A většina novinářů je v klidu. Žádné pochybnosti? Petr Žantovský burcuje kvůli tomu, co našel ve zprávě BIS

08.12.2018 8:48

TÝDEN V MÉDIÍCH Jen zmínkou na svém zpravodajském webu informovala Česká televize o vyústění kauzy Agrotec. Soud zprostil společnost patřící do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše i jejího jednatele viny. Petr Žantovský nepochybuje o tom, že v případě jejich odsouzení by na Kavčích horách bouchali šampaňské. Zabývá se i zprávou BIS, která si špiclováním příslušných osob ověřila, že drtivá většina tzv. dezinformačních webů je dílem českých občanů, kteří nemají žádné napojení na ruskou stranu. A zdůvodní, proč komentář Alexandra Tomského Karavana žvástů považuje za nejlepší článek týdne.

A většina novinářů je v klidu. Žádné pochybnosti? Petr Žantovský burcuje kvůli tomu, co našel ve zprávě BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Na úvod pravidelného přehledu zajímavostí uplynulého týdne se dostáváme k už tradiční bolesti domácích sdělovacích prostředků. „O tom, že česká média informují výběrově a účelově, jsme mluvili už mnohokrát. Zamlčování jedněch a neúměrně nafukování jiných informací je klasickou manipulační technikou, jíž se naše – zejména mainstreamová – média jen hemží, nepočítaje už třeba dezinformační a konspirační servery typu Forum24, Neovlivní nebo Hlídací pes – to jsou platformy naprosto průhledného politického boje, od těch nikdo žádnou relevantní – nedejbůh nestrannou – informaci nečeká,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Čerstvý příklad toho, jak se v našich médiích zachází s obrazem skutečnosti, našel v soudním vyústění známé kauzy Agrotec. „Připomenu, oč v ní šlo. Jde o událost z roku 2013. Tehdejší ÚOOZ v čele s Robertem Šlachtou pracoval na veřejných zakázkách v oblasti stavebních zakázek v České poště. Vznikla tehdy i vedlejší větev kauzy – dodávka pneumatik od dceřiné firmy Agrofertu – Agrotec pro poštu. Jeden pracovník i Agrotec jako právnická osoba byli obžalováni z údajných pletich při zadávání veřejné zakázky. V zaznamenaném odposlechu se údajně měli domlouvat, kdo má vyhrát a co má dodat. Zakázka přitom nebyla nikdy realizována a žádná škoda nikomu nevznikla,“ upozorňuje mediální analytik na okolnosti případu, který se v úterý tohoto týdne po pěti letech dostal k soudu.

Být lidé z Agrotec odsouzeni, v ČT i v ČRo by bouchali šampaňské

Přitom soud již dříve sáhnul k poměrně ojedinělému institutu – dohodě o vině a trestu – a některé manažery České pošty potrestal za stavební zakázky peněžitým trestem. „Co je ale hlavní – ve vedlejší větvi případu, dodávce pneumatik, v plném rozsahu soud zprostil obžaloby Agrotec i jeho zaměstnance. Ať jsem hledal, jak jsem hledal, asi jediné významnější médium, které tuto skutečnost zaznamenalo, byla ČTK. Dala události objektivní obraz i prostor, jak agentuře tohoto typu přísluší. Dokonce se zde můžete dočíst, že firma, jako jediná v ČR, je od roku 2013 držitelem protikorupčního certifikátu od společnosti Det Norske Veritas. Tuto skutečnost jsme také jaksi odjinud neslyšeli, že,“ nediví se Petr Žantovský.

Naopak, v médiích byla kauza v uplynulých letech probírána v negativním duchu tisíckrát. „Novináři vyzdvihovali Agrotec a upozaďovali Českou poštu, o kterou šlo v kauze primárně. Veřejnoprávní média o vyústění, tedy zproštění obžaloby, většinou mlčela. Objevila se jen zmínka na webu ČT24, v samotném vysílání veřejnoprávní televize v Událostech – nic, Český rozhlas taky nic. Kdyby byli lidé z Agrotec odsouzeni, jistě by v České televizi i v Českém rozhlase bouchali šampaňské,“ poznamenává mediální odborník s tím, že přitom tato kauza není osamocený případ, ale jde v krátkém čase o druhou pozitivní zprávu pro Agrofert.

Naši médiusové se nemohou divit, že mají u veřejnosti málo důvěry

Už na konci října policie odložila vyšetřování kauzy korunových dluhopisů, což byla také jedna z jejich hlavních kauz. Ta, v rámci které bývalý premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že Andrej Babiš „ojebal“ stát a je prošetřován kvůli daňovému podvodu. „Spravedlivě je třeba říci, že tentokrát aspoň Český rozhlas o odložení případu informoval jako první,“ poznamenává mediální analytik.

„Když si vedle toho dáte nekonečnou hysterii kolem údajného únosu Babiše mladšího, sérii jako na objednávku chrlených materiálů SeznamuTV, obratem přebíraných různými dalšími tlampači jako Aktuálně, Hospodářské noviny či Česká televize, máte před sebou ukázkový příklad novinářské objektivity a vyváženosti po česku. A pak se naši médiusové mohou divit, že mají u veřejnosti tak málo úcty a důvěry,“ konstatuje Petr Žantovský.

Drtivá většina dezinformačních webů v češtině nemá ruskou podporu

Pro druhé téma sáhl po zprávě Bezpečnostní informační služby, která se mediální sférou jmenovitě zabývá a je jistě v tomto týdnu klíčová z hlediska důvěryhodnosti mediální sféry. Píše se v ní následující:

„Z pohledu BIS je právě segment tzv. dezinformačních webů jen jednou ze součástí systému ruské hybridní strategie a v drtivé většině případů je součástí oné krycí kouřové clony, v níž a za níž se kryjí jiné zásadnější aktivity s vazbou na Rusko a jeho zájmy. Drtivá většina dezinformačních webů v českém jazyce je dílem českých (ideologicky motivovaných a přesvědčených o škodlivosti NATO, EU, USA, liberální demokracie či prvoplánově proruských) občanů, které nepodporují ruské entity. Tito aktivisté jen v rámci svých občanských práv a svobod šíří to, čemu věří, že je pravdivé. Jejich činnost je věcí diskuse a kritiky v rámci svobody slova a případně občanskoprávních sporů, čímž ovšem nijak nezpochybňujeme, že tito lidé a jejich webové projekty zneužívá ruská strana pro šíření propagandy a dezinformací či pro podporu jiných komponentů hybridní strategie.“

Je něco v nepořádku s liberální demokracií či s fungováním EU

Petr Žantovský je přesvědčen, že tyto teze nejpřesněji komentuje na svém webu docent Radim Valenčík, ekonom a vysokoškolský učitel:

„Co vlastně BIS říká a co z toho vyplývá: Drtivá většina tzv. dezinformačních webů je dílem českých občanů, kteří nemají žádné napojení na ruskou stranu. Ano, toto si BIS špiclováním příslušných osob ověřila. Tyto osoby to dělají bez jakékoli podpory a bez jakékoli vazby na vnější síly. Na rozdíl od řady neziskovek a vlivových agentur, které jsou masívně podporovány ze strany našich silnějších zahraničních partnerů.

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí
Teď stála BIS před odpovědí na otázku, proč to ti lidé dělají a proč to má takový efekt? A dala si odpověď – je to proto, že tito lidé jsou ideologicky motivováni svým přesvědčením o škodlivosti NATO, EU, USA, tj. liberálních demokracií, šíří to, co považují za pravdivé. BIS si dokonce netroufne říci, zda to je či není v převážné většině případů pravdivé! Normálně uvažující člověk by si řekl, že pokud lidí, kteří bez podpory zvenčí šíři zprávy, které považují za pravdivé, je tolik a pokud jejich hlas je natolik silný, že ani veřejnoprávní propaganda nezabírá, tak je asi potřeba se zamyslet nad tím, zda není něco v nepořádku právě s tou liberální demokracií či s fungováním EU.“ K takovému komentáři už podle mediálního analytika není co dodat.

BIS výroční zprávou vstoupila do politiky jako další hráč

„BIS se ale nespokojila s komentáři o alternativních médiích. Jak velmi trefně píše server Česká justice ‚Bezpečnostní informační služba vstoupila výroční zprávou jako další hráč do politiky‘. A dokládá to mnoha citáty z oné zprávy. Například: podle BIS rozdělení na pravici a levici ztrácí na významu a důležitosti. ‚V neposlední řadě úpadek těchto – míněno extremistických – uskupení ovlivnila nová společensko-politická realita začátku 21. století. Tradiční rozdělení společnosti na pravo-levé politické škále dnes ztrácí relevanci a společnost se mobilizuje a štěpí spíše na jednotlivých politických otázkách‘,“ cituje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

K tomu ještě web Česká justice velice výstižně dodává: „Buď se celé týmy politologů, vědců a sociologů mýlí, nebo BIS někam míří. Pravolevé rozdělení společnosti trvá stejně tak, jako přetrvávají kolektivistické ideologie proti ideologii uznávající svobodného jednotlivce a ideologie paternalismu, státního poručnictví, příkaznictví a zákaznictví a levicového všeobjímajícího státu nad osobní odpovědností člověka za život.“

