Hlavní obsah

Kdo nahradí Angelu Merkelovou v čele CDU? Na výběr je kontinuita, nebo radikální změna

Sjezd CDU řeší nástupnictví po Angele Merkelové.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

63letý ekonomický expert Friedrich Merz, nebo o 7 let mladší generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. S největší pravděpodobností se právě jeden z těchto politiků stane dnes na hamburském sjezdu novým předsedou německé křesťanské demokracie. Po 18 letech vystřídá v čele CDU Angelu Merkelovou. Ta chce do příštích voleb zůstat v čele spolkové vlády, ale kvůli klesající popularitě se rozhodla na nejvyšší stranický post už nekandidovat…

Článek

V roce 1991 ještě na stranickém sjezdu CDU v Hamburku seděla mladá Angela Merkelová v zadních řadách. O 27 let později ji už ve stejném městě najdeme na opačné straně jednacího sálu, na sjezdu s přívlastkem “historický”. Neřeší se nic menšího než nástupnictví po spolkové kancléřce, která před několika týdny oznámila, že na post předsedkyně CDU už kandidovat nebude. „Stranický sjezd, kde by otázka vrcholných personálií byla tak otevřená, je v CDU raritou,” říká šéf hamburské buňky Křesťanskodemokratické unie Roland Heintze.

Na uvolněné křeslo po Angele Merkelové kandiduje vícero politiků, ale jen trojici aspirantů se dává reálná šance na úspěch: bývalému šéfovi poslanecké frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu Friedrichu Merzovi, generální tajemnici CDU a bývalé sárské premiérce Annegret Krampové-Karrenbauerové a ministru zdravotnictví Jensu Spahnovi. Podle aktuálních kurzů sázkových kanceláří jsou favority první dva jmenovaní.

Vizitky hlavních aspirantů na post předsedy CDU.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

O novém předsedovi nebo předsedkyni rozhodne 1001 delegátů na sjezdu v Hamburku. Není jasné, jakou strategii křesťanští demokraté pro klíčovou volbu vyberou. Na výběr mají zachování kontinuity po Angele Merkelové, nebo naopak radikální změnu kurzu CDU. Ještě před pár týdny si všichni tři hlavní kandidáti dávali záležet na tom, aby se od dosluhující spolkové kancléřky distancovali. Teď jí naopak dávají najevo svou loajalitu, respekt a politickou podřízenost. Favorité měli šanci seznámit členskou základnu se svými postoji a plány na sérii regionálních konferencí. Těch se osobně zúčastnilo 14 000 členů CDU a dalších 200 000 se dívalo na internetové přenosy. Angela Merkelová žádného ze svých potenciálních nástupců výslovně nepodpořila. Naopak dlouholetý ministr financí a dnes předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble se jednoznačně vyslovil pro Friedricha Merze.

Kdo jsou aspiranti na předsedu CDU?

1) Friedrich Merz, někdejší europoslanec, později vlivný předseda poslanecké frakce CDU/CSU, který na 10 let zmizel z vrcholné politiky. Má se za to, že vlivní byznysmeni, kteří měli ke Křesťanskodemokratické unii tradičně blízko, by si v čele strany přáli právě tohoto západoněmeckého politika. Merz je ztělesněním té tváře CDU z doby před nástupem Angely Merkelové. Ta se Merze svého času nemilosrdně zbavila. Kdysi byla jeho velkým cílem daňová reforma, kdy Merz tvrdil, že se daňové přiznání musí vejít na pivní tácek.

2) Annegret Krampová-Karrenbauerová, postrach ráčkujících redaktorů a moderátorů, oblíbenkyně spolkové kancléřky. Právě s ní by byla zajištěna největší kontinuita po 18leté éře Angely Merkelové v čele CDU. Pro někoho nejsilnější stránka talentované političky, podle některých naopak blízkost šéfce spolkové vlády šance někdejší sárské ministerské předsedkyně snižuje. Krampová-Karrenbauerová se vyznačuje nenásilnou lidovostí a na rozdíl od svého rivala Merze naprostou nezávislostí na hospodářských kruzích.

3) Jens Spahn, ministr zdravotnictví, suverénně nejmladší za všech kandidátů a „zlobivé dítě” CDU, které už od svých 22 let zasedá ve Spolkovém sněmu. Konzervativec, který se i na poměry CDU velmi radikálně zasazoval o přísnější ochranu unijních hranic. Podle kritiků zašel při vymezování se vůči Angele Merkelové v migrační otázce příliš daleko. Friedrich Merz mu svou kandidaturou „vyfoukl” pozici toho, kdo by rád razantně změnil směřování křesťanských demokratů. Působí studeně a neosobně. Šéfování resortu zdravotnictví mu na popularitě rozhodně nepřidalo.

Reklama

Doporučované