Existují nějaké trendy v balení dárků?
Ano, jsou vždy podobné vánočním dekoracím a ozdobám. Je-li například zrovna v kurzu červená, v obchodech najdete balicí papíry v těchto odstínech. Na druhou stranu takovým oblíbeným trendem poslední doby je spíše návrat k přírodě a balení dárků ve stylu recyklace, neboli upcyklace. To znamená, že se využívají přírodní materiály nebo to, co by se jinak vyhodilo.

Ilustrační foto
Obchodní řetězce se připravují na Vánoce. Prodlouží otevírací dobu

Ideální pro výrobu takovýchto obalů jsou například papírové tašky ze supermarketů, staré noviny, noty, případně různé papírové kartony. Dají se z nich vytvořit krásné ozdoby, mašle, krabičky, ale třeba i vánoční dekorace a věnce. Osobně si ale myslím, že při balení dárků by se spíše mělo přihlížet k tomu, co má rád ten, koho obdarováváme.

Jaké barvy zrovna letí?
Letošnímu roku vévodí spíše světlé barvy – bílá, stříbrná, jemné pastelové odstíny, jako je fialková, tyrkysová, béžová, zelenkavá.

Doporučujete ladit papír a stuhu tón v tónu, nebo by měly být naopak kontrastní?
Záleží na druhu a vzoru papíru a stuhy, i na způsobu balení. Pokud je papír jednobarevný, je hezké použít kontrastní stuhu, ale zrovna tak je hezké papír se stuhou sladit a obojí mít v jedné barvě. Určitě bych však nedoporučovala pestrý papír kombinovat se vzorovanou stuhou.

Jaké další „drobnosti kromě papíru a stuhy mohou dárek ozvláštnit? Moje babička používala např. smrkové větvičky, které zastrčila pod stužku.
Určitě je hezké přidat nějakou malou ozdobu. Buď můžeme nějaké koupit, před Vánocemi je trh plný a každý si vybere, ale větší radost určitě udělá vlastnoručně vyrobená drobnost, perníček, kytička, které na dárek zavěsíme. Krásné ozdoby najdeme i v přírodě. Použijte smrkovou větvičku, šišku, cesmínu, radost udělá i skořice, sušený pomeranč, badyán.

 Jaké dárky nejčastěji kupují Češi
Dárky bez zpoždění? Přes internet objednávejte do neděle 16. prosince

Jaký je váš názor na obligátní papírové tašky?
Chápu, že někteří lidé nejsou manuálně zruční ani kreativně nadaní, takže jsou pro ně papírové tašky ideálním řešením. Ale přeci jen, vlastnoručně zabalený dárek, i když třeba ne dokonale, má své kouzlo. Je přece hezké, když se i nezruční lidé alespoň pokusí o balení. Určitě by se dárky neměly dávat nezabalené nebo jen v igelitce.

Stalo se mi už vícekrát, že ke mně přišel zákazník s dárky a dal na stranu ty dětské se slovy: „To balit nemusíte, to je jen pro děti.“ Malé děti jsou ale hodně vnímavé, učí se od nás, takže si myslím, že dárky pro ně by se balit měly, i když papír hned roztrhají. Rozbalování a trhání jim přece dělá radost. Zároveň však vnímají, jak je to zabalené, jsou takto vychovávané k estetice.

Mohu napsat jméno obdarovávaného na papír přímo, nebo je to „balící faux pas“?
Balící „faux pas“ je snad opravdu jen ta igelitka nebo nezabalený dárek. Na způsobu, jakým jméno napíšeme, však záleží. Pokud balíme na poslední chvíli a načmáráme ho v rychlosti propiskou nebo fixem, je to vidět a samozřejmě to nevypadá hezky. Proto si i s popisováním dejte práci.

Na dárek nemusíte napsat jen jméno, ale třeba i přání, nebo jej vtipně a originálně popsat, pokreslit či předem celý papír ozdobit a teprve pak ho do něj zabalit. Možností je spousta, chce to jen trochu práce.

Hezky zabalený „měkouš“

„Měkké“ dárky, zejména tedy oblečení, jsou především u dětí poměrně neoblíbené. Kreativním obalem ale určitě zaujmete. Radka Křivánková radí, jak na to. Potřebujete jen neprůhlednou dárkovou folii (papír je méně vhodný, mohl by se trhat) a lepicí pásku.

Vánoční dárky. Ilustrační foto.
Osm tisíc na dárky. Začala hlavní sezona zadlužování

Návod na originální balení měkkých dárkůZdroj: Archiv Radky KřivánkovéNejdříve dárek (svetr, triko, šálu nebo jiné oblečení) složte do podlouhlého obdélníku, čím delší a užší, tím lepší. Pak tento obdélník, nebo lépe řečeno pruh, zabalte do fólie. Pokud tvar oblečení není dostatečně dlouhý, nechte fólii na krajích přesahovat – ideální rozměr je například 70 x 15 centimetrů.

Přehnutou fólii uprostřed i po stranách k sobě přilepte lepicí páskou. Zabalený pruh přehněte konci k sobě a opět slepte. Z fólie ustřihněte užší pruh, kterým dárek převažte, aby nebyly vidět spoje po lepence. Výsledkem je pěkná velká měkká mašle.

Tipy na netradiční obaly

  • Zabalte dárek do šátku či plédu, knihu do látkového obalu na knihy, obdarovaný tak bude potěšen dvojnásob.
  • Zabalte manželovi košili do staré košile, ponožky do starých ponožek. Řeknete tím, podívej, je čas na změnu.
  • Místo jmen použijte začáteční písmena křestních jmen, vystřižená z kartonu.
  • Kromě větviček či perníčků můžete na stužku zavěsit i nerozbitné vánoční ozdoby, barevná pírka, rolničky či bambulky.
  • Půjčte si od dětí jejich veselá razítka a jednobarevný balicí papír různě orazítkujte.
  • Umělým sněhem můžete ozdobit nejen šišku, ale pomocí nejrůznějších šablon i balicí papír.
  • Malinký dárek můžete dětem zabalit do několika krabic, od nejmenší po největší. Než se k dárku probojuje, bude mu to chvilku trvat. Ale to překvapení na konci!

Text: Ivana Zábranská

Ilustrační foto
Vánoční dárky: v kurzu jsou ponožky i hračky pro psy testované na tygrech