Výzva k občanské neposlušnosti proti Babišovi: Obsadit Liďák a připoutat se řetězy! Právník z TOP 09 nabízí své služby těm, kteří to uskuteční

08.12.2018 12:21

ROZHOVOR „Říká se, do třetice všeho dobrého či zlého… tak už se vážně začínám bát, co ještě přijde,“ říká po reportáži Slonkové a Kubíka, kde mluvil Andrej Babiš ml., a po zprávách ohledně dotací pro Agrofert jihočeský vicehejtman Josef Knot. Promluvil o vztazích v ANO a oproti tomu v ČSSD, i o zprávě BIS a postoji prezidenta Miloše Zemana. Velmi netradičním způsobem pak také vysvětlil popularitu Andreje Babiše.

Výzva k občanské neposlušnosti proti Babišovi: Obsadit Liďák a připoutat se řetězy! Právník z TOP 09 nabízí své služby těm, kteří to uskuteční
Foto: archiv PL
Popisek: Lidový dům

Podle průzkumů to, co se dělo a děje kolem Andreje Babiše, premiérovi a hnutí ANO nijak neublížilo. Naopak, preference ANO se o něco zvýšily. Jak je to podle vás možné? Co to vypovídá o českém národu?

V tomto předvánočním, pohádkovém čase jsem si v této souvislosti vzpomněl na zajímavý postřeh. Český národ je prý specifický tím, že pro něj ďábel nepředstavuje čiré zlo, jako je tomu všude jinde ve světě, ale je vnímán spíš pozitivně. Jestliže tedy dokážeme najít světlé stránky na čertovi, proč by tu nemohl být populární i takový politik, jako je Andrej Babiš?

Mimochodem, preference další vládní strany, ČSSD, jsou na pěti procentech, tedy na hranici volitelnosti. Čím si to vysvětlit? Mají pravdu ti, kteří spojení s ANO označovali pro ČSSD za určitý „polibek smrti“?

Pravdu měli tři mušketýři s heslem „jeden za všechny, všichni za jednoho“. Takhle jedná ANO, kde všichni svorně „kopou“ za svého lídra Andreje Babiše, a to i navzdory všem „pikantnostem“, které na něj poslední dobou vyplavaly. A jak je vidět, tak se to bohatě vyplácí. A ČSSD? Ta jedná spíš podle hesla „jeden za všechny, všichni za sebe“. Vzpomeňte si jen na touhu pana Pocheho po funkci, navzdory všem a všemu. Jaká je skutečná nálada v ČSSD, to se lze jen dohadovat, ale zvenčí to vypadá, že mají na každou věc tisíc odlišných názorů a chybí osobnost, která by je dokázala názorově sjednotit.

V minulém rozhovoru jsme mluvili o reportáži Slonkové a Kubíka, ve které mluvil Andrej Babiš mladší. Poté ale přišla další zpráva týkající se premiéra, že podle právníků Evropské komise je Andrej Babiš ve střetu zájmů kvůli čerpání fondů z EU. Babiš to popírá. Co vy na to říkáte a co říci na informaci v tisku, že Česku hrozí vracení dotací pro Agrofert?

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí
No, říká se do třetice všeho dobrého či zlého... tak už se vážně začínám bát, co ještě přijde... 

Redaktor Deníku Referendum Radek Kubala zveřejnil na stejnojmenném webu text, ve kterém nabádá k občanské neposlušnosti proti vládě Andreje Babiše. Přidal „protestní manuál“, v němž popisuje, jak postupovat. Jednou z jeho navrhovaných variant je protest symbolickým obsazením Lidového domu, protože „klíč k porážce Babiše neleží v hnutí ANO, kde jsou jako ve správné firmě všichni loajální šéfovi, ale u jeho koaličních partnerů a podporovatelů“. Skupina lidí má podle instrukcí proniknout do sídla ČSSD, připoutat se tam řetězy, začít troubit na trubky a svůj odchod podmínit tím, že ČSSD odejde z vlády a začne reprezentovat svůj program. Co na to říkáte? A jak to vnímáte jako právník?

Možná by stálo za to, podívat se do trestního zákona, který paragraf postihuje squattery... Každopádně jako právník jsem ochoten je hájit, protože obrana vlasti je vyšší zájem. (úsměv)

.
Vicehejtman Jihočeského kraje Josef Knot. (Foto: osobní archiv J. Knota)

 

Když odbočíme od Andreje Babiše, máme tady novou zprávu BIS, ve které se mluví o rostoucí záškodnické činnosti ruské ambasády, kde jsou údajně pod krytím zaměstnanců důstojníci tajných služeb. Mluví se o tom, že politici a úředníci svou nepozorností předávají Rusům interní, nikoliv tajné, informace. Zpráva mluví i o vlivu Číny v ČR, zmiňuje třeba i Hedvábnou stezku. Jak vy tuto zprávu BIS hodnotíte?

Nečetl jsem ji, nicméně z veřejných sdělovacích prostředků je zjevné, že na našem území operují ruské tajné služby. Je dobře, že naše BIS na to poukazuje. Je třeba, aby vláda přijala patřičná opatření.

A co tedy říkáte na postoj prezidenta Miloše Zemana k BIS, který uvedl například, že BIS za celých šest let, co on je prezidentem, neodhalila jediného ruského či čínského zpravodajce a pro svoje tvrzení nepředložila ani žádné důkazy? „Vymýšlejí si špiony,“ řekl mimo jiné prezident.

Prezident by se v těchto otázkách měl chovat diplomaticky, a ne naše bezpečnostní složky zesměšňovat. Je to pod jeho úroveň a podrývá to autoritu našich bezpečnostních složek. Nabízí se pak otázka, za koho vlastně kope.

Poslanci opozičních stran navrhují právě v reakci na výroční zprávu BIS zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by vyhodnocovala vliv autoritářských režimů na českou politiku. Podle vyjádření Heleny Landšádlové je to reakce na stoupající vliv Ruska a Číny na našem území. Je zřízení komise dobrý nápad?

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí
Komise na hodnocení vlivu autoritářských režimů na českou politiku? K tomu se fakt nemůžu relevantně vyjádřit, protože si nejsem zcela jistý, jaká bude přesně její náplň a co bude dělat, ale pokud v ní zasednou odborníci, může mít určitě přínos.

Když se podíváme do zahraničí, konkrétně do Francie, tam to je v posledních dnech skutečně „divoké“. Kam to podle vás povede? Ustojí E. Macron „bouři“ v ulicích?

Protesty a stávky jsou pro Francouze národní sport, stávkuje se pořád a prezidenti to zatím většinou ustáli.

Ano, to máte pravdu, Francouzi jsou demonstracemi a stávkami vlastně pověstní... I u nás je ale nálada ve společnosti rozpolcená. Domníváte se, že také v České republice se časem přitvrdí? Když přihlédneme právě třeba i k té již zmiňované výzvě redaktora Kubala? Ostatně, podívejme se třeba na sousední Slovensko...

Nelze srovnávat situaci na Slovensku, kde došlo k zabití novináře. To už je prostě přes čáru. Naštěstí jsme v Česku, a i když mám k současnému vedení státu spoustu výhrad, opravdu si vážím hlavně toho, že žijeme v demokracii. Politickou situaci, která se nám nelíbí, můžeme změnit ve svobodných volbách a bez ohrožení života vyjít do ulic a protestovat. Nebo politikovi s odlišným názorem v diskusi pod rozhovorem pořádně vynadat do pitomců. (úsměv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…