Aplikace Krisp pro Mac díky umělé inteligenci potlačuje okolní ruch během FaceTime a Slack hovorů

Michal PtáčekMichal Ptáček

speak
0Zobrazit komentáře

S tím, jak na pracovním trhu roste obliba práce na dálku, se do popředí stále více dostávají technologie, které umožňují týmům vzájemně vzdáleně komunikovat a nahradit tak osobní schůzky. Slack, Skype, Google Hangouts, FaceTime, všechny tyto aplikace a mnohé další dnes možnost skupinových hovorů podporují a jsou firmami stále častěji pro tyto potřeby využívány. Zejména v případě, kdy jsou členové týmu rozmístěni napříč celým světem.

Problém samozřejmě nastává v momentě, kdy se jeden nebo více účastníků hovoru nachází v rušném prostředí, například na letišti nebo v kavárně, a ruch nechtěně přenáší do reproduktorů či sluchátek i ostatním. Přesně na tento problém se rozhodla zaměřit skupinka programátorů z kalifornského Berkeley, která vytvořila aplikaci Krisp pro operační systém macOS.

Krisp díky využití umělé inteligence a hlubokého strojového učení okolní ruchy sám od sebe rozpozná a z hovoru je v podstatě odmaže. Navíc, čím více aplikaci jako uživatel používáte, tím více se přizpůsobuje vašemu hlasu a následně dokáže vyhodnotit rozdíl mezi vaší mluvou a jinými zvukovými projevy, které do hovoru nepatří.

V základu nabízí aplikace po nainstalování dvě funkce. Ta první s názvem Listen Without Noise se postará o odstranění ruchů z okolí lidí, se kterými momentálně hovor vedete. Druhá funkce Speak Without Noise naopak odstraní rušivé elementy okolo vás a vašim kolegům tento očištěný audio výstup v reálném čase zprostředkuje. To vše jednoduše na pár kliků a v minimalistickém provedení přímo v horní liště nabídek, jak jste na Macu zvyklí.

mac1

Krisp se používá přes menu bar

Aplikace je zdarma, Krisp navíc funguje nezávisle na používaném softwaru. Technologii tak lze využít v kombinaci s libovolnou aplikací pro soukromé nebo skupinové hovory, kterou na svém Macu používáte. Krisp bohužel není dostupný na iOS ani pro jiné mobilní platformy, což tvůrci zdůvodňují technickými překážkami, kdy v mobilním operačním systému nemohou svou aplikaci použít jako virtuální mikrofon nebo reproduktor.

Dle posledních zpráv ze svého vývojářského webu však již pracují na náhradním řešení a dost možná se tak uživatelé brzy dočkají i možnosti aplikaci využívat přímo na svých mobilních telefonech. Ve vývoji je zároveň verze pro operační systém Windows.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym