Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Premiéra Škody Scala v Tel Avivu: Místní evropská jednička uvedla novinku velkolepě

Stanislav Kolman
Diskuze (108)
V izraelském Tel Avivu se včera uskutečnila světová premiéra nové Škody Scala. Byli jsme na místě a přinášíme bezprostřední dojmy.

Už u včerejší první várky fotografií z premiéry nové Škody Scala jsme si vysvětlili, proč si mladoboleslavská automobilka vybrala právě tuto destinaci. Ještě před odhalením nového modelu byla velká část prezentace věnována právě Tel Avivu. Hovořilo se o vývoji moderních informačních technologií a startupech, což jsou také důvody, proč se Škodovka na tomto trhu tolik angažuje. A opomenout samozřejmě nesmíme ani to, že mezi evropskými automobilkami je v Izraeli prodejní jedničkou.

Odpovídalo tomu i to, jak Škodovka celou akci pojala. Byla totiž velkolepá. Tel Aviv nás sice přivítal vydatným deštěm, který doprovázel silný vítr, premiéra se však konala v suchu a teple v krásných prostorách s názvem Terminal. Patřili jsme k těm šťastnějším, kteří si novou Škodu Scala prohlédli už pár dní před premiérou doma. Pokud tedy chcete vidět detailní fotky bez tlačenic známých z autosalonů, doporučujeme náš včerejší článek s veškerými informacemi:

Přeci jen si ale dovolím pár svých postřehů a dojmů. Prvně musím říct, že Scala vypadá naživo opravdu dobře. Na prvních fotkách mi trochu přišlo, jakoby předek patřil k jinému vozu než záď. Nízko položená maska na přídi s ostře řezanými trojúhelníkovými světlomety versus elegantně zaoblené zadní partie. Dojem naživo je ale podstatně lepší. Auto vypadá vyváženě, dynamicky a když jej posadíte na pěkná osmnáctipalcová kola, wow efekt není o moc menší než při odhalení konceptu Vision RS. Scala je zkrátka o krok dál než Rapid, takže jméno odvozené od latinského scala (žebřík či schody) je zcela na místě.

Video se připravuje ...

O změnách v interiéru jsme už také několikrát psali. Volně stojící dotyková obrazovka je příjemným zpestřením kabiny, což však nijak nenarušuje celkovou ergonomii. Pochvalu si zaslouží i nové detaily: chromované linky ve dveřích a dekor palubovky se starají o to, aby vnitřek nebyl příliš strohý. Ve srovnání s Rapidem potěší i více měkčených materiálů, tvrdá už není třeba palubovka.

Hodnocení sedaček necháme až na první jízdní dojmy, případně redakční test, ale po prvních pár minutách na premiéře zanechávají opravdu dobrý dojem. Mají výrazné boční vedení a hlavně jsou pohodlné, což platí i pro sezení vzadu. Velkým pozitivem je i celková prostornost interiéru, kterou jsme si pochvalovali už ve studiových dojmech.

Ve včerejší diskuzi jste se nás ptali na zadní loketní opěrku a průvlak na lyže. Opěrka se ve výbavě objeví později, průvlak bohužel ne. Designéři sice tuto možnost zvažovali, ale nakonec by byl průvlak kvůli celkové koncepci interiéru příliš malý, tudíž se od tohoto prvku ustoupilo.

Seznámeni už jsme i s paletou pohonných jednotek, byť si na finální technické parametry ještě musíme počkat. Zajímalo nás, jestli by Scala mohla časem přijet také ve sportovním provedení RS. Zážehový dvoulitr TSI byste totiž v aktuální nabídce hledali marně, přitom Audi A1 či Polo GTI jím disponují a stojí na stejné platformě MQB A0. Škodovka si však uvědomuje, že nejde o derivát, který by v daném segmentu trhal prodejní čísla. Tudíž se aktuálně s jeho příjezdem spíše nepočítá. Ale kdo ví, jak se situace vyvine v dalších měsících...

Scala. A co dál?

Akce v izraelském Tel Avivu se točila především kolem nového modelu Škody, řeč ale přišla i na ostatní produkty. Šéfa Škody Auto pro ČR Luboše Vlčka jsme se zeptali třeba na připravovaný městský crossover a jeho jméno. „To vám ještě nepovím. Aktuálně mám plnou hlavu Scaly,“ odpověděl na dotaz, jestli se nejmenší sourozenec Kodiaqu a Karoqu bude jmenovat Kosmiq, jak se před časem spekulovalo.

Řeč přišla i na nástupce Fabie, konkrétně karosářská provedení Combi, jehož budoucnost je ve hvězdách. Stále více se totiž spekuluje o tom, že malého kombi se s novou generací modelu nedočkáme a nástupcem bude právě malý městský crossover. Takové tvrzení však Vlček odmítá. Říká, že tyto dva modely jsou dvěma různými projekty Škodovky, které na sobě vzájemně nejsou nijak závislé. Na definitivní verdikt si tedy ještě musíme počkat.

Odpovědi na dotazy čtenářů

  • První ceny se dozvíme se spuštěním konfigurátoru, který se má na webu Škodovky objevit v lednu příštího roku. Do té doby si musíme počkat i na detailní technické specifikace jednotlivých motorů.
  • Poprvé se sériovou Scalou svezeme příští rok v dubnu, kdy jsou v plánu mezinárodní jízdy. První kousky na tradiční redakční testy dorazí do flotily krátce poté.
  • Prostornost vozu si opravdu zaslouží velkou pochvalu. I člověku s výškou 190 cm zůstávala před koleny dostatečná rezerva a utiskován nebyl ani nad hlavou, i když měl vůz panoramatickou střechu. Tři dospělí se na zadní lavici poskládají, nicméně Scala není nafukovací, takže jim tu bude těsno. Vzhledem k celkovým proporcím auta je však vnitřní prostor na velmi dobré úrovni.
  • Scala dostává LED blinkry vpředu i vzadu. Zadní umí být dynamické.
  • Loketní opěrka vzadu přibude časem, s průvlakem na lyže se nepočítá.
  • Vystavené exempláře na osmnáctipalcových kolech obouvaly pneumatiky o rozměru 205/45 R18.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (108)
9. 12. 2018 21:27
Re: pekne
Přesně, čisté elektro nebrat, ale taková i3 s pomocným motorgenerátorem REX je dokonalý karbonový hybrid :yes: Když člověk chce, dojede s tím kamkoliv s minimální spotřebou.
9. 12. 2018 13:38
Re: Preboha, tá lemovka okolo zadného skla...
Taky jsem ten zadek se standardním krátkým sklem ještě neviděl, ale evidentně to bude velmi podobně řešeno, jako u standardních 5. dveří Rapidu Spaceback. Na šírší paletu fotek, které budou zahrnovat i verze se skromnější výbavou, si asi ještě budeme muset chvíli počkat. Však prodej v ČR odstartuje až někdy ve II. čtvrtletí 2019, a na ostatních evropských trzích asi ještě později, takže času mají dost. :-!
9. 12. 2018 10:45
Re: Preboha, tá lemovka okolo zadného skla...
Arese, mne to jednoducho pripomína lacnú lemovku, čo si "tuneri" dávali okolo zadných svetiel a lemovali si aj hrany okolo celých dverí!
Zvláštne je to, že sú fotky aj bez tohoto "praktického" hnusu. Žeby tebou komentovaná vychytávka bola pre arabský trh? Tam pozlátka ľúbia.
A pošli mi teda link na fotky, kde je ten zadok bez dlhého skla. Zatiaľ som o tom iba čítal!
;-)
Avatar - white label
9. 12. 2018 00:11
Re: Odpovědi?
"Děsný komplexy z těch škodovek" a "octaviový generál"?
Zjevně nemáš problémy jen se samotným čtením...
8. 12. 2018 19:59
Re: Em-béčko
..a třeba by jich zde bylo víc..