Hlavní obsah

Projekt nejrychlejšího auta planety končí, nesehnal dost peněz

Potenciálně nejrychlejší auto planety, Bloodhound SSC, se 1600 km/h nerozjede. Projekt byl uložen k ledu, protože jeho strůjci nedokázali zajistit dostatek financí na splacení dluhů a další provoz.

Foto: Reuters

Bloodhound SSC při testu v říjnu 2017

Článek

Projekt Bloodhoundu SSC upadl před šesti týdny do konkurzu kvůli platební neschopnosti. Potřeboval sehnat 25 milionů liber, tedy asi 725,4 milionu korun, aby mohl být vůz dokončen a aby se uskutečnil pokus o překonání hranice 1000 mph, tedy 1609 km/h.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bloodhound SSC při testu v říjnu 2017Video: Reuters

„Je to smutné, protože během posledních týdnů jsme zkusili snad všechno,” říká Mark Chapman, hlavní inženýr projektu. Tým údajně kontaktoval všechny strany, které přišly na mysl, včetně peněžních fondů i bohatých soukromníků.

„Není to nepodstatná částka, ale těch 25 milionů liber (...) je zlomek nákladů, které jsou např. potřeba k dokončení sezony formule 1 na prvním místě,” uvedl v říjnu na adresu potřebných peněz Andrew Sheridan, konkurzní správce.

Richard Noble, zakladatel týmu Bloodhoundu SSC, a Andy Green, držitel 21 let starého rychlostního rekordu 1228 km/h v Thrustu SSC, se od startu projektu v roce 2008 věnovali v podstatě jen shánění peněz. Partnerství dohodli s Rolls-Roycem, Castrolem, Rolexem nebo třeba čínskou automobilkou Geely, která vlastní švédské Volvo a majoritní podíl v britském Lotusu.

Jedním z partnerů bylo také britské ministerstvo obrany, které propůjčilo experty a dodalo vojenské proudové motory EJ200. Ty dávaly Bloodhoundu SSC výkon 135 tisíc koňských sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám