Lubo Smid z STRV: Jak jsme se stali prvním vývojářským studiem, které kdy pracovalo se seznamkou Tinder

0Zobrazit komentáře

CEO české vývojářské společnosti STRV Lubo Smid popisuje, jak se jeho společnost stala vývojářem aplikací pro celosvětově populární seznamku Tinder. Dnes se již etablovala na americkém trhu, kde i díky kontaktům a referencím z Tinderu získává nové klienty. Přitom na začátku šéfové populární seznamky nechtěli o tom, že by pro ně pracovali externí vývojáři, vůbec slyšet. STRV je ale nakonec dokázalo přesvědčit.

Na cestě k americkým klientům jsme se v roce 2015 několikrát přes naši síť kontaktů, které jsme si v USA vybudovali, potkali se zakladatelem Tinderu Seanem Radem, jenž se jako mentor a investor pohyboval kolem několika startupů, kam nás doporučil. Dnes jsou z toho několikaleté spolupráce především s investiční platformou Rich Uncles a aplikací AllVoices, která stojí proti sexuálnímu obtěžování.

Je fér přiznat, že jsme vždy toužili po větších a významnějších klientech, takových, kteří mají zvučné jméno i mimo technologický svět. Získat nedostupný Tinder, který vždy upřednostňoval vlastní vývoj před externími partnery, bylo lákadlo. Když si Sean Rad na Web Summitu, jedné z největších technologických konferencí v Evropě, v Dublinu ke konci roku 2015 posteskl, že by rádi vyvinuli aplikaci pro Apple TV, ale nemají dostatek kapacit, rozhodli jsme se hozenou rukavici zvednout.

Nejdříve nám Sean domluvil schůzku s jedním z dalších spoluzakladatelů Tinderu, Jonathanem Badeenem, který se staral o řízení produktových rozhodnutí. Jonathan nám popsal jejich plány a představy o tom, jak by taková aplikace měla vypadat a jak by rádi přinesli seznamovací platformu do obývacích pokojů, aby bylo možné výběr ideálního partnera sdílet s přáteli.

lubopavel

Zleva: Lubo Smid a Pavel Zeifart spolu se spoluzakladatelem Tinderu Seanem Radem

S těmito informacemi jsme se rozhodli vzít osud do vlastních rukou, a místo abychom dále cokoli domlouvali, rozhodli jsme se aplikaci vytvořit na vlastní pěst a poté ji Tinderu odprezentovat. Necelé dva měsíce po první schůzce jsme se s hotovým MVP vydali do kanceláří Tinderu v kalifornském West Hollywoodu. Trefili jsme se a příjemně překvapili. Nikdo nečekal, že v tak krátkém čase vyvineme funkční aplikaci.

První studio zvenčí

Čekalo nás ale ještě několik překážek. Tou nejbližší byl tehdejší CTO Tinderu Ryan Ogle, který byl zásadně proti zapojování lidí a firem mimo vlastní in-house tým. Když jsme ale Ryanovi ukázali demo naší aplikace, řekl jen „Damn, this is good“ („Sakra, tohle je dobrý“). A bylo. Na naši prezentaci se začali sbíhat lidé z celé kanceláře, dokud úplně nezaplnili zasedačku. Na konci prezentace jsme byli prvním externím vývojářským studiem, které kdy pracovalo s Tinderem.

Aplikace pro Apple TV spatřila světlo světa koncem roku 2016. Tehdy jsme ještě nemohli říct, že jsme se na aplikaci významně podíleli. Zajímavé je, že jsme dnes již bývalého CTO přesvědčili natolik, že se rozhodl využít našeho týmu při budování dalších nových produktů v rámci nového startup Arimus kolem bývalých klíčových lidí z Tinderu. Právě Arimus je tak dnes naším klientem. Ryan byl také v loňském roce hostem našich Silicon Valley Insights a měl možnost navštívit náš tým v Praze i v Brně.

strvtinder

Webová verze Tinderu

„V kancelářích Tinderu jsem strávil celkově tři měsíce, během této doby jsem se podílel na vývoji webové aplikace Tinder Online. Byli jsme součástí interního webového týmu, který právě vznikal pro potřeby tohoto projektu. Bylo zajímavé zažít fungování firmy světového formátu na vlastní kůži, poznat jejich týmy, zúčastnit se několika teambuildingových akcí, najít nové kamarády, se kterými jsme stále v kontaktu, a poznat částečně život v Los Angeles,“ říká frontend a backend vývojář v STRV Adam Vresky.

taxify-praha2

Přečtěte si takéTaxify už nesmí s řidiči bez licence jezdit ani v Praze, rozhodl soud. Provoz estonský startup nepřerušíTaxify už nesmí s řidiči bez licence jezdit ani v Praze, rozhodl soud. Provoz estonský startup nepřeruší

I po vydání aplikace Tinder pro Apple TV jsme to nejzajímavější měli stále před sebou – začali jsme pracovat na desktopové verzi seznamky. Ta vyšla na konci dubna 2017. Na začátku jejího vývoje jsme pro hladký průběh projektu vyslali čtyři naše vývojáře přímo do kanceláří Tinderu, kde se společně s týmem podíleli na vývoji webu Tinder Online.

0179-SIV-tinder-0179

Ryan Ogle a Lubo Smid

Cílem bylo samozřejmě umožnit swipování na počítačích, hnacím motorem projektu bylo ale posílení Tinderu na trzích s pomalejším internetovým připojením a méně výkonnými smartphony, na což nebyly mobilní aplikace stavěny. Co víme, povedlo se to – ačkoli Tinder čísla nikdy nekomentuje a nemůžeme je komentovat ani my.

Hlavně se nebát

„Největším highlightem celé spolupráce pro mě je, že jsme se stali součástí veškerého plánování. Spousta našich nápadů se dostala do výsledné aplikace, což považuji za velký úspěch. I po lidské stránce byla spolupráce s Tinderem skvělá, mají přátelský kolektiv a s mnoha lidmi z týmu jsme dodnes v kontaktu. A nejenom proto, že jsme měli možnost být na jejich firemním vánočním večírku, to hodnotím jako jednu z nejzajímavějších pracovních příležitostí ve svém životě, “ doplňuje k celé zkušenosti Danny Kijkov, týmový lídr frontendového vývoje STRV.

Rádi vzpomínáme na tu dětinskou radost, kdy jsme ještě ve Slovanském domě finalizovali MVP aplikace pro Apple TV a chystali se na prezentaci v Tinderu. Nevěděli jsme, jak to dopadne, ale dnes bychom to udělali znovu. Pravdou je, že možnost dát Tinder mezi naše reference a vybudovat tak dobré vztahy s celým co-founding týmem nám výrazně otevírá dveře na nových projektech. Poučení z toho tak plyne jediné – nebát se i za cenu neúspěchu zkoušet na první pohled bláznivé věci.

tinderonline

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

STRV

STRV je česká technologická společnost zaměřující se na vývoj softwarových…

Klíčoví lidé

lubo-smid3

Lubo Smid

CEO