Hlavní obsah

Autonomní taxíky Waymo už vozí platící zákazníky. Řidiče mají jen pro jistotu

Společnost Waymo, která je projektem Googlu na zavedení samořídících taxíků do běžného života, ve středu udělala malý, ale významný krok – začala vozit platící zákazníky. Necelých pět kilometrů jízdy stojí asi 173 korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Waymo vozí platící zákazníkyVideo: Reuters

 
Článek

Platící zákazníci Wayma jsou podstatní, protože po zhruba dekádě vývoje a odhadem více než miliardě proinvestovaných dolarů (22,7 miliardy korun) konečně generuje nějaké tržby. Je tak první mezi konkurencí, kterou tvoří zejména Uber a Cruise Automation koncernu GM.

Služba se jmenuje Waymo One a funguje podobně jako Uber – stáhnete si aplikaci, vložíte do ní svou platební kartu a pak s její pomocí objednáváte odvoz. Auto – Waymo používá Chryslery Pacifica a Jaguary I-Pace – přijede s člověkem za volantem, ale ten tam je jen jako pojistka.

Foto: Jaguar

Jaguar I-Pace s technikou pro autonomní jízdu společnosti Waymo

Agentura Reuters jedno takové robotaxi testovala na asi 4,8 km dlouhé jízdě v Chandleru, předměstí Phoenixu v americké Arizoně. Tato jízda stála 7,59 dolaru, tedy asi 173 korun.

Vůz jel úplně sám celou cestu, ale občas byla jízda příliš pomalá, např. v odbočení a přes retardéry. Místy, při změně jízdních pruhů, zase prý byla příliš trhavá. Zajímavým detailem ale je, že vůz hlásil, co bude dělat – to aby pasažéři věděli, co se chystá.

Ostatní manévry ale prý byly bezproblémové včetně jednoho, který by potrápil i leckterého řidiče-člověka – odbočení doleva na křižovatce přes tři pruhy protisměrné dopravy.

Vždycky vím, co mě čeká, ne jako u lidí

Služba už má své fanoušky. „Velký úsměv na tváři, celou dobu. Podíval jsem se na řidiče, uvědomil si, že on neřídí, že řídí samo auto, a to je ta nejvíc cool věc na světě. Po celou dobu své první jízdy jsem se potrhle křenil,” říká Alex Hoffman, jeden z prvních testovacích pasažérů.

„Když sedám do auta ostatních služeb, je to jako hod kostkou. Lezu do auta, neznám řidiče. U Waymo pokaždé vím, co mě čeká,” přidává Hoffman další výhodu autonomních taxíků.

Foto: Chrysler

Chrysler Pacifica pro Waymo

Ovšem, také tu jsou odpůrci. „Nesnáším, když jedou přede mnou a já potřebuji jet rychleji. Pokud někdo jede pomaleji než zbytek dopravy, vytváří to nebezpečí pro ostatní,” říká George Master, řidič taxislužby Lyft, konkurenta Uberu.

Služba zatím funguje ve čtyřech předměstí Phoenixu – kromě zmíněného Chandleru také v Tempe, Mese a Gilbertu. V těchto místech probíhalo testování od roku 2016. „Doufáme, že se nám časem podaří učinit Waymo One dostupné pro širší okruh veřejnosti,” napsal k uvedení placené služby John Krafcik, ředitel společnosti Waymo.

Reklama

Výběr článků

Načítám