Z Tesly odchází hlavní právník, nahradí jej specialista na soudní spory

Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu

Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu Zdroj: CC BY 2.0: pestoverde via Flickr

Tesla Model S v továrně v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
11
Fotogalerie

Americká automobilka Tesla Motors přišla v posledních týdnech o svého již druhého vysoce postaveného právního zástupce. Poté, co v listopadu odešel viceprezident zodpovědný za právní otázky Phil Rothenberg, nyní rezignoval i hlavní právník automobilky Todd Maron. Právní oddělení společnosti se v současnosti potýká s řadou kauz, které se mimo jiné týkají kontroverzních výroků zakladatele firmy Elona Muska.

O odchodu Marona informoval deník Wall Street Journal, Tesla jej následně potvrdila na svém blogu. Důvod rozchodu Maron ani Tesla neupřesnili, automobilka pouze uvedla, že na výměnu hlavního advokáta se připravuje od července.

Podle CNBC je Maronův odchod překvapením. Právník totiž v minulosti pracoval i přímo pro Muska, když jej zastupoval například během rozvodového řízení, a s šéfem Tesly má nadstandartní vztahy. WSJ Marona označil za Muskova „důvěrníka“.

Novým hlavním právníkem Tesly se má stát advokát Dane Butswinkas, předseda představenstva renomované washingtonské právní firmy Williams & Connolly. Ten se bude zodpovídat přímo Muskovi a kromě právních otázek se bude starat i o vztahy s vládou.

Právníci Tesly musí v posledních měsících řešit řadu potíží spojených především s neopatrnými výroky Elona Muska. Ten v srpnu překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a že by za akcie podniku nabídl částku výrazně převyšující jejich tehdejší tržní hodnotu.

Musk později své prohlášení mírnil, akcie Tesly ale mezitím reagovaly prudkým růstem. Americká Komise pro cenné papíry a burzu následně na Muska podala žalobu kvůli manipulaci s trhem a právníci Tesly museli dojednat mimosoudní vyrovnání. Tesla a Musk podle dohody každý zaplatí 20 milionů dolarů (zhruba 446 milionů korun) a Musk musel alespoň na tři roky odstoupit z funkce předsedy správní rady podniku.

Následně vyšlo najevo, že Teslu vyšetřuje i FBI kvůli podezření, že firma nadhodnotila prognózu výroby nové verze sedanu Model 3, čímž oklamala investory. Musk totiž loni v červenci uvedl, že je přesvědčen, že v prosinci firma vyrobí 20 tisíc těchto aut. Společnost jich ale nakonec za celý loňský rok vyrobila celkem 2700, z toho 793 v posledním prosincovém týdnu. FBI nyní zjišťuje, zda Tesla již dopředu nevěděla, že splnění ohlášeného plánu je nereálné.