Opozice tlačí Dostálovou k odchodu

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) označila za nesmysl, že by v kauze kolem ministerstva a agentury CzechTourism mělo jít o dotační podvod.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) označila za nesmysl, že by v kauze kolem ministerstva a agentury CzechTourism mělo jít o dotační podvod. Zdroj: ČTK

Klára Dostálová
2
Fotogalerie

ODS, TOP 09 a STAN míní, že v minulosti odstupovali členové vlády i za méně závažná podezření. SPD vyzvala policii, aby vysvětlila, proč kauzu vyšetřuje tak dlouho.

Kvůli podezřelým smlouvám uzavřeným agenturou CzechTourism žádá opozice odstoupení ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO). Možná pochybení vyšetřuje policie, která mimo jiné provedla u Dostálové domovní prohlídku. O tom, že členka vlády Andreje Babiše má být jednou podezřelých v případu, poprvé napsal deník E15 přede dvěma týdny.

Policie zkoumá, zda se ministryně nedopustila dotačního podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Připadá mi logické, že člen vlády, u kterého je prováděna domovní prohlídka a který je podezřelý z podvodu, rezignuje, než se situace vyjasní a vyřeší,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala. „V době, kterou nazývá předseda vlády Palermem, se odstupovalo v případě mnohem menších podezření. Dnes jako by se nic nedělo,“ dodal v narážce období, kdy ANO nebylo v politice.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je kauza Dostálové jen „slabým odvarem“ případu Čapí hnízdo, kde čelí obvinění Babiš se svojí rodinou. „Přesto by měla vyvodit osobní zodpovědnost a odstoupit do vyšetření celé věci,“ řekl. Šéf STAN Petr Gazdík míní, že Dostálová se vládní funkce nevzdá. „Má zářný příklad v podání premiéra,“ podotkl.

Jeho slova ostatně potvrzuje i sama ministryně, která veškerá pochybení odmítá. Navíc se opírá o Babiše, který ji k odchodu nijak nenutí. „Dotační podvod není z technického hlediska ani možný. Žádné dotace jsem agentuře přidělovat nemohla ani tehdy, ani nyní,“ odmítla kolizi se zákonem.

Dostálové se zastal i lídr SPD Tomio Okamura. Připomněl, že možnými pochybeními agentury CzechTourism se policie zabývá už několik let. „Vyzývám policejní vyšetřovatele, aby celou kauzu zasadili do kontextu a mimo jiné vysvětlili, proč se tak dlouho a bezvýsledně táhne,“ řekl. „Nechceme populisticky volat po odchodu ministryně Dostálové, protože nevíme, čeho se vlastně měla dopustit,“ dodal s tím, že v případu zatím nepadla žádná obvinění.

Policie se zaměřila na období, kdy Dostálová byla na ministerstvu náměstkyní a agentura CzechTourism pod ni spadala. Policie vyšetřuje podezřelé smlouvy za 38 milionů korun. Podle vyšetřovatelů tehdy Dostálová rozhodovala o výdajích agentury mimo standardní úřední postupy a ve prospěch určitých osob