Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští generace Opelu Mokka X bude. Dostane ale elektrický pohon

Tomáš Dusil
Diskuze (14)
Stávající Opel Mokka X je na rozdíl od vozů Grandland X a Crossland X ještě čistokrevným Opelem vzniklým před spojením s PSA. V příští generaci se má stát elektromobilem.

Dnešní kupující crossoverů či SUV Opelu musí být tak trochu zmaten. Zatímco pod modelem Mokka X se ukrývá ještě pravý Opel, tedy bez účasti Francouzů, modernější modely Grandland X a Crossland X byly již vyvinuty po spojení Opel a PSA. Sice mají identitu německé značky, avšak technicky nejsou ničím jiným než obdobnými Peugeoty.. Že se jedná o zcela jiná auta, než je Mokka X, dokazuje mimo jiné jejich pohon. Zatímco Mokku X můžete mít i ve čtyřkolce (jako jeden z mála dnešních malých crossoverů), u modelů Grandland X a Crossland X nic takové v nabídce není.

Současný Opel Mokka X se vyrábí už od roku 2012, takže rozhodně nejde o žádný výkřik poslední doby. Výrobce navíc počítá s jeho výrobou až do roku 2020, kdy jej nahradí stejnojmenná nová generace.

V rámci ofenzívy skupiny PSA na poli hybridů a elektrických vozidel se nová generace Mokky X posune také v tomto ohledu. Sice nebudou chybět zážehové verze, ale těžiště nabídky mají tvořit plug-in hybridy a elektromobily. Za tímto účelem nová Mokka X využije novou modulární podlahovou plošinu PSA CMP. Tu jako první dostal zcela nový DS 3 Crossback, představený v tomto roce. Využívat ji ale bude také příští Peugeot 208 a Opel Corsa.

Od uvedené platformy CMP je odvozena verze eCMP, která - jak asi tušíte, je určena pro elektrické hnací ústrojí. Má pojmout akumulátor typu lithium-ion s kapacitou 50 kWh, který bude nabíjet palubní nabíječka s výkonem nabíjení 6,6 kW. Hnací elektromotor poskytne maximální výkon 134 koní (98 kW). PSA udává maximální rychlost elektromobilu 149 km/h a hlavně normovaný dojezd dle metodiky WLTP 298 až 349 kilometrů, což je slušné. Elektrický pohon se jako první uvede ve voze DS 3 Crossback v příštím roce. Následovat budou další modely PSA, třeba také zmíněná nová Mokka X.

Jenže PSA to s elektromobiltou myslí opravdu vážně, takže v budoucnu se údajně dočkáme také Opelu Vivaro EV, tedy elektrické dodávky. Chybět ale nebudou ani elektrické verze pohonu pro Opel Combo, Citroën Berlingo či Peugeot Partner. V příštím roce by se ale měla objevit zcela nová Corsa, respektive její elektrická verze eCorsa, a rovněž plug-in hybrid modelu Grandland X.

Tomáš Dusil
Diskuze (14)
Avatar - Ada je zase tady
8. 12. 2018 13:38
Re: Tak tu el. verzi si strčte víte kam!
klasika = diesel!
8. 12. 2018 09:27
Re: Tak tu el. verzi si strčte víte kam!
Toyota a Lexus? Ty toho v plug-in hybridech a elektroautech moc nepředvádí, v elektroautech dokonce vůbec nic.
8. 12. 2018 07:15
Re: Posledni
I ta má své chyby. Budíky jsou divné, nepřehledné a ukazatele benzínu a teploty kapaliny jsou zbytečně velké. Řazení pořád podprůměrné, dlouhé, prostě Opel (je teda fakt, že proti třeba Crosslandu X to je oáza). Pak pár drobností a ten kufr, ale hlavní problém je jinde. Prodejci Opelu jsou jedna velká tragédie. Ale se z testů nevyčte.
8. 12. 2018 00:38
Re: tak to moze
Aby si nakoniec nebol prekvapený.
8. 12. 2018 00:38
Re: Tak tu el. verzi si strčte víte kam!
Čo ti na tom vadí? Nepíšu, že budú vyrábať len elektrickú verziu, ale aj elektrickú verziu. Plus hybridy aj klasiku. S čím je teda problém?