Google Pay se po více než roce v Česku poprvé rozšíří. Spustí ho Equa Bank a Fio

Michal MarekMichal Marek

google-pay

Google Pay

0Zobrazit komentáře

Když před více než rokem do České republiky dorazila nová platební služba Google Pay (tehdy ještě pod názvem Android Pay), zapojeny do ní byly tři banky – MONETA, mBank a J&T Banka. Záhy poté přibyla ještě Komerční banka, která start jen těsně nestihla. Všeobecně se očekávalo, že další banky budou rychle přibývat, ale to byl bohužel omyl. Od listopadu 2017, kdy byla služba v Česku spuštěna, nenabídla Google Pay žádná další banka a přibyla již jen podpora stravenek od firmy Edenred.

Nyní se nicméně věci zřejmě dávají konečně do pohybu. Hned začátkem roku 2019 mají s podporou Google Pay přijít další dvě tuzemské banky – Fio banka a Equa Bank. Jejich zástupci to potvrdili deníku E15. Obě banky se prý navíc usilovně chystají i na příchod Apple Pay. Platební služba Applu a jejích příchod do České republiky je očekáván v prvním kvartálu příštího roku.

moneta-google-pay

Platba přes Google Pay

Na poli mobilního placení se toho za rok 2018 celkově příliš neudálo. S podporou Google Pay v červenci přišel britský fintechový startup Revolut, který v Česku používá už přes 40 tisíc zákazníků. Aktuálně však Google Pay podporuje jen u karet Mastercard a držitelé karety Visa mají zatím smůlu. Opomenout se nedá ještě příchod služeb Garmin Pay a Fitbit Pay, které svým zákazníkům nabídla nejdříve v září Moneta a poté v listopadu Komerční banka. Klienti těchto bank tedy mohou v obchodech platit sportovními hodinkami či fitness náramky značek Garmin a Fitbit. To je ale pro letošek vše a můžeme doufat, že se v roce 2019 pro příznivce placení mobilem blýská na lepší časy.

pavliskarevolut

Přečtěte si takéDavid Pavliska z Revolutu: V Česku cílíme na stovky tisíc uživatelů. Chystáme lokalizaci i česká čísla účtůDavid Pavliska z Revolutu: V Česku cílíme na stovky tisíc uživatelů. Chystáme lokalizaci i česká čísla účtů

V případě Google Pay se nicméně dramaticky rychlé šíření očekávat podle všeho nedá. Na Androidu mají banky možnost přicházet s vlastním řešením placení přes mobil za použití svých aplikací. Touto cestou se vydala například Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB a Era. Vlastní řešení pak na Androidu chystá i Raiffeisenbank. Banky obvykle argumentují tím, že chtějí mít data o nákupech uživatelů pod kontrolou a nesdílet je s Googlem, který se živí reklamou, a jeho motivace nabízet tuto službu je tedy poměrně jasná.

Apple bankám nedává na výběr

Vůči Apple Pay jsou banky podle všeho otevřenější. Částečně to může být kvůli odlišnému přístupu Applu k zacházení s daty uživatelů. Podstatnějším důvodem je ale spíše to, že na iPhonech zkrátka banky nemají na výběr. Kalifornská firma Tima Cooka neumožňuje bankám využít NFC čip v iPhonech k využití v jejich bankovních aplikací a pokud tedy banka chce svým zákazníkům poskytnout možnost placení mobilem, nemá jinou možnost než implementovat Apple Pay.

apple-pay-santander

Platba přes Apple Pay

Příchod Google Pay tedy v blízké době očekáváme jen u již zmíněných Fio banky a Equa Bank. Ty jsou připraveny i na Apple Pay a spolu s nimi by službu po příchodu do České republiky měly – alespoň podle posledních prohlášení – nabízet Air Bank, Moneta, Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB. Je ovšem otázkou, jak rychle po spuštění zvládnou tyto banky Apple Pay implementovat, a není vyloučeno, že se k nim přidají i další. Co nejrychleji chce platební službu od Applu spustit i český fintechový startup Twisto.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym