Kardinál Duka pronesl vážné varování: Pod pseudovědeckou maškarádou se vzpíráme zdravému rozumu. Dítě není prostředek kšeftu

07.12.2018 13:23

Kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka se včera na Facebooku vyjádřil k manželství homosexuálů. Varoval před salámovou metodou, která prý začala v roce 2006, kdy bylo schváleno registrované partnerství, a že nyní se budou děti stávat předmětem uspokojení touhy dospělých lidí. „Společenského inženýrství jsme si v minulém století zažili více než dost – výsledek snad netřeba opakovat,“ sděluje arcibiskup pražský. A jsou zde i další ohlasy...

Kardinál Duka pronesl vážné varování: Pod pseudovědeckou maškarádou se vzpíráme zdravému rozumu. Dítě není prostředek kšeftu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„Rád bych upozornil na dokument, který vyvrací nyní často opakovaný (a mylný) argument, že manželství pro všechny je fér, že se jedná jen o drobnou úpravu, která nikomu neublíží, ale jiným pomůže, nebo že dětem bude s rodiči stejného pohlaví stejně dobře (či snad i lépe) než v klasických rodinách či ústavech (mýtus dětských domovů plných nešťastných dětí na svém blogu velmi zdařile vyvrací Tomáš Zdechovský),“ začal Duka svůj příspěvek.

Anketa

Jste hrdí na Armádu České republiky?

12%
78%
hlasovalo: 10002 lidí

Podle Duky dokument upozorňuje na něco daleko závažnějšího, prý jsme ve skutečnosti svědky salámové metody, která údajně započala již při schvalování zákona o registrovaném partnerství v roce 2006 a jejímž cílem je dle kardinála skrytá převýchova společnosti v náhledu na rodinu a lidský život celkově. „Nyní je ve hře daleko více než pouhá právní úprava vztahu dvou lidí: prosazení adopcí dětí stejnopohlavními páry a následné otevření možnosti masového kšeftu s lidskými bytostmi prostřednictvím tzv. náhradního mateřství. Dítě se tak nestává darem, ale lidským právem, nárokem, předmětem uspokojení touhy dospělých lidí,“ tvrdí arcibiskup pražský.

„Smyslem experimentu vzpírajícího se nejenom přírodním zákonům, ale i obyčejnému zdravému rozumu není usnadnění života jedincům s opačnou orientací (kteří to zcela jistě nemají jednoduché), ale naprosté vyprázdnění a opětovné naplnění pojmů ‚člověk‘ a ‚lidská důstojnost‘ jiným obsahem, než který jim po staletí přisuzujeme,“ varuje kardinál a dodává, že kdo zná středověké spory o definici osoby, autonomního já či vědomí, ví, o jak zásadním tématu je zde řeč.

„Podobně jako papež František nechci být ten, který by na základě sexuální orientace soudil. Je však mou povinností pozdvihnout svůj hlas vždy, když je pod maškarádou pseudovědeckých tvrzení ohrožena důstojnost lidského života. Společenského inženýrství jsme si v minulém století zažili více než dost – výsledek snad netřeba opakovat,“ zakončuje Dominik Duka svou úvahu s poděkováním Alianci pro rodinu, Haně Lipovské a dalším za dle jeho slov přínosný dokument. „Byť na něj zcela jistě na rozdíl od iniciativy ‚Jsme fér‘ nečerpali žádný grant,“ dodal ještě kardinál.

V dokumentu, zveřejněném na serveru YouTube na konci listopadu, ředitel Občanského institutu Roman Joch a novinářka Lenka Zlámalová připomínají, že když bylo schvalováno registrované partnerství, argumenty používané byly jiné než dnes, tedy že registrované partnerství je něco jiného než manželství a jde hlavně o vypořádání majetkových záležitostí a nepovede k pokusům o uzákonění adopce dětí homosexuálními páry. Zlámalová také dodala, že laik si tenkrát mohl myslet, že tím se záležitost uzavře, profesionál však nikoliv. Dokument dále slovy expertů vyvrací argumenty, které zastánci manželství pro homosexuály používají, zejména pokud jde o adopci dětí těmito páry. „Právo na dítě je projevem dětinské mentality dospělých, kteří považují dítě za jakousi hračku nebo mazlíčka a ‚Já to chci, já to chci, musíte mi dát dítě‘, a na co se zapomíná, je, že dítě je také lidská bytost, má své zájmy, svá práva, a nejlepší zájem dítěte má mít přednost před rozmary dospělých,“ argumentuje Roman Joch.

A vynořilo se i další video, které se týká Istanbulské úmluvy. Pochází z července tohoto roku, kdy biskup Vladimír Kročil na mši na Katolické charismatické konferenci brojil proti Istanbulské smlouvě. Tato mše se velice podobá slovům mons. Piťhy, kterého je ostatně možné vidět sedícího za biskupem Kročilem. Biskup v kázání varoval, že přicházejí noví hlasatelé s poselstvím od jiných bohů. „Ostatně už toho začínáme být svědky i v naší Evropě. Z Rady Evropy ze Štrasburku přicházejí hlasatelé s novou genderovou ideologií oděnou do nádherného šatu Istanbulské smlouvy. Evropští komisaři z Bruselu nám přinášejí zcela nové a neslýchané pojetí manželského svazku a pohled na rodinu. Nakonec máme strach i obavy z toho, že k nám do Evropy proudí lidé z nejrůznějších zemí a kontinentů, vyzbrojeni jinou kulturou a jinou náboženskou zkušeností. Nevím, kdo z těchto novodobých poslů jsou skuteční proroci, které k nám posílá Bůh, a právě postoje papeže Františka nám mohou pomoci k tomu, abychom se učili číst znamení časů. Evropští poslové ze Štrasburku a Bruselu ve svých promluvách a doporučeních přestávají ctít přirozený zákon a tím dochází k jeho znetvoření před tváří Boží. Lidé přicházející z Blízkého východu, Afriky a Asie ve svých kulturách a náboženstvích úctu k přirozenému řádu neztratili, protože si uvědomují, že Bůh stvořil člověka jako muže a ženu,“ kázal biskup.

Pak položil několik otázek: „Kdo bude v Evropě rodit děti, abychom mohli dalším generacím předávat naši křesťanskou tradici? Co budeme říkat maminkám v porodnici, když se jim narodí děťátko, ‚neutron‘? Když nebudu moci vyslovit slovo chlapeček či děvčátko? Jak si budou rodiče zvykat na to, že jim v 18 letech jejich dítě sdělí, jestli je muž nebo žena? Jak dlouho budou moci starostové používat výhradu svědomí, když budou muset sezdávat manželské páry stejného pohlaví?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…