Hlavní obsah

Náročný jazyk? Finský kouč se naučil českou hymnu. Tu svou zpívat nebude

Praha

Dvacet Finů se proti nim postaví na hřišti, ale dva budou mít v zádech. I to by mohl být trumf českých florbalistů v sobotním semifinále mistrovství světa, v němž od 16.00 vyzvou v pražské O2 areně obhájce zlata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českého týmu Petri Kettunen během čtvrtfinále MS.

Článek

Na historicky prvním mistrovství světa v roce 1996 za Finy hráli, před dvěma lety je dovedli k titulu mistrů světa na lavičce. Hlavní kouč Petri Kettunen spolu se svým asistentem Akselim Ahtiainenem teď zkusí zatarasit svým krajanům cestu za obhajobou.

Žádné hecování, žádná výjimečná nažhavenost. Oba trenéři zachovávají severský klid. „S finským týmem jsme se tu potkali krátce v hale. Před zápasem si popřejeme hodně štěstí a po něm si poděkujeme za zápas. To je všechno,“ ujišťuje Kettunen.

Soupeř jako každý jiný

Česká a finská reprezentace se ostatně střetávají na mezinárodní pravidelně. „Když jsme se potkali poprvé vloni na Světových hrách, bylo to trochu zvláštní, ale teď už je beru jako každého jiného soupeře, kterého chci porazit,“ ujišťuje Kettunen.

Zatím se mu to s českým týmem nepovedlo, prohrál všech šest zápasů. Ostatně jediná česká výhra nad Finy na mistrovství světa už je šestnáct let stará.

Český tým by ale těžko hledal většího experta, který dokáže nahlédnout pod pokličku finského týmu než bývalého trenéra.

Zkušenost proti mládí

„Jasně, jejich hráče známe dobře. Jsou velmi zkušení, náš tým je zase mladší, tak věříme, že se budeme lépe pohybovat, hrát fyzičtěji. Bude to bitva mezi zkušeností a mládím,“ očekává Kettunen, který si získal sympatie fanoušků tím, že před každým zápasem spolu se svými svěřenci zpívá českou hymnu.

„Naučil jsem se ji a nechal si ji přeložit i do angličtiny, abych věděl, o čem je. Hymny jsou většinou podobné, jak je země krásná, jaké jsou hory a jezera. Ale je pěkné si ji před zápasem zazpívat pro týmový duch,“ vysvětloval finský kouč.

Přidá dnes i hymnu své rodné země, jako to nedávno předvedl třeba fotbalový kouč Pavel Hapal na slovenské lavičce? „To ne, jsem v českém týmu, tak budu zpívat jen českou. Finskou si můžu zpívat maximálně na pokoji,“ usmál se.

Reklama

Související témata: