Vánoční výzdoba v Praze. Infografika.Zdroj: RedakcePražský deník oslovil patnáct největších městských částí a magistrát. Jednoznačně nejvyšší sumu zaplatí radnice Prahy 5. Jde o necelé dva miliony korun. Za tuto částku pořídila čtyři vánoční stromy a osvětlení hlavních ulic a náměstí.

„Chtěli bychom mít jako vstupní bránu do Prahy 5 osvětlené stromy od náměstí Kinských směrem na Arbesovo náměstí,“ uvedla Tereza Chládková z radnice Prahy 5.

Podobné finance vynaloží i pražský magistrát. Ten se stará o výzdobu nejfrekventovanějších míst ve městě. „Vítěz výběrového řízení nabídl nejnižší cenu 1 777 700 korun. Hlavní město zajišťuje osvětlení tradičně například na Mariánském náměstí, Masarykově nábřeží, Smetanově nábřeží, Dvořákově nábřeží, Václavském náměstí nebo v Pařížské,“ vyjmenoval mluvčí magistrátu Vít Hofman. Město také nechalo vyzdobit Evropskou třídu, která je vstupní branou do města pro turisty přijíždějící z letiště.

Vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí 2. prosince.
Do Prahy dorazí na konci roku až 700 tisíc lidí. Podívejte se na vánoční lákadlo

Přezkoumáme zakázky

Vyšší sumu než ostatní obvody zaplatí také první, šestá a osmá městská část. Většina radnic utratí za dekorace od 200 tisíc do půl milionu. V centrální městské části je to přibližně milion korun. Zakázku uzavřelo na základě soutěže ještě minulé vedení radnice.

První dáma Ivana Zemanová na Pražském hradě rozsvítila vánoční stromek.
Prahou už jezdí vánoční tramvaj. Stromek na Hradě rozsvítila první dáma Zemanová

„Malá Strana, Staré Město a celé historické centrum metropole si rozhodně zaslouží odpovídající výzdobu. Nicméně tyto zakázky z dřívějška určitě přezkoumáme a prověříme,“ pronesl radní Prahy 1 pro finance a zakázky Vladan Brož. Jednička nechala nazdobit šest vánočních stromů a některé hlavní ulice.

Šestku rozzáří šest set dekorací

Prahu 6 budou stát dekorace 975 tisíc korun. „Radnice za výzdobu za dva roky 2017 a 2018 zaplatí dohromady 1 950 700 korun. Náklady zahrnují také uskladnění výzdoby, repasi a tak dále. Sedmdesát procent výzdoby je v majetku městské části a zbylých 30 procent bude zápůjčka v rámci zakázky,“ sdělil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Obyvatelé šestky mohou v ulicích vidět přes 600 světelných dekorací.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí.
V Praze se slavnostně rozsvítil vánoční strom. Ale až na třetí pokus

Mezi obvody s vyššími náklady na výzdobu patří také Praha 4 a 10. Ty zaplatí shodně 600 tisíc korun. Naopak nejnižší vynaloženou částkou se pochlubila radnice třinácté městské části. Ta má ozdoby vlastní a jejich provoz vyjde podle mluvčí Evy Libigerové na 25 tisíc korun.

Své dekorace má například i Praha 14 a 7. „Výzdoba a osvětlení dvou vánočních stromů a vybraných ulic, včetně energií, vyjde městskou část na maximálně 290 tisíc korun. Do nákladů je započítána i jejich údržba a opravy poškozených prvků,“ sdělil mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Příprava vánočních trhů a vánočního stromu na Staroměstském náměstí 28.listopadu.
Vánoční trhy v metropoli se nechaly inspirovat pohádkou o Popelce

Devítka bez světélek

Naprostou výjimkou je devátá městská část, která jako jediná světelnou ani jinou výzdobu vůbec mít nebude. „Praha 9 ani letos neinstaluje vánoční výzdobu v ulicích. Zaměřuje se na organizování kulturních a společenských vánočních akcí nebo na jejich organizování spolupracuje. Celkem v letošním roce za vánoční akce zaplatí 430 tisíc korun,“ informovala mluvčí úřadu Marie Kurková.

V některých částech města zářily dekorace už v posledním listopadovém týdnu, v těch zbývajících se rozsvítily se začátkem adventu. V provozu budou všude shodně do Tří králů.

Balení vánočních stromků pro převoz do firmy Zafido na plantáži v obci Konětopy ve Středních Čechách.
Vánoce přes internet? V Praze můžete nakoupit online stromeček i kapra