane k 600 tisícům

Koncept malého elektrického SUV Škoda Epiq

VIDEO Automobilka Škoda loni téměř ztrojnásobila provozní zisk na 1,77 miliardy eur. Značka při oznámení...

Fisker je v potížích. Pomůže injekce Nissanu na svět ferrari pick-upů?

Alaska sdílí architekturu FT31 s SUV Ocean a Henry Fisker o něm mluví jako o...

VIDEO Ani druhý pokus dánského designéra Henrika Fiskera o vlastní automobilku se nevyvíjí příliš dobře....

Soumrak výroby aut v Evropě. Čína v továrně Fiatu, tu po fordech nikdo nechce

Leapmotor má být v Evropě nízkonákladovou značkou, která se má zaměřit výhradně...

VIDEO Italsko-francouzskou rozmíšku v koncernu Stellantis má vyřešit předhozená kost v podobě výroby...

Nizozemsko může dobíjet elektromobily, nebo domácnosti. Obojí ne, síť nestačí

Nizozemská elektrická síť kapacitně nestíhá, když se dobíjí stávajících 450...

Kapacita elektrické sítě v Nizozemsku nestačí balancovat elektromobilitu. Omezení provozu veřejných...

Airbus evropských automobilek jako poslední šance čelit čínské invazi

Renault Twingo je postavený na novém elektrickém základě, ale jeho karoserie...

VIDEO Víte, jak vznikl Airbus? Dnes jeden ze dvou největších světových výrobců civilních dopravních...

Loni se ve světě poprvé prodalo přes deset milionů elektroaut. V Česku 7 000

ilustrační snímek

VIDEO Ve světě se loni poprvé prodalo více než deset milionů elektromobilů, což znamená meziroční nárůst...

  • Nejčtenější

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S miniskútrem Tokio můžete bez řidičáku vyrazit na silnici i cyklostezku

18. dubna 2024

Vypadá jako motorka, ale motorka to není. I když se tak chová. To je elektroskútr ViaGo Tokio. K...

Sraz vytříbených bavoráků přivítal žraloka, botu i nejlepší M všech dob

17. dubna 2024

Rekordní. Tak se dá shrnout letošní setkání majitelů a příznivců vozů BMW divize M. Na trať...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kontroverze nové alfy. Smí Milano do Milána? A je zakázáno vyrábět ji v Polsku?

15. dubna 2024

Tak bizarní start kariéry umí autu nalinkovat jen Italové. Zní to jak komedie z pera nobelisty...

Tatra má nejmladšího šéfa vývoje v historii, třicetiletého veteránistu

23. dubna 2024

Od počátku března nově zastává pozici ředitele výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Jakub...

Šviháky lázeňské déšť nezastaví. Italové vyrazili na promenádu na kolonádu

23. dubna 2024

Už po pětadvacáté si dali italští frajeři sraz na kolonádě v Poděbradech. Tradiční sraz spojený s...

Autoatlas Itálie. Opel, ferrari a fordy vzdaly hold známým městům a místům

22. dubna 2024

Potomci Leonarda da Vinciho dali světu skvělé těstoviny, fantastická vína, skvostný parmazán,...

Cestovatelský speciál Harley-Davidson mění po padesáti letech tvář

22. dubna 2024

Úplně předělat legendární design, který se jen s minimálními změnami vyráběl víc než padesát let,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...