Merkelovou nahradila Krampová-Karrenbauerová na postu předsedkyně CDU

Novou předsedkyní německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) se na sjezdu v Hamburku stala dosavadní generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Šestapadesátiletá politička ve funkci po 18 letech nahradila Angelu Merkelovou. Právě k ní bývá Krampová-Karrenbauerová i pro svůj pragmatismus a klidný politický styl přirovnávána. Očekává se proto, že CDU sice dá své akcenty, ale nepovede ji zásadně jiným směrem než Merkelová.

Bývalá ministerská předsedkyně malé spolkové země Sárska, která ještě loni v zemských volbách získala přes 40 procent hlasů, totiž neprosazuje návrat k pravicovější a konzervativnější politice takovým způsobem jako dvojice jejích protikandidátů. Zastává spíše středovou politiku. Navíc nikdy neměla osobní spory s dnešní kancléřkou tak jako Merz, kterého v roce 2002 Merkelová k jeho nevůli vystřídala jako šéfa poslanců CDU/CSU. Podle mnohých jí to nikdy nezapomněl.

Kvůli politické i osobnostní podobnosti bývá proto někdy Krampová-Karrenbauerová označována za "mini-Merkelovou" nebo kopii kancléřky. Dnes to ale na sjezdu důrazně odmítla, s tím, že je svébytnou političkou, která má vlastní představy o dalším vývoji strany. Patří mezi ně větší důraz na vnitrostranické debaty nebo změny v oblasti migrace, kde je pro přísnější politiku.

AKK, jak se Krampové-Karrenbauerové přezdívá, po svém zvolení poděkovala Merzovi i Spahnovi za férovou volební kampaň. Věří, že se budou ve straně nadále angažovat. Merz, který byl téměř deset let mimo politiku a v posledních týdnech se pro mnohé stal symbolem starých a konzervativnějších pořádků, zase straníky vyzval, aby teď novou předsedkyni plně podporovali. Po jednotě strany, kterou volba podle pozorovatelů do jisté míry narušila, volá také Krampová-Karrenbauerová.

Očekává se, že její vítězství bude mít stabilizující vliv na vládní koalici CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD), která by v případě úspěchu Merze podle mnohých nemusela vydržet. Krampové-Karrenbauerové už gratulovali předseda CSU Horst Seehofer a šéfka SPD Andrea Nahlesová, kteří se těší na dobrou spolupráci. Taková by podle pozorovatelů měla být i spolupráce s Merkelovou, která chce až do roku 2021 zůstat kancléřkou.

Seznamte se s paní AKK, nástupkyni Merkelové: Liberální Brouk Pytlík s konzervativní maskou. Více zde >>>