Další, kdo se cítí oprávněn posuzovat, co je pravdivé a co ne

Kam tím BIS směřuje, naznačuje další citace ze zprávy: „Největší riziko působení protiimigračních/protivládních subjektů nadále spočívalo zejména v šíření lživých či manipulativních tvrzení, jejichž cílem bylo kritizovat establishment a přispět k polarizaci a radikalizaci části veřejnosti, což by v krajním případě mohlo vyvolat nedůvěru obyvatel ve stávající systém a vést až k destabilizaci společnosti.“ „Vida, vedle ‚ministerstva pravdy‘ alias CTHH a mnoha dalších podobných lampáren, se už i ‚BISka‘ pasuje do role toho, kdo je oprávněn posuzovat informace na pravdivé a nepravdivé, kdo pozná manipulaci a lež, která směřuje k rozrušení té naší demokracie, liberální, hezké, střediskové…“ žertem odlehčuje Petr Žantovský jinak dost chmurnou skutečnost.

A do třetice předvedla zpravodajská služba, že rozumí i dějepisu a didaktice výuky obecně. Píše doslova: „Sovětský svaz prohrál studenou válku, ale sovětskou propagandu nikdo neporazil a její kontinuální vliv nenarušil. Moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, resp. literatury (národní obrození). Trvající vliv sovětské propagandy a fakt, že Rusové ovládají moderní dějiny, tvoří základ pro současné ruské vlivové operace všeho druhu a tedy i hybridní strategie.“  

Zpravodajci se vměšují do školství a toho, jak má vypadat výuka

„Znamená to zřejmě tedy, že Kreml dokáže rozhodnout nejen volby v USA, Rakousku, Itálii či u nás – z toho všeho byl průběžně viněn – ale dnes dokonce určuje osnovy výuky dějepisu a jazyka českého. To je zajímavé. Ale ještě zajímavější by byla odpověď na prostinkou otázku: Kde vzala Bezpečnostní informační služba mandát k tomu, aby se vměšovala do českého školství a rozhodovala o tom, jak má, či nemá vypadat jeho výuka?“ je přesvědčen Petr Žantovský.

Zároveň považuje za dost příznačné, že kromě Ireny Válové na serveru Česká justice tyto nové působnosti a schopnosti zpravodajské služby nechaly většinu ostatních novinářů v klidu. „Nezaznamenal jsem očekávanou a koneckonců logickou sprchu otázek a pochybností. Prostě berme na vědomí, že, jak psal Orwell – a jak po něm papouškuje i BIS, jen zřejmě s jiným úmyslem – ‚Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá současnost, ovládá minulost‘,“ podotýká mediální analytik.

Tomského Karavana žvástů je nepochybně článkem týdne

Na závěr si nechal hodnocení komentáře Alexandra Tomského na Novinkách i ve čtvrtečním Právu, který vyšel pod titulkem Karavana žvástů a je nepochybně článkem týdne. Autor v něm mimo jiné píše: „Není to tak dávno, co se nejfrekventovanějším novým souslovím žurnalistiky stal pojem doba post-pravdivá, tu pak nahradila doba post-faktická a dnes už máme jen špatně přeložitelné fake news, falešná, podvržená zpráva. Návštěvník z kosmu by si mohl myslet, že se homo sapiens pomátl na rozumu. Mnozí viní Putinův režim, že dennodenně chrlí lži, aby se udržel u moci a financuje jejich šíření i v boji proti Západu.“

A politolog Tomský pokračuje: „Žádný stát nemá takovou moc, aby mohl zásadně ovlivnit svět, přestože svým dílem přispívá k duševnímu zmatku“. A jedna z point zní: „Největší vinu možná nese politika. Odehrává se nepřetržitě (stále nějaké volby) a do všeho zasahuje. Dávno už není střetem ekonomických a stavovských zájmů, stala se ideologickým zápasem o svět jako v dobách náboženských válek, doménou propagandy a hanobením, morálním odsuzováním protistrany. Extrémní rozkol společnosti nastolil lež jako přijatelnou zbraň, mizí dialog (o čem také diskutovat). Lži nepřátel odsoudíme, nepravdy na naší straně už tolik nebolí.“

Když nepanuje shoda, budeme trpět překrucováním a lhaním

„Záměrně Tomského neparafrázuji, nýbrž cituji, protože jeho formulace je přesná. Demonstruje to na konkrétním příkladu – diskusi o tom, zda Trump má právo zastavit migraci Středoameričanů do USA. To je diskuse velmi podobná té, kterou vedeme my v Evropě o migrantech z arabského světa. A Tomský dochází k jednoznačnému závěru: jde o bezpečnost zemí, do nichž ti ‚jiní‘ přicházejí. A dodává: ‚Dokud nepanuje v zásadních životních záležitostech shoda, budeme trpět překrucováním, lhaním i fake news. Je smutné, když to ale někomu nevadí‘. Howgh!“ razantní tečkou uzavírá Petr Žantovský nejnovější přehled mediálních zajímavostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…