Začíná advent, pro někoho je to čas rozjímání a dobročinnosti, pro druhé stresuplné a uběhané čtyři neděle. Ať tak či onak, prosinec patří k nejkrásnějším částem roku. Města, uličky i náměstí se obléknou do vánočního kabátu a zaplní se třpytivými světélky, vůněmi a koledami. K adventu totiž patří tradiční trhy a jarmarky.

Hradec Králové

Vánoční trhy odstartovaly tradičně na Masarykově náměstí v neděli 2. prosince slavnostním rozsvícením vánočního stromu. Další se budou konat před budovou Pedagogické fakulty nebo v Novém Adalbertinu od 7. prosince.

Vánoční trhy v Drážďanech.
Vánoční trhy za hranicemi. Kam se vydat po Evropě za sváteční atmosférou?

„Loňské vánoční trhy na Masarykově náměstí navštívilo úctyhodných 25 tisíc lidí. A i letos se chystá parádní vánoční nadílka,“ láká k účastí na tradičních jarmarcích Petr Vinklář, tiskový mluvčí kanceláře primátora.

Pokud jste s nákupem dárků ještě nezačali, tak se nechte inspirovat v jednom ze 75 stánků, kde vás čekají například vánoční ozdoby, svíčky, keramika, ubrusy, zvonečky nebo rolničky. Mlsné jazýčky pak ocení grilované kýty, halušky, nudle, klobásy, koblížky, medovinu, dětský punč, teplé koktejly a mnoho dalších dobrot.

Ve městě se v předvánočním čase koná celá řada akcí. V pátek 7. prosince od 20.00 se na Masarykově náměstí představí držitelka Ceny Anděl 2009 Naďa Válová, v sobotu 8. prosince od 16.00 na vás čeká Adventní program Českého rozhlasu Hradec Králové – vystoupí Kamila Nývltová, Laďa Kerndl, Jitka Zelenková a Sboreček Jiráskova gymnázia Náchod. V neděli 16. prosince se představí žesťový kvintet Martina Berdycha. Vánoční program poté vyvrcholí 25. prosince koncertem Jaroslava Svěceného a Václava Uhlíře.

Znojmo

Na Masarykově náměstí se tyčí zhruba 13metrový velikán, na Horním náměstí pak šestimetrový kousek. Letošní vánoční smrky daroval Znojmu městys Višňové a slavnostně se rozsvítily v neděli 2. prosince.  „Hlavní dění Znojemského adventu se i letos bude soustřeďovat na Masarykovo náměstí, kde na vás čekají stánky s horkými nápoji a občerstvením, ale také s nejrůznějšími suvenýry a dárky. Budou otevřené až do 23. prosince,“ uvádí Zuzana Pastrňáková, tisková mluvčí Městského úřadu Znojmo.

Skiareál Klínovec
Na Klínovci otevřou první sjezdovku. Lyžuje se už v Krkonoších a Jeseníkách

V průběhu adventu se návštěvníci trhů mohou zaposlouchat například do vánočního koncertu Jazzy Talking, pěveckého sdružení Vítězslava Nováka nebo brněnské vokální skupiny Megafon. Příznivci filmového plátna se už určitě těší na oblíbené zimní kino.

Letošní novinkou je velkoformátová fotostěna s motivem obrazu Josefa Lady na Masarykově náměstí, kde nechybí ani dřevěný betlém v životní velikosti. A komu je to stále málo, ať si nenechá ujít tradiční průvod rakouských čertů – Perchtenlauf. Démoni, čerchmanti, raraši a rohatí rozjedou pekelnou podívanou v pátek 15. prosince od 18.00.

Olomouc

Ve městě tvarůžků se slavnostním rozsvícením neotáleli a již od 23. listopadu mají náměstí ozářené zhruba 20metrovou douglaskou. „V Olomouci už mnoho let využíváme systém, kdy městu nabídnou strom, který by musel být z nějakého důvodu pokácen, sami majitelé,“ poukazuje na šetrný přístup Radka Štědrá, tisková mluvčí Magistrátu města Olomouce.

Každoročně přijede na zdejší vánoční trhy několik desítek tisíc návštěvníků ze všech koutů naší vlasti, ale i ze zahraničí. Loňských trhů se podle odhadů zúčastnilo zhruba 35 tisíc lidí. „Vánoční trhy mají několik atraktivních prvků. Patří k nim například veřejné kluziště na Dolním náměstí, Ježíškova dílna a Ježíškova pošta či třeba historický kolotoč. Letošní novinkou budou pohádkové světelné stromy na Horním náměstí,“ vyjmenovává adventní nadílku Štědrá.

Ilustrační foto.
Novinky v Orlických horách? Turisty čeká delší lyžování i nové ceníky

Trhy jsou doprovázené bohatým hudebním a společenským programem, jako jsou třeba Mikulášská nadílka, Mikulášský ohňostroj nebo Česko zpívá koledy. V sobotu 8. prosince vystoupí Yvetta Blanarovičová a následující sobotu se můžete těšit na Viléma Čoka se skupinou. Na Štědrý večer ve 22 hodin se na Horním náměstí odehraje půlnoční mše pod širým nebem.

Zlín

I slavnostní rozsvícení zlínského stromu se uskutečnilo za účasti zvonkového orchestru tvořeného všemi lidmi, kteří si s sebou přinesou zvoneček, první adventní neděli 2. prosince. Letos se lidé mohou těšit na tradiční jarmark, který bude zahájen v sobotu 8. prosince a nabídne spoustu dobrého jídla, pití i krásné řemeslné výrobky.

A na návštěvníky čeká také bohatý hudební program. Během tří týdnů na pódiu vystoupí například Vašo Patejdl, Gipsy CZ, David Kraus nebo Marek Ztracený. Kromě velkého pódia se letos bude nově hrát každé odpoledne taky v útulné vánoční stodole.

Ilustrační foto
Mobilní průvodce. Běžkařům v Jeseníkách a Beskydech poslouží nová aplikace

Každou sobotu si děti mohou přijít vytvořit krásné vánoční dekorace do tvořivých dílniček. „V sobotu 15. prosince budou na náměstí vznikat krásné ledové sochy a děti si vyzkoušejí vytesat něco z ledu,“ odtajňuje část programu Alena Zámečníková, marketingová manažerka Agentury Velryba, jež má na starosti organizaci trhu na náměstí Míru.

Poslední předvánoční sobotu si bude možné z náměstí odnést Betlémské světlo. Po celou dobu bude na náměstí fotostezka „Letem vánočním světem“, kde se lidé mohou nejen vyfotit, ale také se dozvědí o různých světových tradicích. Adventní program vyvrcholí v sobotu 22. prosince večerním koncertem The Backwards a následnou Vánoční Oldies Party.

Brno

Vánoční atmosféru sálá i celé Brno. K nejnavštěvovanějším tradičně patří trhy na Moravském náměstí a Zelném trhu, kde se vánoční strom rozsvítil již v pátek 23. listopadu. Letos na advent dohlíží 17metrový smrk a lidé korzují okolo 121 stánků s dárkovým a řemeslným zbožím a samozřejmě i dobrotami.

„U příležitosti 100letého výročí jsme symbolicky, přesně v den výročí 28. října, nechali odlít zvon. Ten nese kromě prvního českého znaku z počátku dvacátých let také jména všech prezidentů,“ dokresluje vánoční raritu Kateřina Dobešová z Úřadu městské části Brno-střed.

Pálavský anděl lásky v Dolních Věstonicích.
Vánoční dárek? Pálavský anděl lásky třímá hrozen a hledí ke kostelní věži

„Po dobu adventních trhů si na něj můžete zazvonit pro štěstí. Umístěn bude u Ježíškovy pošty. Navíc proběhne jeho dražba, vyvolávací cena je 1918 korun a výtěžek bude věnován na dobročinné účely.“

Velkou letošní novinkou adventu na „Moraváku“ je bílé vyhlídkové kolo o výšce 33 metrů. Nabídne nevšední pohled na adventní Brno a bude z něj vidět přes střechy domů až na náměstí Svobody, Špilberk, Petrov i vánočně vyzdobené ulice v centru.

Ani letos nebudou chybět velkokapacitní šapitó, centrální bar na kašně nebo slaměný betlém. Návštěvníci se také mohou těšit na vánoční tramvaj, jež bude projíždět centrem města. Ve všední dny bude jezdit od 16.00 do 21.00 hodin a o víkendech od 11.00 do 21.00.

O doprovodný kulturní program se postarají například Dřevěné divadlo, Divadlo Hysterie, Divadlo Koráb a Divadlo plyšového medvídka. Hudební program zajišťuje klub Stará pekárna, na pódiu vystoupí třeba Tomáš Kočko & Orchestr, Jerguš Oravec, Big band brněnské konzervatoře, Led Zeppelin revival a další, návštěvníci však nepřijdou ani o oblíbené rock´n rollové a swingové tančírny. Pro bruslaře je nachystáno Kluziště u Jošta, které bude v provozu do konce února.

Šumavský Churáňov
Zimní Šumavu si užijí i pěší turisté. Přečtěte si, kde budou udržované cesty